Tabela wielkości porcji: jak ustalić gramaturę dania?

Tabela wielkości porcji: jak ustalić gramaturę dania?

Informacje o gramaturze serwowanych potraw powinny obowiązkowo znaleźć się w menu lokalu gastronomicznego. Klient ma mieć możliwość sprawdzenia, jaką wielkość mają wybrane danie oraz jaka jest cena za porcję posiłku. Jak określić wielkość porcji w menu? O tym w artykule!

Spis treści:

  1. Wielkość porcji w menu – wymóg prawny
  2. Gramatura potraw a typ lokalu gastronomicznego
  3. Tabela wielkości porcji – jak ustalić gramaturę dania?

Wielkość porcji w menu – wymóg prawny

Według polskiego prawa w karcie dań proponowanych przez lokal gastronomiczny musi znaleźć się gramatura danej potrawy. Obowiązek ten reguluje Ustawa z dnia 9 maja 2014 roku o informowaniu o cenach towarów i usług. W art. 4. Ust. 1 znajduje się zapis, który informuje, że „w miejscu sprzedaży detalicznej i świadczenia usług uwidacznia się cenę oraz cenę jednostkową towaru (usługi) w sposób jednoznaczny, niebudzący wątpliwości oraz umożliwiający porównanie cen”.

Gramatura potraw a typ lokalu gastronomicznego

Wielkość porcji potraw zależy m.in. od typu lokalu gastronomicznego, w których są one serwowane. Zazwyczaj w eleganckich restauracjach (np. fine dining) porcje są mniejsze, ponieważ stawiają one przede wszystkim na jakość, a nie na ilość. Z kolei w lokalach samoobsługowych, w których sprzedawane jest jedzenie na wagę, to klient decyduje o wielkości porcji na talerzu. Na gramaturę dania wpływa również jego typ. Inną gramaturę będą miały dania, które cieszą się dużą popularnością, marżą oraz sprzedażą a inną dania, które mają np. niską marżę i popularność.

Tabela wielkości porcji – jak ustalić gramaturę dania?

Jak ustalić wielkość porcji na restauracyjnym talerzu? Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim marżę dania, jego wielkość oraz ewentualne dodatki (np. pod postacią dodatkowego ketchupu). Znaczenie ma też popyt, czyli to, czego poszukują konsumenci. W ustalaniu wielkości porcji potrawy pomocna może okazać się tzw. tabela bostońska. Ułatwia ona podział menu na 4 kategorie dań w zależności od wysokości marży i liczby sprzedanych sztuk.i określenie gramatury ich porcji. Jak wygląda taki podział?

  • dania typu pies – niska sprzedaż i marża;
  • dania typu dziecko  – niska sprzedaż, wysoka marża;
  • dania typu dojna krowa – wysoka sprzedaż, wysoka marża;
  • dania typu gwiazda – wysoka sprzedaż, niska marża.

Taki podział dań może pomóc lokalowi w określeniu (wyliczeniu) porcji w gramach, które będzie serwować swoim gościom. Pozwala również na dokonywanie zmian w menu (zmniejszaniu porcji jednych dań i zwiększaniu gramatury innych).

Previous Jak zadbać o skuteczną reklamę dla swojej firmy?
Next Jak spełnić marzenie o własnej kawiarni?

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 5 komentarzy

Dobrze dobrana do potrzeb karta kredytowa pozwala oszczędzać! Jak ją wybrać?

Finansowanie codziennych wydatków przy pomocy karty kredytowej staje się coraz bardziej powszechne. Trudno się dziwić. Takie rozwiązanie jest komfortowe, wygodne i wcale nie musi być drogie. Indywidualnie dobrana, dostosowana do

Wiadomości 0 Comments

Czym jest Dual SIM?

Telefony komórkowe, które mają wejście Dual SIM pojawiają się w sklepach coraz częściej. Ta funkcja staje się wśród użytkowników tak popularna, że wejście to mają nie tylko telefony flagowe, ale

Wiadomości 0 Comments

Połowa internautów robi zakupy w sieci

Ponad połowa użytkowników internetu w ciągu ostatniego roku zrobiła zakupy online. Wartość rynku e-handlu szacowana jest na 35 mld zł i ciągle rośnie. Istotne staje się więc rozwijanie jak najprostszych i bezpiecznych metod

Wiadomości 0 Comments

Kredyt w CHF – co można zrobić z wysoką ratą?

Czarny czwartek” na rynku walutowym wywołał drżenie serca u wielu kredytobiorców zadłużonych w CHF. W ciągu kilku minut ich zadłużenie oraz raty wzrosły o kilkadziesiąt procent. Niestety w najbliższych miesiącach

Wiadomości 0 Comments

Jak wybrać skutecznego partnera w handlu nieruchomościami?

Kiedy podejmujemy dedycję o kupnie lub sprzedaży lokalu, warto podjąć współpracę z doświadczonym biurem nieruchomości. Dzięki pomocy profesjonalistów mamy szansę nie tylko dotrzeć do większej ilości potencjalnych klientów oraz atrakcyjnych

Wiadomości 0 Comments

Jak wyremontować stary dom lub mieszkanie?

Chcesz wyremontować swój dom? Jak zacząć? Jak zaplanować prace, aby ich nie skomplikować? Co zrobić z zawartością? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym nowym artykule na blogu. Najczęstsze powody

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to skomentuj post

Zostaw odpowiedź