Jak zrobić wędzarnie z beczki?
Domowe wędliny to pyszny i przyjazny dla środowiska przysmak, a w ich przygotowaniu pomoże wędzarnia z beczki. Istnieje wiele rodzajów wędzarni, wykonanych z różnych materiałów, ale najprostszym i najbardziej opłacalnym sposobem jest wędzarnia beczkowa.
Konstrukcja
Wędzarnia posiada zdalny piec opalany drewnem, spawany z blachy lub układany w stos z cegieł. Komora wędzarnicza składa się z beczki, w której zamocowane są haczyki lub ruszty do umieszczania produktów na jednym lub kilku poziomach. Wierzch wędzarni zamykany jest perforowaną pokrywą z drewna liściastego lub workiem jutowym – pokrywka zapobiega wydostawaniu się dymu podczas wydzielania pary wodnej. Piec opalany drewnem jest połączony z komorą wędzarniczą kominem. Temperatura dymu wchodzącego do komory wędzarniczej zależy od jej długości. Drewno opałowe do tego typu wędzarni musi być wysokiej jakości: twarde, suche, niespróchniałe. Najlepszą opcją jest olcha, a także drzewa owocowe i ich gałęzie.
Projekt pieca
Wędzarnia do wędzenia na gorąco wykorzystuje dym powstający z tlących się trocin lub wiórów umieszczonych na dnie komory wędzarniczej. Poniżej, pod komorą wędzarniczą, ustawia się zwykły piec opalany drewnem z odciągiem dymu. Żywność jest umieszczona na ruszcie. Ponieważ tłuszcz może być uwalniany z tłustych mięs lub ryb w wyniku gorącego wędzenia, pod grillem należy zainstalować ciągłą tacę, pozostawiając szczelinę między ściankami komory, aby dym mógł się ulatniać. Niezbędne materiały:
- Metalowa beczka o pojemności 100-200 litrów;
- Nacięcia zbrojeniowe o średnicy 6-8 mm
- Drut kratowy, stalowy lub miedziany;
- Blacha żelazna o grubości 3-4 mm do wykonania dna komory wędzarniczej;
- Przycinanie narożnika do robienia nóg;
- Zawiasy do drzwi komory spalania;
- Cięcie rury o średnicy około 10 cm do wykonania komina;
Spawarka i szlifierka
Beczka do produkcji wędzarni musi być czysta w środku, bez pozostałości chemikaliów i substancji o silnym zapachu. Jeśli beczka jest brudna, należy ją umyć lub spalić palnikiem. Jeśli beczka jest szczelna, odetnij od niej pokrywę za pomocą szlifierki lub spawarki. Pokrywę można wykorzystać do wykonania patelni wędzarniczej.
Dolna część beczki to palenisko, w którym konieczne jest wykonanie drzwi do załadunku drewna opałowego i wyjścia komina. Otwór na drzwi wycina się za pomocą spawarki lub szlifierki, przybliżone wymiary to 20 na 30 cm Wycięta część służy do wykonania drzwi: do niej przyspawane są zawiasy, klamka z zatrzaskiem, a drzwi są zainstalowany na palenisku.
Dno
W dnie beczki wykonano kilka podłużnych otworów – będą one pełnić funkcję dmuchawy i służyć do usuwania popiołu z paleniska. W przybliżeniu na wysokości 1/3 beczki dno komory wędzarniczej wykonane jest z blachy. Aby dno się nie wypaliło, a także dla równomiernego rozprowadzania ciepła, lepiej jest wykonać je ze stali o grubości 3-4 mm.
Otwór kominowy wykonywany jest wzdłuż średnicy komina po przeciwnej stronie komory spalania. Rura jest wygięta i przyspawana do paleniska. Wysokość rury powinna być niewielka, w przeciwnym razie przeciąg w palenisku będzie zbyt silny, a temperatura w wędzarni stanie się zbyt wysoka, co doprowadzi do aktywnego uwalniania tłuszczu i soku z produktów. Nogi są przyspawane do lufy. Nogi pozwalają stworzyć szczelinę powietrzną między paleniskiem a ziemią, poprawiają spalanie drewna opałowego.
Możliwe jest wykonanie komory spalania w beczce, ale ułożenie jej z cegieł w dogodnym miejscu na budowie. W takim przypadku dno komory wędzarniczej będzie dnem samej beczki, a użyteczna objętość wędzarni wzrośnie. Przednia ściana ceglanego paleniska jest ułożona tylko w połowie, drewno opałowe układane jest przez powstały otwór. Aby usunąć dym, w murze za komorą spalania pozostawia się otwór.
Wnętrze
Taca na sok i tłuszcz wykonana jest z pokrywy beczki lub cienkiej blachy stalowej. Średnica palety powinna być o 3-5 cm mniejsza od średnicy beczki – zapewni to niezakłóconą cyrkulację dymu w wędzarni. Aby przymocować paletę do ścianek beczki, dwa kawałki zbrojenia są spawane poprzecznie na wysokości 10-15 cm od dna komory wędzarniczej. Następnie montowana jest na nich paleta. Możliwość zdejmowania palety ułatwia załadunek wiórów wędzarniczych oraz czyszczenie palety. Możesz przyspawać pętlę ze wzmocnienia do palety – ułatwi to jej zdjęcie i umieszczenie na miejscu.
Może to Ci się spodoba
Szybciej, łatwiej ale czy zdrowo? 5 plusów zamawiania jedzenia online
Coraz więcej osób zamawia jedzenie online. Osobom, które nie mają czasu na gotowanie w domu, daje to możliwość szybkiego zaspokojenia głodu, ale również zjedzenia zbilansowanego, pełnowartościowego posiłku. Jak pokazuje raport
3 sposoby na zwiększenie sprzedaży w sklepie internetowym
Nawet jeśli sprzedaż kształtuje się na dość satysfakcjonującym poziomie, to nie znaczy, że nie mogłaby być jeszcze wyższa. A co najważniejsze, naprawdę nie potrzeba wiele, aby przebić pewną barierę, która
Coraz większe zainteresowanie nieruchomościami luksusowymi
Z roku na rok przybywa bogatych Polaków, czyli zarabiających ponad milion złotych rocznie. W 2016 roku było ich już ponad 20 tysięcy. W związku z tym rośnie też zapotrzebowanie na droższe
Przyszły rok może być wyjątkowo dobry dla branży PR. Agencje oczekują wzrostu o 10 proc.
Rok 2018 był bardzo udany dla branży public relations, która w nadchodzącym roku spodziewa się jeszcze większych wzrostów, sięgających 10–11 proc. Najprawdopodobniej będzie to jednak na dłuższy czas ostatnie okienko tak dobrej
Event marketing, czyli sposób na utrzymanie pozytywnych relacji z klientem
Event dawno już przestał być jedynie wydarzeniem służącym rozrywce zaproszonych na niego gości. Coraz częściej używa się go jako niezwykle skutecznego narzędzia marketingowego przydatnego w budowaniu pozytywnych relacji z klientem.
Studia MBA – jaka jest ich historia?
W sieci można znaleźć sporo artykułów na temat zalet studiów MBA, pojawia się również coraz więcej rankingów studiów, w których MBA są uwzględniane i porównywane pod względem oferowanych programów. Stosunkowo
0 Comments
Brak komentarzy!
You can be first to skomentuj post