Branża logistyczna inwestuje w powierzchnię magazynową

Niskie stopy procentowe i niskie czynsze wpływają na wzrost zainteresowania inwestorów polskim rynkiem nieruchomości magazynowo-przemysłowych. Firmy logistyczne dynamicznie rozbudowują swoje zasoby, żeby sprostać oczekiwaniom klientów z Polski i z zagranicy. QSL Polska, lider w logistyce żywności, otwiera nowy magazyn w podwarszawskim Błoniu. Okolice Błonia stają się jednym z najważniejszych hubów magazynowych w Polsce.

Rozwijamy się niezwykle dynamicznie w całej Europie, także w Polsce. W tym roku obchodzimy trzecią rocznicę naszej operacji i pojawiła się potrzeba otworzenia nowego magazynu. Złożył się na to zarówno rozwój naszych dotychczasowych klientów, jak i rozpoczęcie współpracy z nowymi – tłumaczy w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes Agnieszka Sałek, dyrektor ds. handlowych w Quick Service Logistics Polska.

Firma QSL, działająca w sektorze logistyki dla branży spożywczej, wynajmuje w Europie łącznie 163 magazyny o łącznej powierzchni ponad 3,3 mln mkw. na terenie 9 krajów. Obecnie w Polsce dysponuje dwoma magazynami i trzema centrami cross-dock (przeładunkowymi), obecnie rozbudowuje się w ramach parku P3 Błonie.

 Nowa lokalizacja znajduje się w pobliżu naszego obecnego magazynu. To nowoczesny budynek o powierzchni operacyjnej 9 tys. mkw., z trzema strefami składowania: magazyn suchy bez kontroli temperatury, chłodnia z przedziałem temperaturowym 1–4 st. C i mrożnia z przedziałem temperaturowym od -18 do -24 st. C. Dodatkowo będziemy tam mieli dużą przestrzeń biurową z pomieszczeniami biurowymi i socjalnymi dla naszych pracowników – zapowiada Agnieszka Sałek.

Dotychczas firma QSL wynajmowała w parku P3 Błonie 6 tys. mkw. W nowej, większej powierzchni ponad 4 tys. mkw. zajmie chłodnia i mroźnia. Blisko 0,5 tys. mkw. zajmie powierzchnia biurowa.

 Magazyn w Błoniu będzie naszym największym magazynem. Równie nowoczesne centrum o powierzchni 7 tys. mkw znajduje się w Sosnowcu. Z magazynu w Błoniu będziemy obsługiwali obszar Polski Centralnej i Północnej. Dodatkowo także klientów zagranicznych z krajów nadbałtyckich, Kazachstanu, Armenii i na południe od Polski, czyli z Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii – wymienia dyrektor ds. handlowych w QSL Polska.

Jak wynika z raportu Colliers International i Advisory Group TEST Human Resources, na koniec ubiegłego roku zasoby warszawskiego rynku magazynowo-przemysłowego wzrosły do 3 mln mkw., z czego 75 proc. znajduje się w strefach II i III, czyli w promieniu odpowiednio 15–30 km oraz 30–60 km od Warszawy. Największa koncentracja tego typu obiektów występuje właśnie w Błoniu, w Natolinie, pod Grodziskiem Mazowieckim i w okolicach Pruszkowa. Wszystkie te miejscowości są położone w bliskiej odległości od Autostrady A2, co ułatwia dojazd do centrum Warszawy, ale również na zachód i północ Polski

Rozwój działalności wymusza na firmach logistycznych także rozbudowę floty. Także QSL zapowiada, że zamierza zwiększyć liczbę pojazdów.

– W tym roku planujemy rozszerzenie naszej floty samochodowej. Będą to samochody zarówno typu daily przystosowane do obsługi klientów w ścisłych centrach miast, jak i samochody wielopaletowe przystosowane do transportu po całej Polsce – wskazuje Agnieszka Sałek.

QSL Polska obsługuje wiodące na rynku sieci kawiarń i restauracji, m.in. Starbucks, Burger King, KFC, Pizza Hut i Bobby Burger.

Previous Allianz Polska chce być w trójce najczęściej wybieranych ubezpieczycieli
Next Sklepy inwestują w zaawansowane systemy do analizy zachowań klientów

Może to Ci się spodoba

Jak wybrać biuro rachunkowe?

Osób, które zdecydowały się założyć własną działalność gospodarczą przybywa z każdym kolejnym miesiącem. Według opublikowanych danych, w samym październiku bieżącego roku, zostało zarejestrowanych w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności

Surowe kary za zmianę menu w barze

Właściciel baru, który samowolnie rozszerzył profil swojej działalności grożą surowe sankcje ze strony Sanepidu. Ile może kosztować zlekceważenie decyzji o zatwierdzeniu zakładu? Właściciele barów często ulegają pokusie urozmaicenia posiłków serwowanych

Czym charakteryzuje się technologia cięcia laserem?

Oferuje nam szereg unikatowych możliwości pozwalając między innymi na łatwą edycję kształtu, jaki ma element docelowy, wpływanie na jego wymiary, a nawet na strukturę. Co ważne, znajduje ona zastosowanie bez

Coraz większy wybór ofert pracy. Firmy potrzebują kandydatów prawie na każde stanowisko

W ostatnich tygodniach firmy sygnalizują wysoki popyt na pracowników. Są oni poszukiwani nie tylko w gastronomii czy hotelarstwie, lecz także w branży call center i logistyce. Oferty dotyczą zarówno prac sezonowych czy na zastępstwo,

85 proc. firm widzi wpływ jakości obsługi na wyniki finansowe

Ponad dwie trzecie konsumentów może się stać lojalnymi klientami dzięki pozytywnym doświadczeniom z zespołem obsługi. Podobny odsetek stwierdza, że zła obsługa może być przyczyną rezygnacji z usług czy produktów danej firmy. Żółte

Jak szybko zbudować halę magazynową? 4 rady eksperta

Konieczność szybkiej realizacji inwestycji jest dziś kluczem do sukcesu. Tajemnicą nie jest przecież fakt, że w biznesie obowiązuje przekonanie „czas to pieniądz”. Mając je na uwadze, zapytaliśmy eksperta: jak sprawnie

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to skomentuj post

Zostaw odpowiedź