Kuchnia gruzińska – charakterystyka i tradycyjne dania

Kuchnia gruzińska – charakterystyka i tradycyjne dania

Kuchnia gruzińska jest bardzo bogata, aromatyczna i różnorodna. Obfituje w przekąski, a jedną z najpopularniejszych jest chaczapuri, czyli drożdżowy placek z serem. Wśród tradycyjnych dań gruzińskich znajdują się te na bazie mięsa, ale też typowo wegetariańskie.

Kuchnia gruzińska – czym się cechuje?

Kuchnia gruzińska charakteryzuje się prostymi, a zarazem niezwykle zróżnicowanymi i bardzo sycącymi potrawami. Dania kuchni gruzińskiej są często serwowane w restauracjach, które w szybki sposób wyszuka się za pomocą platform internetowych takich jak eatPoint.pl. Za pośrednictwem tej strony można znaleźć lokal oferujący określony rodzaj kuchni w wybranej lokalizacji bez konieczności wychodzenia z domu, o każdej porze dnia. Źródłem wiedzy o tradycjach i specyfice kuchni gruzińskiej jest m.in. blog poruszający tematykę kulinarną i zawierający różne porady i nowinki gastronomiczne. Kuchnia gruzińska obfituje w soczyste i świeże mięso. Charakterystyczne są dania na bazie drobiu, cielęciny, baraniny i wieprzowiny. Mięso serwowane jest nie tylko jako danie, ale również w formie dodatku do warzyw bądź jako składnik popularnych w Gruzji szaszłyków. Potrawy mięsne podawane są często w towarzystwie pasty przygotowanej z papryki, czosnku, ziół i orzechów włoskich. W kuchni gruzińskiej nie brakuje też dań wegetariańskich. Za prawdziwy rarytas uznawane są potrawy z czerwonej fasoli, nierzadko zestawiane z ostrą papryką, orzechami i pomidorami. W Gruzji przed daniem głównym pojawiają się przystawki mające postać sałatek, faszerowanych bakłażanów, serów i kurczaka na zimno polanego sosem orzechowym. Panujący w niej klimat sprzyja dojrzewaniu rozmaitych owoców, takich jak arbuzy, melony i winogrona.

Kuchnia gruzińska – jakie są tradycyjne potrawy?

Kuchnia gruzińska jest bardzo bogata w tradycyjne potrawy, które od lat mają niezmienną postać. Jednym z charakterystycznych dań gruzińskich jest serowy placek chaczapuri, podawany zwykle z lekko ściętym jajkiem. Jego postać jest w dużym stopniu zależna od regionu kraju, jednak zawsze składa się z ciasta drożdżowego i słonego sera. Innym sztandarowym posiłkiem są sakiewki chinkali wypełnione warzywnym, grzybowym, mięsnym lub serowym farszem. Wśród tradycyjnych przystawek kuchni gruzińskiej na szczególną uwagę zasługuje badridżani, czyli nadziewany bakłażan. Wiele potraw serwowana jest w towarzystwie rozmaitych sosów, a jednym z nich jest sos tkemali oparty na czerwonych śliwkach, przyprawach i chili. Wielbiciele kuchni gruzińskiej z pewnością powinni skosztować dań rybnych, z których najpopularniejszym jest ryba w soku z owoców granatu. W menu gruzińskim pojawiają się też rozmaite desery, najczęściej bazujące na owocach: brzoskwiniach, winogronach, pomarańczach, figach. Przysmakiem jest m.in. czurczchela. Deser ten przygotowywany jest z orzechów, które nawleka się na sznurek, a następnie zanurza w gorącym, zagęszczonym mąką soku z winogron. Finalna postać przypomina swoim wyglądem batoniki, pokrojone w plastry.

Previous Niszczenie dokumentów przez firmę zewnętrzną a RODO
Next Rozmowa kwalifikacyjna - jak ją poprowadzić?

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

Bezcłowy handel między UE a Kanadą coraz bliżej. Umowa CETA budzi dużo nadziei, ale i wątpliwości

Zniesienie 98 proc. ceł w celu pobudzenia handlu i wprowadzenie zachęty do inwestycji – to jedne z założeń umowy o wolnym handlu między UE a Kanadą (CETA). Do ostatecznego podpisania dokumentu może dojść pod

Wiadomości 0 Comments

Czym się kierować przy wyborze producenta wind przemysłowych dwusłupowych i czterosłupowych? Podpowiadamy

Zautomatyzowane lub bezobsługowe systemy transportu wewnętrznego powoli stają się standardem, również w mniejszych przedsiębiorstwach produkcyjnych. Tego typu rozwiązania mają za zadanie przyspieszyć transport różnego rodzaju towarów, na przykład między magazynem

Wiadomości 0 Comments

Do 2020 r. wartość polskiego rynku e-handlu wzrośnie do ponad 60 mld zł

Do końca tej dekady na polskim rynku ma działać już ponad 30 tys. internetowych sklepów, a wartość branży e-commerce skoczy z obecnych 40 do ponad 60 mld zł – prognozują eksperci

Wiadomości 0 Comments

Wycinarki EAGLE i automatyzacja Baumalog to połączenie wydajności i precyzji cięcia blachy

Mocno konkurencyjny i wyspecjalizowany rynek wymusza na przedsiębiorstwach poszukiwanie nowych rozwiązań dla optymalizacji swojej produkcji. Firmy poszukują takich rozwiązań, aby stały się jeszcze bardziej atrakcyjne dla potencjalnych klientów oraz tych

Wiadomości 0 Comments

Ciekawe innowacje w ofertach bankowych

Czy wiesz, że to właśnie banki działające na terenie Polski, są w światowej czołówce, jeśli chodzi o wykorzystywanie innowacyjnych trendów? Co więcej, one same je kreują, a w ślad za

Wiadomości 0 Comments

Mieszkańcy polskich miast coraz chętniej podejmują proekologiczne działania

Poprawa jakości powietrza, ekomobilność, inwestycje w zieloną infrastrukturę i przejście na gospodarkę o obiegu zamkniętym – to najpoważniejsze zadania stojące przed miastami, które chcą być eko. Coraz więcej polskich samorządów aktywnie działa na

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to skomentuj post

Zostaw odpowiedź