Kuchnia gruzińska – charakterystyka i tradycyjne dania

Kuchnia gruzińska – charakterystyka i tradycyjne dania

Kuchnia gruzińska jest bardzo bogata, aromatyczna i różnorodna. Obfituje w przekąski, a jedną z najpopularniejszych jest chaczapuri, czyli drożdżowy placek z serem. Wśród tradycyjnych dań gruzińskich znajdują się te na bazie mięsa, ale też typowo wegetariańskie.

Kuchnia gruzińska – czym się cechuje?

Kuchnia gruzińska charakteryzuje się prostymi, a zarazem niezwykle zróżnicowanymi i bardzo sycącymi potrawami. Dania kuchni gruzińskiej są często serwowane w restauracjach, które w szybki sposób wyszuka się za pomocą platform internetowych takich jak eatPoint.pl. Za pośrednictwem tej strony można znaleźć lokal oferujący określony rodzaj kuchni w wybranej lokalizacji bez konieczności wychodzenia z domu, o każdej porze dnia. Źródłem wiedzy o tradycjach i specyfice kuchni gruzińskiej jest m.in. blog poruszający tematykę kulinarną i zawierający różne porady i nowinki gastronomiczne. Kuchnia gruzińska obfituje w soczyste i świeże mięso. Charakterystyczne są dania na bazie drobiu, cielęciny, baraniny i wieprzowiny. Mięso serwowane jest nie tylko jako danie, ale również w formie dodatku do warzyw bądź jako składnik popularnych w Gruzji szaszłyków. Potrawy mięsne podawane są często w towarzystwie pasty przygotowanej z papryki, czosnku, ziół i orzechów włoskich. W kuchni gruzińskiej nie brakuje też dań wegetariańskich. Za prawdziwy rarytas uznawane są potrawy z czerwonej fasoli, nierzadko zestawiane z ostrą papryką, orzechami i pomidorami. W Gruzji przed daniem głównym pojawiają się przystawki mające postać sałatek, faszerowanych bakłażanów, serów i kurczaka na zimno polanego sosem orzechowym. Panujący w niej klimat sprzyja dojrzewaniu rozmaitych owoców, takich jak arbuzy, melony i winogrona.

Kuchnia gruzińska – jakie są tradycyjne potrawy?

Kuchnia gruzińska jest bardzo bogata w tradycyjne potrawy, które od lat mają niezmienną postać. Jednym z charakterystycznych dań gruzińskich jest serowy placek chaczapuri, podawany zwykle z lekko ściętym jajkiem. Jego postać jest w dużym stopniu zależna od regionu kraju, jednak zawsze składa się z ciasta drożdżowego i słonego sera. Innym sztandarowym posiłkiem są sakiewki chinkali wypełnione warzywnym, grzybowym, mięsnym lub serowym farszem. Wśród tradycyjnych przystawek kuchni gruzińskiej na szczególną uwagę zasługuje badridżani, czyli nadziewany bakłażan. Wiele potraw serwowana jest w towarzystwie rozmaitych sosów, a jednym z nich jest sos tkemali oparty na czerwonych śliwkach, przyprawach i chili. Wielbiciele kuchni gruzińskiej z pewnością powinni skosztować dań rybnych, z których najpopularniejszym jest ryba w soku z owoców granatu. W menu gruzińskim pojawiają się też rozmaite desery, najczęściej bazujące na owocach: brzoskwiniach, winogronach, pomarańczach, figach. Przysmakiem jest m.in. czurczchela. Deser ten przygotowywany jest z orzechów, które nawleka się na sznurek, a następnie zanurza w gorącym, zagęszczonym mąką soku z winogron. Finalna postać przypomina swoim wyglądem batoniki, pokrojone w plastry.

Previous Niszczenie dokumentów przez firmę zewnętrzną a RODO
Next Rozmowa kwalifikacyjna - jak ją poprowadzić?

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

Na co zwrócić uwagę, kupując laptopa do pracy?

W ogromnej części firm z różnych branż komputer lub laptop jest aktualnie podstawowym narzędziem pracy. Jak wybrać odpowiednie urządzenie, które zapewni na co dzień komfort działania oraz wydajność? Oto najważniejsze

Wiadomości 0 Comments

Branża ubezpieczeniowa inwestuje w nowe technologie

Aplikacje mobilne w ubezpieczeniach powoli stają się standardem w zachodniej Europie. Polski rynek ma wiele do nadrobienia. Wciąż tylko niewielki odsetek ubezpieczycieli udostępnia swoim klientom takie narzędzia. A przykłady z krajowego rynku pokazują,

Wiadomości 0 Comments

Poznaj profesjonalnego pracodawcę!

Bardzo dobrą praktyką podczas poszukiwania pracy jest sprawdzanie swoich potencjalnych pracodawców, jeszcze zanim wyślemy o firmy swoje CV lub przed rozmową kwalifikacyjną. Ostatnim momentem na ten proces jest czas przed

Wiadomości 0 Comments

Polacy coraz częściej korzystają z kart płatniczych

Polacy powoli odchodzą od gotówki, a popularność płatności zbliżeniowych i mobilnych w Polsce rośnie najszybciej w całej Europie. Wciąż jednak przy użyciu gotówki wykonywanych jest w Polsce około 80 proc. transakcji konsumenckich. W sezonie

Wiadomości 0 Comments

Większe zapotrzebowanie na specjalistów w handlu detalicznym

W styczniu 2016 odwiedzalność centrów handlowych była nieznacznie wyższa niż rok wcześniej, choć przybyło nowej powierzchni handlowej. Jeśli nie nastąpią radykalne zmiany prawne, to sytuacja pracowników sektora nie powinna ulec zmianie. Ze

Wiadomości 0 Comments

Rekrutacja pracowników inteligentnych emocjonalnie

Co sprawia, że odnosimy sukcesy w pracy? Czy dzieje się to dzięki naszej wiedzy, a może to nasze indywidualne zdolności i predyspozycje są za to odpowiedzialne? Naturalnie – te czynniki

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to skomentuj post

Zostaw odpowiedź