Kuchnia gruzińska – charakterystyka i tradycyjne dania

Kuchnia gruzińska – charakterystyka i tradycyjne dania

Kuchnia gruzińska jest bardzo bogata, aromatyczna i różnorodna. Obfituje w przekąski, a jedną z najpopularniejszych jest chaczapuri, czyli drożdżowy placek z serem. Wśród tradycyjnych dań gruzińskich znajdują się te na bazie mięsa, ale też typowo wegetariańskie.

Kuchnia gruzińska – czym się cechuje?

Kuchnia gruzińska charakteryzuje się prostymi, a zarazem niezwykle zróżnicowanymi i bardzo sycącymi potrawami. Dania kuchni gruzińskiej są często serwowane w restauracjach, które w szybki sposób wyszuka się za pomocą platform internetowych takich jak eatPoint.pl. Za pośrednictwem tej strony można znaleźć lokal oferujący określony rodzaj kuchni w wybranej lokalizacji bez konieczności wychodzenia z domu, o każdej porze dnia. Źródłem wiedzy o tradycjach i specyfice kuchni gruzińskiej jest m.in. blog poruszający tematykę kulinarną i zawierający różne porady i nowinki gastronomiczne. Kuchnia gruzińska obfituje w soczyste i świeże mięso. Charakterystyczne są dania na bazie drobiu, cielęciny, baraniny i wieprzowiny. Mięso serwowane jest nie tylko jako danie, ale również w formie dodatku do warzyw bądź jako składnik popularnych w Gruzji szaszłyków. Potrawy mięsne podawane są często w towarzystwie pasty przygotowanej z papryki, czosnku, ziół i orzechów włoskich. W kuchni gruzińskiej nie brakuje też dań wegetariańskich. Za prawdziwy rarytas uznawane są potrawy z czerwonej fasoli, nierzadko zestawiane z ostrą papryką, orzechami i pomidorami. W Gruzji przed daniem głównym pojawiają się przystawki mające postać sałatek, faszerowanych bakłażanów, serów i kurczaka na zimno polanego sosem orzechowym. Panujący w niej klimat sprzyja dojrzewaniu rozmaitych owoców, takich jak arbuzy, melony i winogrona.

Kuchnia gruzińska – jakie są tradycyjne potrawy?

Kuchnia gruzińska jest bardzo bogata w tradycyjne potrawy, które od lat mają niezmienną postać. Jednym z charakterystycznych dań gruzińskich jest serowy placek chaczapuri, podawany zwykle z lekko ściętym jajkiem. Jego postać jest w dużym stopniu zależna od regionu kraju, jednak zawsze składa się z ciasta drożdżowego i słonego sera. Innym sztandarowym posiłkiem są sakiewki chinkali wypełnione warzywnym, grzybowym, mięsnym lub serowym farszem. Wśród tradycyjnych przystawek kuchni gruzińskiej na szczególną uwagę zasługuje badridżani, czyli nadziewany bakłażan. Wiele potraw serwowana jest w towarzystwie rozmaitych sosów, a jednym z nich jest sos tkemali oparty na czerwonych śliwkach, przyprawach i chili. Wielbiciele kuchni gruzińskiej z pewnością powinni skosztować dań rybnych, z których najpopularniejszym jest ryba w soku z owoców granatu. W menu gruzińskim pojawiają się też rozmaite desery, najczęściej bazujące na owocach: brzoskwiniach, winogronach, pomarańczach, figach. Przysmakiem jest m.in. czurczchela. Deser ten przygotowywany jest z orzechów, które nawleka się na sznurek, a następnie zanurza w gorącym, zagęszczonym mąką soku z winogron. Finalna postać przypomina swoim wyglądem batoniki, pokrojone w plastry.

Previous Niszczenie dokumentów przez firmę zewnętrzną a RODO
Next Rozmowa kwalifikacyjna - jak ją poprowadzić?

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 2 komentarze

Odważ się… na pierwszy krok!

Często zdarza się, że nie potrafimy podjąć decyzji, a gdy już się uda, ciężko jest ją wcielić w życie. Najtrudniej jest wykonać pierwszy rok – to moment, w którym wiele

Wiadomości 0 Comments

Monitoring cen w sklepach internetowych. Czy jest potrzebny?

Monitoring cen to nic innego jak porównywanie cen danego produktu w wielu miejscach w sieci. Sprzedaż w internecie zwiększyła popularność i możliwość globalnego monitorowania cen w e-sklepach. Kontrolę i śledzenie

Wiadomości 0 Comments

Szybkie pożyczki gotówkowe na święta — na co warto zwrócić uwagę?

Potrzebujesz szybkiego zastrzyku gotówki? Sięgnij po tanią i wygodną w obsłudze pożyczkę gotówkową. W artykule wyjaśnimy, czym jest pożyczka gotówkowa i dlaczego warto po nią sięgnąć. Podpowiemy także, na co

Wiadomości 0 Comments

Młodzi Polacy nie radzą sobie z planowaniem finansów

Młodzi Polacy chętniej konsumują, niż oszczędzają – wynika z badania Provident Polska. Dodatkowe pieniądze przeznaczają w większości na zakupy, a jedynie niewielki ułamek zainwestowaliby w edukację i rozwój. Około 25 proc. nadwyżki finansowej chcieliby

Wiadomości 0 Comments

Zamachy w Brukseli nie wpłyną w dłuższym terminie na rynki finansowe

Zamachy terrorystyczne wpływają na rynki finansowe jedynie w krótkim terminie, bo w dłuższym okresie inwestorzy zwracają uwagę głównie na czynniki fundamentalne – wyjaśnia Jarosław Janecki z Société Générale. Widoczne było to m.in. po

Wiadomości 4 komentarze

Polskie firmy delegują do pracy za granicą najwięcej osób w UE

Największym eksporterem usług na wewnętrznym rynku Unii Europejskiej jest Polska. W 2014 roku ZUS wydał blisko 428 tys. poświadczeń ubezpieczenia społecznego dla delegowanych pracowników. Stanowi to 36 proc. wszystkich delegowań w Unii.

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to skomentuj post

Zostaw odpowiedź