Czy warto założyć lokal typu fast food?

Czy warto założyć lokal typu fast food?

Dla lokali gastronomicznych ogromne znaczenie ma dobre położenie oraz atrakcyjne ceny i rozbudowane menu. Czy warto zakładać działalność gospodarczą, która proponuje jedzenie typu fast food?

fast-food

W całej Europie znaleźć można tysiące restauracji, barów szybkiej obsługi, lokali gastronomicznych oraz stołówek. Jednak wedle statystyk Polska jest daleko w tyle i zdecydowanie odbiega od średniej. Okazuje się bowiem, że w naszym kraju jest zaledwie 15 jadłodajni na każde 10 tysięcy osób. To zdecydowanie mniej niż w pozostałych państwach zachodnich, gdzie wynik jest co najmniej trzy razy lepszy.

Przedsiębiorcy zainteresowani biznesem związanym z daniami typu fast food powinni rozpocząć od znalezienia dobrej lokalizacji, która jest zazwyczaj gwarancją sukcesu. Do tego celu najlepiej sprawdzają się lokale położone w centrum miasta, blisko dużych osiedli, na ruchliwych trasach lub strategicznych i tłocznych miejscach (np. galeria handlowa, stadion, lotnisko, dworzec).

Celem właściciela powinna być szybka sprzedaż posiłków w krótkim czasie i za niewielkie pieniądze. Nie należy się skupiać na starannych przygotowaniach, wysokiej jakości produktów oraz wysublimowanych smakach. Oczywiście, jeśli kucharz jest w stanie zapewnić wszystkie z wymienionych wcześniej to tym lepiej. Aczkolwiek założenie jest takie, aby znaleźć głodnych klientów, którzy chętnie zjedzą danie (nie zawsze zdrowe) za kilka złotych.

Dodatkowym atutem będzie uruchomienie sprzedaży na wynos lub z dostawą do domu. Jednak wówczas należy zakupić odpowiednie pojemniki, transport oraz kierowcę. Warto podkreślić, że zamówień będzie dużo, jeśli menu będzie elastyczne, dopasowane do indywidualnych potrzeb, a przede wszystkim smaczne. Konkurencja jest dużo, wokół mnóstwo pizzerii, punktów franczyzowych oraz sieciówek. Każda kusi niskimi cenami oraz gwarantuje satysfakcję i zadowolenie.

W zależności od proponowanych dań trzeba zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt oraz osoby do jego obsługi. Jeśli w grę wchodzi jedynie sprzedaż kurczaków z rożna, wówczas wystarczy zakup grilla elektrycznego oraz zatrudnienie pracowników bo obsługi zmianowej (jedna osoba przyrządza jedzenie, kroi i porcjuje, podaje oraz realizuje transakcje (płatności kartą – wymóg XXI wieku oraz gotówką). Gdy propozycji będzie więcej od razu trzeba zwiększyć budżet, powiększyć zaplecze oraz zadbać o cały personel (kucharz, pomocnik kucharza, kelner, sprzedawca, kierowca, dostawca).

Biorąc pod uwagę współczesne realia kapitał początkowy powinien wynosić minimum 30 tys. zł (warto posiadać kilka tysięcy więcej, aby spokojnie funkcjonować przez pierwsze miesiące). Większość opłat będzie związana z wynajęciem powierzchni usługowej oraz opłaceniem wszystkich rachunków.

Bez wątpienia łatwiej i taniej będzie przyłączyć się do sieci franczyzowej oraz działać pod szyldem znanej i rozpoznawalnej marki. Kuszą bardzo korzystne warunki, ograniczone koszty, dokumentacja (kwestie sanitarne, BHP) i księgowość załatwiana przez centralę oraz pomoc w razie problemów finansowych.

Reasumując, lokal gastronomiczny z jedzeniem typu fast food to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Aby zdobyć wiernych i zadowolonych klientów trzeba pójść o krok dalej i wprowadzić naprawdę atrakcyjne (często modne rozwiązania). Wielki boom na jedzenie ekologiczne i zdrowe spowodował niespotykany do tej pory przyrost restauracji wegetariańskich lub wegańskich. Oznacza to, że trzeba szukać niszy i odpowiednio reklamować swój nowy biznes).

Jeśli poszukujesz informacji w zakresie finansowania przedsiębiorstw lub obniżenia kosztów prowadzonej działalności gospodarczej to napisz. Postaramy się skutecznie doradzić i zaproponować najlepsze rozwiązanie.



* Wymagane

Dziękujemy za wypełnienie formularza!

Previous Restauracja w sieci - jak ją otworzyć i jak zdobyć na to środki?
Next Czy warto zająć się wywózką szamba?

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

35 proc. Polaków nie jest w stanie odłożyć przez miesiąc żadnych pieniędzy

Ze statystyk GUS wynika, że co trzecie gospodarstwo domowe źle ocenia stan swoich finansów, a ponad 40 proc. nie ma możliwości pokrycia niespodziewanych wydatków z własnej kieszeni. Z drugiej strony dane pokazują,

Wiadomości 0 Comments

Boom mieszkaniowy napędza rekordowe wyniki producentom materiałów budowlanych

Branża materiałów budowlanych notuje rekordowe wyniki i zdaniem ekspertów perspektywy na 2018 rok są jeszcze lepsze. Ze względu na duży popyt czas realizacji zamówień wydłużył się, a dodatkowym wyzwaniem jest niedobór

Wiadomości 0 Comments

80 proc. upraw ma być objętych ochroną dzięki dystrybucji ubezpieczeń przez Pocztę Polską

Jedynie 10 proc. rolników ubezpiecza swoje uprawy. Jeszcze mniej żywy inwentarz. Pomóc to zmienić mają ubezpieczenia Pocztowego Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych pod marką AGRO Ubezpieczenia. Państwowe dopłaty sięgają 65 proc. i można

Wiadomości 0 Comments

Czym jest certyfikat SSL

Certyfikat SSL to narzędzie, które zapewnia zachowanie poufności przesyłanych danych. Rejestruje się je dla określonej nazwy domeny. Tajne dane, takie jak adres IP właściciela, adres i wiele innych, są zabezpieczone

Wiadomości 0 Comments

Czym wyróżnia się dobra gablota muzealna?

Trudno jest wyobrazić sobie muzeum bez jakiejkolwiek gabloty, w której przechowywane są eksponaty. W końcu nie tylko prezentuje się w niej przeróżne przedmioty, ale stanowi również zabezpieczenie przed ich dotykaniem.

Wiadomości 0 Comments

Jak zrobić przelew za granicę z jednego rachunku w różnych walutach?

Wysyłając pieniędzy na zagraniczne konta, zawsze musimy się liczyć z większymi kosztami niż w przypadku zwykłych krajowych przelewów. Koszt takiej transakcji jest uzależniony zarówno od tego, w jakiej walucie chcemy

1 Comment

  1. milena
    05 lutego, 15:09 Reply
    Moim zdaniem jest już tyle lokalów tego typu, że na prawdę nie ma potrzeby otwierać kolejnego.

Zostaw odpowiedź