Czy warto założyć lokal typu fast food?
Dla lokali gastronomicznych ogromne znaczenie ma dobre położenie oraz atrakcyjne ceny i rozbudowane menu. Czy warto zakładać działalność gospodarczą, która proponuje jedzenie typu fast food?
W całej Europie znaleźć można tysiące restauracji, barów szybkiej obsługi, lokali gastronomicznych oraz stołówek. Jednak wedle statystyk Polska jest daleko w tyle i zdecydowanie odbiega od średniej. Okazuje się bowiem, że w naszym kraju jest zaledwie 15 jadłodajni na każde 10 tysięcy osób. To zdecydowanie mniej niż w pozostałych państwach zachodnich, gdzie wynik jest co najmniej trzy razy lepszy.
Przedsiębiorcy zainteresowani biznesem związanym z daniami typu fast food powinni rozpocząć od znalezienia dobrej lokalizacji, która jest zazwyczaj gwarancją sukcesu. Do tego celu najlepiej sprawdzają się lokale położone w centrum miasta, blisko dużych osiedli, na ruchliwych trasach lub strategicznych i tłocznych miejscach (np. galeria handlowa, stadion, lotnisko, dworzec).
Celem właściciela powinna być szybka sprzedaż posiłków w krótkim czasie i za niewielkie pieniądze. Nie należy się skupiać na starannych przygotowaniach, wysokiej jakości produktów oraz wysublimowanych smakach. Oczywiście, jeśli kucharz jest w stanie zapewnić wszystkie z wymienionych wcześniej to tym lepiej. Aczkolwiek założenie jest takie, aby znaleźć głodnych klientów, którzy chętnie zjedzą danie (nie zawsze zdrowe) za kilka złotych.
Dodatkowym atutem będzie uruchomienie sprzedaży na wynos lub z dostawą do domu. Jednak wówczas należy zakupić odpowiednie pojemniki, transport oraz kierowcę. Warto podkreślić, że zamówień będzie dużo, jeśli menu będzie elastyczne, dopasowane do indywidualnych potrzeb, a przede wszystkim smaczne. Konkurencja jest dużo, wokół mnóstwo pizzerii, punktów franczyzowych oraz sieciówek. Każda kusi niskimi cenami oraz gwarantuje satysfakcję i zadowolenie.
W zależności od proponowanych dań trzeba zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt oraz osoby do jego obsługi. Jeśli w grę wchodzi jedynie sprzedaż kurczaków z rożna, wówczas wystarczy zakup grilla elektrycznego oraz zatrudnienie pracowników bo obsługi zmianowej (jedna osoba przyrządza jedzenie, kroi i porcjuje, podaje oraz realizuje transakcje (płatności kartą – wymóg XXI wieku oraz gotówką). Gdy propozycji będzie więcej od razu trzeba zwiększyć budżet, powiększyć zaplecze oraz zadbać o cały personel (kucharz, pomocnik kucharza, kelner, sprzedawca, kierowca, dostawca).
Biorąc pod uwagę współczesne realia kapitał początkowy powinien wynosić minimum 30 tys. zł (warto posiadać kilka tysięcy więcej, aby spokojnie funkcjonować przez pierwsze miesiące). Większość opłat będzie związana z wynajęciem powierzchni usługowej oraz opłaceniem wszystkich rachunków.
Bez wątpienia łatwiej i taniej będzie przyłączyć się do sieci franczyzowej oraz działać pod szyldem znanej i rozpoznawalnej marki. Kuszą bardzo korzystne warunki, ograniczone koszty, dokumentacja (kwestie sanitarne, BHP) i księgowość załatwiana przez centralę oraz pomoc w razie problemów finansowych.
Reasumując, lokal gastronomiczny z jedzeniem typu fast food to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Aby zdobyć wiernych i zadowolonych klientów trzeba pójść o krok dalej i wprowadzić naprawdę atrakcyjne (często modne rozwiązania). Wielki boom na jedzenie ekologiczne i zdrowe spowodował niespotykany do tej pory przyrost restauracji wegetariańskich lub wegańskich. Oznacza to, że trzeba szukać niszy i odpowiednio reklamować swój nowy biznes).
Jeśli poszukujesz informacji w zakresie finansowania przedsiębiorstw lub obniżenia kosztów prowadzonej działalności gospodarczej to napisz. Postaramy się skutecznie doradzić i zaproponować najlepsze rozwiązanie.
Dziękujemy za wypełnienie formularza!
Może to Ci się spodoba
Pożyczki bez weryfikacji – wszystko, co należy o nich wiedzieć
W ostatnich latach wygoda i przejrzystość stanowią priorytet nie tylko dla klientów, ale też firm. Nie inaczej jest w branży pożyczkowej, która idąc z duchem czasu oferuje konsumentom coraz to
Toalety w restauracji – jak zadbać o ich czystość?
Zadbany i estetycznie wyglądający lokal gastronomiczny zachęca potencjalnych klientów do skorzystania z oferty. Nie wystarczy pomysłowy wystrój wnętrza i designerskie meble – o porządek należy dbać na co dzień, by
Stal nierdzewna – blachy zimnowalcowane. Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Decydując się na zakup stali nierdzewnej z dostawą należy dokładnie zdefiniować jakiego dokładnie produktu potrzebujemy a następnie dokonać wyboru dostawcy. Dobry dostawca w swojej ofercie powinien podać wszystkie najbardziej standardowe
Oferta mebli biurowych
Wydaje się, że każdy człowiek idąc do pracy chciałby tam zastać doskonałe warunki, w których wykonywanie codziennych zadań będzie przede wszystkim komfortowe. Dlatego odpowiednie meble biurowe są tym co powinno
Wyjątkowa narzędzia do profesjonalnej kuchni
Kuchnia to miejsce, gdzie doświadczony kucharz oraz jego zespół przygotowują nie tylko smaczne, ale i dobrze zapakowane posiłki. Czynności te ułatwi zdecydowanie zgrzewarka do tacek oraz taboret gazowy. Są to urządzenia,
Materiały z recyklingu, o których musisz wiedzieć więcej
Nikt nie ma już chyba dziś wątpliwości, że recykling odpadów nie tylko ma sens, ale faktycznie zmienia świat, w którym żyjemy i ma niebagatelny wpływ na to, w jakiej rzeczywistości
1 Comment
milena
05 lutego, 15:09