Czy warto założyć lokal typu fast food?

Czy warto założyć lokal typu fast food?

Dla lokali gastronomicznych ogromne znaczenie ma dobre położenie oraz atrakcyjne ceny i rozbudowane menu. Czy warto zakładać działalność gospodarczą, która proponuje jedzenie typu fast food?

fast-food

W całej Europie znaleźć można tysiące restauracji, barów szybkiej obsługi, lokali gastronomicznych oraz stołówek. Jednak wedle statystyk Polska jest daleko w tyle i zdecydowanie odbiega od średniej. Okazuje się bowiem, że w naszym kraju jest zaledwie 15 jadłodajni na każde 10 tysięcy osób. To zdecydowanie mniej niż w pozostałych państwach zachodnich, gdzie wynik jest co najmniej trzy razy lepszy.

Przedsiębiorcy zainteresowani biznesem związanym z daniami typu fast food powinni rozpocząć od znalezienia dobrej lokalizacji, która jest zazwyczaj gwarancją sukcesu. Do tego celu najlepiej sprawdzają się lokale położone w centrum miasta, blisko dużych osiedli, na ruchliwych trasach lub strategicznych i tłocznych miejscach (np. galeria handlowa, stadion, lotnisko, dworzec).

Celem właściciela powinna być szybka sprzedaż posiłków w krótkim czasie i za niewielkie pieniądze. Nie należy się skupiać na starannych przygotowaniach, wysokiej jakości produktów oraz wysublimowanych smakach. Oczywiście, jeśli kucharz jest w stanie zapewnić wszystkie z wymienionych wcześniej to tym lepiej. Aczkolwiek założenie jest takie, aby znaleźć głodnych klientów, którzy chętnie zjedzą danie (nie zawsze zdrowe) za kilka złotych.

Dodatkowym atutem będzie uruchomienie sprzedaży na wynos lub z dostawą do domu. Jednak wówczas należy zakupić odpowiednie pojemniki, transport oraz kierowcę. Warto podkreślić, że zamówień będzie dużo, jeśli menu będzie elastyczne, dopasowane do indywidualnych potrzeb, a przede wszystkim smaczne. Konkurencja jest dużo, wokół mnóstwo pizzerii, punktów franczyzowych oraz sieciówek. Każda kusi niskimi cenami oraz gwarantuje satysfakcję i zadowolenie.

W zależności od proponowanych dań trzeba zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt oraz osoby do jego obsługi. Jeśli w grę wchodzi jedynie sprzedaż kurczaków z rożna, wówczas wystarczy zakup grilla elektrycznego oraz zatrudnienie pracowników bo obsługi zmianowej (jedna osoba przyrządza jedzenie, kroi i porcjuje, podaje oraz realizuje transakcje (płatności kartą – wymóg XXI wieku oraz gotówką). Gdy propozycji będzie więcej od razu trzeba zwiększyć budżet, powiększyć zaplecze oraz zadbać o cały personel (kucharz, pomocnik kucharza, kelner, sprzedawca, kierowca, dostawca).

Biorąc pod uwagę współczesne realia kapitał początkowy powinien wynosić minimum 30 tys. zł (warto posiadać kilka tysięcy więcej, aby spokojnie funkcjonować przez pierwsze miesiące). Większość opłat będzie związana z wynajęciem powierzchni usługowej oraz opłaceniem wszystkich rachunków.

Bez wątpienia łatwiej i taniej będzie przyłączyć się do sieci franczyzowej oraz działać pod szyldem znanej i rozpoznawalnej marki. Kuszą bardzo korzystne warunki, ograniczone koszty, dokumentacja (kwestie sanitarne, BHP) i księgowość załatwiana przez centralę oraz pomoc w razie problemów finansowych.

Reasumując, lokal gastronomiczny z jedzeniem typu fast food to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Aby zdobyć wiernych i zadowolonych klientów trzeba pójść o krok dalej i wprowadzić naprawdę atrakcyjne (często modne rozwiązania). Wielki boom na jedzenie ekologiczne i zdrowe spowodował niespotykany do tej pory przyrost restauracji wegetariańskich lub wegańskich. Oznacza to, że trzeba szukać niszy i odpowiednio reklamować swój nowy biznes).

Jeśli poszukujesz informacji w zakresie finansowania przedsiębiorstw lub obniżenia kosztów prowadzonej działalności gospodarczej to napisz. Postaramy się skutecznie doradzić i zaproponować najlepsze rozwiązanie.



* Wymagane

Dziękujemy za wypełnienie formularza!

Previous Restauracja w sieci - jak ją otworzyć i jak zdobyć na to środki?
Next Czy warto zająć się wywózką szamba?

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

Kredyty gotówkowe tanie jak nigdy

Niskie stopy procentowe automatycznie obniżają ratę kredytów ze zmiennym oprocentowaniem, głównie hipotecznych. Kredyty konsumpcyjne zaciągane na kilka lat z reguły maja jednak stałą stopę oprocentowania. Dla obecnie branych pożyczek jest ona

Wiadomości 0 Comments

E-paragony fiskalne mają pomóc w walce z szarą strefą

Szara strefa odpowiada nawet za 40 proc. luki w VAT. Straty budżetu z tego tytułu szacuje się na ok. 50 mld zł. Dlatego rząd wprowadza kolejne zmiany, które mają uszczelnić system. Jednym

Wiadomości 0 Comments

Czym powinien charakteryzować się wysokiej jakości system MES? 

System MES (Manufacturing Execution System) to oprogramowanie służące do modelowania procesów produkcyjnych oraz monitorowania ich przebiegu. Może być używane zarówno w dużych przedsiębiorstwach zajmujących się seryjną produkcją na przemysłową skalę,

Wiadomości 0 Comments

Przeprowadzka kurierem za granicę

Podejmując decyzję o zmianie miejsca zamieszkania, stajemy przed zadaniem spakowania wszystkich swoich rzeczy. Zadanie nie jest łatwe i z pewnością Ci, którzy choć raz musieli cały swój dobytek umieścić w

Wiadomości 0 Comments

Cyfryzacja kraju nabiera tempa

Powszechny dostęp do szerokopasmowego internetu o prędkości 100 Mb/s we wszystkich gospodarstwach domowych przed 2025 rokiem oraz ponad 30 tys. szkół podłączonych do szybkiej i bezpiecznej sieci OSE do 2020 roku – to

Wiadomości 0 Comments

Co zrobić kiedy bank nie chce wymienić zniszczonych lub starych pieniędzy?

Zasadniczo podarte banknoty oraz zniszczone i mocno zabrudzone monety można wymienić w kasie dowolnego banku działającego na terenie kraju. Dotyczy to pieniędzy wyemitowanych przez Narodowy Bank Polski. Czasem jednak zdarza

1 Comment

  1. milena
    05 lutego, 15:09 Reply
    Moim zdaniem jest już tyle lokalów tego typu, że na prawdę nie ma potrzeby otwierać kolejnego.

Zostaw odpowiedź