Kuchnia gruzińska – charakterystyka i tradycyjne dania
Kuchnia gruzińska jest bardzo bogata, aromatyczna i różnorodna. Obfituje w przekąski, a jedną z najpopularniejszych jest chaczapuri, czyli drożdżowy placek z serem. Wśród tradycyjnych dań gruzińskich znajdują się te na bazie mięsa, ale też typowo wegetariańskie.
Kuchnia gruzińska – czym się cechuje?
Kuchnia gruzińska charakteryzuje się prostymi, a zarazem niezwykle zróżnicowanymi i bardzo sycącymi potrawami. Dania kuchni gruzińskiej są często serwowane w restauracjach, które w szybki sposób wyszuka się za pomocą platform internetowych takich jak eatPoint.pl. Za pośrednictwem tej strony można znaleźć lokal oferujący określony rodzaj kuchni w wybranej lokalizacji bez konieczności wychodzenia z domu, o każdej porze dnia. Źródłem wiedzy o tradycjach i specyfice kuchni gruzińskiej jest m.in. blog poruszający tematykę kulinarną i zawierający różne porady i nowinki gastronomiczne. Kuchnia gruzińska obfituje w soczyste i świeże mięso. Charakterystyczne są dania na bazie drobiu, cielęciny, baraniny i wieprzowiny. Mięso serwowane jest nie tylko jako danie, ale również w formie dodatku do warzyw bądź jako składnik popularnych w Gruzji szaszłyków. Potrawy mięsne podawane są często w towarzystwie pasty przygotowanej z papryki, czosnku, ziół i orzechów włoskich. W kuchni gruzińskiej nie brakuje też dań wegetariańskich. Za prawdziwy rarytas uznawane są potrawy z czerwonej fasoli, nierzadko zestawiane z ostrą papryką, orzechami i pomidorami. W Gruzji przed daniem głównym pojawiają się przystawki mające postać sałatek, faszerowanych bakłażanów, serów i kurczaka na zimno polanego sosem orzechowym. Panujący w niej klimat sprzyja dojrzewaniu rozmaitych owoców, takich jak arbuzy, melony i winogrona.
Kuchnia gruzińska – jakie są tradycyjne potrawy?
Kuchnia gruzińska jest bardzo bogata w tradycyjne potrawy, które od lat mają niezmienną postać. Jednym z charakterystycznych dań gruzińskich jest serowy placek chaczapuri, podawany zwykle z lekko ściętym jajkiem. Jego postać jest w dużym stopniu zależna od regionu kraju, jednak zawsze składa się z ciasta drożdżowego i słonego sera. Innym sztandarowym posiłkiem są sakiewki chinkali wypełnione warzywnym, grzybowym, mięsnym lub serowym farszem. Wśród tradycyjnych przystawek kuchni gruzińskiej na szczególną uwagę zasługuje badridżani, czyli nadziewany bakłażan. Wiele potraw serwowana jest w towarzystwie rozmaitych sosów, a jednym z nich jest sos tkemali oparty na czerwonych śliwkach, przyprawach i chili. Wielbiciele kuchni gruzińskiej z pewnością powinni skosztować dań rybnych, z których najpopularniejszym jest ryba w soku z owoców granatu. W menu gruzińskim pojawiają się też rozmaite desery, najczęściej bazujące na owocach: brzoskwiniach, winogronach, pomarańczach, figach. Przysmakiem jest m.in. czurczchela. Deser ten przygotowywany jest z orzechów, które nawleka się na sznurek, a następnie zanurza w gorącym, zagęszczonym mąką soku z winogron. Finalna postać przypomina swoim wyglądem batoniki, pokrojone w plastry.
Może to Ci się spodoba
Polska rodzina wyda w tym roku na szkolną wyprawkę średnio 520 zł
Na wyprawkę szkolną polska rodzina przeznaczy w tym roku średnio 520 zł na jedno dziecko – wynika z najnowszego Barometru Providenta. Co piąty rodzic będzie mógł pozwolić sobie na większe wydatki rzędu
Handel internetowy napędza polski rynek przesyłek
Rynek przesyłek w Polsce wart jest 1,4 mld euro i wciąż rośnie. Co roku przesyłanych jest ponad 300 mln paczek. Jak wynika z raportu Gemius, ponad 40 proc. klientów wybiera dany sklep ze
Transport międzynarodowy – czym jest i jakie usługi obejmuje?
Transport międzynarodowy to popularna usługa przewozowa każdego rodzaju towarów. Taka forma przewozu między państwami wymaga często odpowiedniej dokumentacji i planu. Z pomocą przychodzą firmy profesjonalnie zajmujące się transportem międzynarodowym, a
Liczba ofert pracy dla PR-owców spada. Tak źle nie było od 2013 roku
Tylko 1,4 tys. ofert pracy w public relations – 2017 rok był dla branży pod tym względem jednym z najgorszych od lat. Najłatwiej o prace było w agencjach PR – stamtąd pochodziło ponad 60 proc.
Zapowiada się kolejny dobry rok dla branży hotelarskiej
Polska branża hotelarska ma za sobą bardzo dobry rok, a obecny ma być równie udany. Głównie dzięki rosnącemu popytowi ze strony turystów oraz zainteresowaniu inwestorów z branży, również zagranicznych sieci. Krajowa baza
Suplementowy boom w Polsce. Moda, zdrowie, czy marketing?
Półki w aptekach i drogeriach uginają się od kolorowych opakowań z obietnicami zdrowia, odporności, lepszego snu i młodszego wyglądu. Suplementy diety – jeszcze kilkanaście lat temu niszowy temat – dziś

0 Comments
Brak komentarzy!
You can be first to skomentuj post