Ile kosztuje otwarcie własnej pizzerii?
Jeszcze kilka lat temu pizzerie były uważane za bardzo łatwy i dochodowy biznes. Powstawały w szybkim tempie i przyciągały klientów zainteresowanych jedzeniem typu fast food. Z czasem jednak realia się zmieniły i koszty utrzymania wzrosły. Czy w obecnej sytuacji warto zakładać punkt gastronomiczny, który specjalizuje się w przygotowywaniu pizzy?
Podstawową kwestią, o której powinien pamiętać początkujący przedsiębiorca są sprawy sanitarne oraz europejskie standardy HACCP. Przede wszystkim należy przeszkolić zatrudnionych pracowników oraz realizować postanowienia unijne. Koszty są relatywnie niskie i wynieść mogą maksymalnie 5-6 tys. zł (w zależności od liczby podwładnych).
Ogromne znaczenie ma wybór lokalizacji, dzięki której do lokalu przybędzie wielu klientów. Najlepiej wybrać centrum, jednak w dużych miastach ceny są zbyt wysokie i są w stanie zniszczyć najbardziej kreatywny interes. Dlatego strzałem w dziesiątkę są duże osiedla rodzinne, drogi dojazdowe oraz ruchliwe ulice lub sąsiedztwo dużych obiektów (np. międzynarodowa korporacja, basen, tor wyścigowy, strzelnica). Ale to nie wszystko. Wiele osób zwraca uwagę na wystrój wnętrza, walory estetyczne, klimat, dobrą atmosferę, duży i bezpłatny parking, miejsca dla palaczy, sprzedaż na wynos (lub z dowozem) oraz ogródki piwne. Wbrew pozorom wymagania są naprawdę wysokie i niewiele pizzerii spełnia wszystkie oczekiwania.
Dobry lokal gastronomiczny powinien posiadać wysokiej klasy sprzęt oraz specjalistyczne wyposażenie. Chodzi głównie o piece do wypieku pizzy, kuchenki gazowe, meble, naczynia, system komputerowy do sprzedaży dań oraz wiele innych (w zależności od pomysłów właściciela). Po zsumowaniu liczba może być dość zaskakująca – w przedziale od 120 do 150 tys. zł. Oczywiście można zainwestować w urządzenia z drugiej ręki. Jednak ich jakość może być zdecydowanie niższa, a awaryjność wpłynie na szybkość obsługi.
W pizzerii bardzo ważny jest personel, który obsługuje klientów, przygotowuje i przynosi posiłki, pobiera płatności oraz prowadzi rozmowy. Jeśli na sali znajdują się miejsca dla około 30-40 gości (około 8 stolików), wówczas na jednej zmianie musi pracować minimum jeden kelner, jeden barman i dwóch kucharzy. Każdy z pracowników ma pewne oczekiwania finansowe oraz liczy na prowizje od sprzedaży lub inne formy dodatkowego wynagradzania za solidną pracę. Aby właściciel nie musiał podejmować wszystkich działań samodzielnie może przyjąć doświadczonego menadżera, który jest w stanie pokierować działalnością i zaprowadzić ją na sam szczyt.
W okresie zwiększonego zainteresowania zdrową żywnością oraz sprawami ekologii warto wykorzystać ten fakt i wprowadzić niestandardowe rozwiązania, np. tylko dobre produkty, wyprodukowane i kupione w Polsce, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. To bardzo ważne dla osób liczących kalorie i zainteresowanych procesem powstawania pizzy.
Aby przygotowanie i wydawanie pizzy nie trwało wieki dobrze jest zakupić wydajny piec, mieszadełka do ciasta, chłodziarki i lodówki, krajalnice, zmywarki przemysłowe, okapy, kuchenki mikrofalowe oraz elektryczne, blaty, garnki, sztućce, naczynia, szkło oraz pojazdy dostawcze i transportowe (np. skuter). Łączny koszt wszystkich zakupów powinien zamknąć się na 160 tys. zł.
Jeśli poszukujesz informacji w zakresie finansowania przedsiębiorstw lub obniżenia kosztów prowadzonej działalności gospodarczej to napisz. Postaramy się skutecznie doradzić i zaproponować najlepsze rozwiązanie.
Dziękujemy za wypełnienie formularza!
Może to Ci się spodoba
Wezwanie do zapłaty – niekonieczne ale pożyteczne
Od 2013r. stosowanie wezwania do zapłaty nie jest warunkiem koniecznym, by wstąpić na drogę sądową o zapłatę należności wobec krnąbrnego kontrahenta. Nowelizacja kodeksu cywilnego zwolniła przedsiębiorców z obowiązku wzywania do
Wszystko o fakturach pro forma
Każdy właściciel działalności gospodarczej wcześniej czy później miał do czynienia z fakturami pro-forma. Teoretycznie są podobne do standardowych, aczkolwiek mają kilka cech indywidualnych. W jakich przypadkach są stosowane? Zgodnie z
100 mld zł rocznie tracą polskie firmy z powodu zatorów płatniczych
Koszty zatorów płatniczych dla polskich firm wynoszą ponad 100 mld zł rocznie. Z danych Krajowego Rejestru Długów wynika, że przedsiębiorstwa muszą czekać średnio 3 miesiące na opłacenie wystawionej faktury. Zatory płatnicze
Internetowa księgowość dla biznesu
Księgowość internetowa to dość nowoczesne i praktyczne, chociażby pod względem rozwoju technologicznego, rozwiązanie dla biznesu. Pojawienie się oferty jak również rosnącego zainteresowania tego typu usługami w sieci podyktowane jest przede
ZUS pomaga przyszłym emerytom i przedsiębiorcom z problemami finansowymi
Tylko w ciągu kilku dni z pomocy sześciuset doradców emerytalnych w ZUS skorzystało kilkadziesiąt tysięcy osób. Doradcy pomagają przygotować złożenie wniosku o emeryturę i wyliczyć wysokość świadczenia. Na pomoc mogą też liczyć przedsiębiorcy, którzy mają
Marketing internetowy – to jest to, czego potrzebuje Twoja firma
Jeszcze niedawno mówiło się o tym, że coraz więcej czasu spędzamy w wirtualnym świecie, zaniedbując ten realny. Dziś wydaje się, że taki podział jest coraz mniej na miejscu – przestrzeń

11 komentarzy
Maciej90
08 sierpnia, 00:23Lukasz17
08 sierpnia, 00:25Maciej90
08 sierpnia, 00:26Lukasz17
08 sierpnia, 00:26Maciej90
08 sierpnia, 00:27Lukasz17
08 sierpnia, 00:29Maciej90
08 sierpnia, 00:29JanW
08 sierpnia, 00:31JanW
08 sierpnia, 00:30mejk
20 grudnia, 11:49Emil
09 kwietnia, 14:58