Bezmięsny grill w stylu wege i wegan

Bezmięsny grill w stylu wege i wegan

Sezon na grilla to czas, na który długo wyczekują nie tylko prawdziwi fani dań mięsnych, ale również weganie i wegetarianie. Wbrew pozorom, wegetariański grill to nie tylko cukinia z marynaty czosnkowej czy kawałki papryki. Przede wszystkim to bogate i różnorodne menu, które znakomicie sprawdzi się w przypadku wszystkich miłośników jedzenia!

Wege grill czyli warzywa na ruszcie

Bazą zarówno kuchni wegetariańskiej, jak i wegańskiej są warzywa. W sezonie grillowym, szefowie kuchni łamią schematy i udowadniają, że menu dla wegetarian nie musi być nudne i może zaskoczyć najbardziej wytrawnych smakoszy soczystych steków czy chrupiących, złocistych żeberek. Warzywa z rusztu to rewelacyjna alternatywa dla wszystkich rodzajów mięs. Można je marynować, przyprawiać, a także serwować w wydaniu sauté.

Jeśli chcesz, aby warzywa zyskały wspaniały aromat i głęboki smak, możesz bez obaw dodać do nich sos sojowy, olej szepakowy, vinegret, świeże zioła, sos pomidorowy czy pastę curry.

Grill wegetariański – modnie i smacznie

Potrawy z grilla to jeden z najgorętszych kulinarnych trendów 2018 roku – na stołach królują więc zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie. Niebanalne kompozycje z warzywami z rusztu wspaniale współgrają ze smakiem serów (np. camembert, cheddar, kozi lub owczy). W wersji dla wegan, sery z można zastąpić wędzonym bądź naturalnym tofu, zaś do warzyw przygotować aromatyczne skwarki z tempehu ze sfermentowanych ziaren soi.

Przykładowe dania z grilla dla wegetarian, które możesz zaserwować w swojej kuchni to:

  • pizza z grilla z żółtą i czerwoną papryką, kozim serem oraz kolendrą;
  • tosty z cheddarem, pomidorem i jajkiem;
  • halloumi z grillowanymi pomidorami koktajlowymi, arbuzem i oliwą truflową;
  • sałatka z jarmużem, serem ricotta i grillowaną gruszką.

Jeśli natomiast chcesz zaskoczyć swoich gości niebanalnymi potrawami wegańskimi, podaj:

  • stek z kalafiora z vege majonezem z mlekiem sojowym i czosnkiem;
  • roladki z grillowanego bakłażana z pastą orzechową;
  • burgery z batatów z grillowaną morelą, plastrami świeżego ogórka i sosem bbq;
  • tacos z grilla z tofu, delikatnym kremem z awokado, kukurydzą, czerwoną papryką oraz limonką.

Inne ciekawe informacja na temat bezmięsnego grillowania znajdziesz tutaj

Bon appétit!

 

Artykuł sponsorowany.

Previous Wrocławska klinika pomaga chorym na stwardnienie rozsiane
Next Czym wyróżnia się dobra gablota muzealna?

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

Kolekcjonerskie książki dobrą alternatywą dla tradycyjnych inwestycji

Polacy coraz częściej stawiają na alternatywne środki pomnażania kapitału. Rośnie popularność inwestycji w tradycyjne dzieła sztuki, jak obrazy czy rzeźby, ale wysoki zysk pozwalają też osiągnąć kolekcjonerskie książki. Bibliofilskie egzemplarze to

Wiadomości 0 Comments

Internet – źródło wiedzy czy pułapka?

Zagrożenia płynące z regularnego korzystania z komputera to temat na niejedną dyskusję. Czy marnujemy czas, patrząc godzinami ekran, czy może korzystamy z niedostępnego wcześniej na taką skalę źródła wiedzy i

Wiadomości 1Comments

Firmy ubezpieczają się już nie tylko od zalania i powodzi

Rośnie zapotrzebowanie na ubezpieczenia majątkowe ze strony małych i średnich przedsiębiorstw. Standardowe polisy obejmują takie ryzyka jak powódź, ogień czy zalanie. Coraz częściej firmy sięgają jednak po wariant all risk, który

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to skomentuj post