Ciężarna pracownica a problemy zdrowotne
Okres ciąży to szczególny czas, kiedy przyszła mama powinna bardziej dbać o zdrowie i nie przemęczać się w pracy. Zdarzają się jednak sezony chorobowe i infekcje są codziennością. Kiedy zatrudniona ma prawo do zasiłku?
W zgodzie z przepisami każdy pracownik zatrudniony w ramach umowy o pracę może starać się o przyznanie zasiłku chorobowego w dwóch najważniejszych przypadkach. Po pierwsze w przypadku choroby lub odbywania macierzyńskiego przez 182 dni oraz po wystąpieniu gruźlicy lub w okresie ciąży do 9 miesięcy.
Podstawą do przyznania świadczenia chorobowego jest długotrwała niemożność podjęcia pracy spowodowana ciężkim stanem zdrowotnym, o którym orzeka lekarz lub konieczność pozostawania na odwyku, zakładzie leczenia uzależnień oraz wyjazd na badania dla dawców.
Pracująca może połączyć okresy pozostawania na zwolnieniu lekarskim, jeśli przerwa między nimi nie przekracza 2 miesięcy oraz dotyczy tego samego schorzenia.
Jeśli poszukujesz informacji w zakresie finansowania przedsiębiorstw lub obniżenia kosztów prowadzonej działalności gospodarczej to napisz. Postaramy się skutecznie doradzić i zaproponować najlepsze rozwiązanie.
Dziękujemy za wypełnienie formularza!
Może to Ci się spodoba
Nowe zasady podatkowe i pandemia uelastyczniają rynek pracy. Coraz więcej osób staje się GIGerami i pracuje na własny rachunek przy wielu projektach
GIGerzy to osoby, które pracują nad różnymi projektami dla różnych pracodawców, najczęściej z domu lub innego miejsca spoza biura. W 2025 roku będą oni stanowić 15 proc. pracowników w skali całego globu, a
Prawie połowa Polaków chce żyć bardziej ekologicznie, nawet jeśli oznacza to wyrzeczenia. Proekologicznego podejścia oczekują również od firm
Rośnie świadomość ekologiczna Polaków. 47 proc. społeczeństwa deklaruje, że zmieniłoby styl życia na bardziej ekologiczny, nawet jeśli wiązałoby się to z wyrzeczeniami i mniejszą wygodą – wynika z badania Barometr Providenta. Najczęściej wskazywane
Restauratorzy szukają szans na odbicie po wielomiesięcznym zamknięciu. Rosnąca inflacja i zadłużenie wywołały wzrost cen w gastronomii
Ceny w restauracjach w ostatnich miesiącach wzrosły. To głównie efekt wyższych kosztów i droższych produktów oraz sezonu wakacyjnego. – Przedsiębiorcy muszą teraz podnieść ceny, żeby jak najszybciej spłacić zadłużenie, które powstało w czasie pandemii. To jest
Jak obniżyć koszty zatrudnienia pracowników w czasie kryzysu?
Od kilku lat wszystkie firmy borykają się z problemami finansowymi. Bezpośredni wpływ ma na to sytuacja gospodarcza i ekonomiczna na świecie. Nie ma już naiwnego, który wierzy w ,,krainę dobrobytu”.
Za co odpowiedzialny jest pracodawca?
Osoba zatrudniająca jest odpowiedzialna za kierowanie działalnością gospodarczą, jednak zdarzają się sytuacje, gdy za szkody odpowiada pracownik. Jak ustalić, kiedy wina jest zatrudnionego a kiedy pracodawcy? Istotnie każdy dopuszcza się
Pandemia zwiększyła potrzebę robotyzacji w polskich firmach
Pandemia COVID-19 może być impulsem przyspieszającym robotyzację w polskich firmach. Barierą we wdrażaniu robotów na masową skalę wciąż pozostają jednak brak wiedzy, niska świadomość korzyści takich rozwiązań albo obawy przed wysokimi kosztami. – Można zacząć od wdrożenia jednego czy

1 Comment
mariusz
08 stycznia, 14:48