Kuchnia gruzińska – charakterystyka i tradycyjne dania

Kuchnia gruzińska – charakterystyka i tradycyjne dania

Kuchnia gruzińska jest bardzo bogata, aromatyczna i różnorodna. Obfituje w przekąski, a jedną z najpopularniejszych jest chaczapuri, czyli drożdżowy placek z serem. Wśród tradycyjnych dań gruzińskich znajdują się te na bazie mięsa, ale też typowo wegetariańskie.

Kuchnia gruzińska – czym się cechuje?

Kuchnia gruzińska charakteryzuje się prostymi, a zarazem niezwykle zróżnicowanymi i bardzo sycącymi potrawami. Dania kuchni gruzińskiej są często serwowane w restauracjach, które w szybki sposób wyszuka się za pomocą platform internetowych takich jak eatPoint.pl. Za pośrednictwem tej strony można znaleźć lokal oferujący określony rodzaj kuchni w wybranej lokalizacji bez konieczności wychodzenia z domu, o każdej porze dnia. Źródłem wiedzy o tradycjach i specyfice kuchni gruzińskiej jest m.in. blog poruszający tematykę kulinarną i zawierający różne porady i nowinki gastronomiczne. Kuchnia gruzińska obfituje w soczyste i świeże mięso. Charakterystyczne są dania na bazie drobiu, cielęciny, baraniny i wieprzowiny. Mięso serwowane jest nie tylko jako danie, ale również w formie dodatku do warzyw bądź jako składnik popularnych w Gruzji szaszłyków. Potrawy mięsne podawane są często w towarzystwie pasty przygotowanej z papryki, czosnku, ziół i orzechów włoskich. W kuchni gruzińskiej nie brakuje też dań wegetariańskich. Za prawdziwy rarytas uznawane są potrawy z czerwonej fasoli, nierzadko zestawiane z ostrą papryką, orzechami i pomidorami. W Gruzji przed daniem głównym pojawiają się przystawki mające postać sałatek, faszerowanych bakłażanów, serów i kurczaka na zimno polanego sosem orzechowym. Panujący w niej klimat sprzyja dojrzewaniu rozmaitych owoców, takich jak arbuzy, melony i winogrona.

Kuchnia gruzińska – jakie są tradycyjne potrawy?

Kuchnia gruzińska jest bardzo bogata w tradycyjne potrawy, które od lat mają niezmienną postać. Jednym z charakterystycznych dań gruzińskich jest serowy placek chaczapuri, podawany zwykle z lekko ściętym jajkiem. Jego postać jest w dużym stopniu zależna od regionu kraju, jednak zawsze składa się z ciasta drożdżowego i słonego sera. Innym sztandarowym posiłkiem są sakiewki chinkali wypełnione warzywnym, grzybowym, mięsnym lub serowym farszem. Wśród tradycyjnych przystawek kuchni gruzińskiej na szczególną uwagę zasługuje badridżani, czyli nadziewany bakłażan. Wiele potraw serwowana jest w towarzystwie rozmaitych sosów, a jednym z nich jest sos tkemali oparty na czerwonych śliwkach, przyprawach i chili. Wielbiciele kuchni gruzińskiej z pewnością powinni skosztować dań rybnych, z których najpopularniejszym jest ryba w soku z owoców granatu. W menu gruzińskim pojawiają się też rozmaite desery, najczęściej bazujące na owocach: brzoskwiniach, winogronach, pomarańczach, figach. Przysmakiem jest m.in. czurczchela. Deser ten przygotowywany jest z orzechów, które nawleka się na sznurek, a następnie zanurza w gorącym, zagęszczonym mąką soku z winogron. Finalna postać przypomina swoim wyglądem batoniki, pokrojone w plastry.

Previous Niszczenie dokumentów przez firmę zewnętrzną a RODO
Next Rozmowa kwalifikacyjna - jak ją poprowadzić?

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

Wzrost rynku powoduje rosnący popyt na zasoby IT i cyberochronę

Pokolenie millenilasów napędza rynek e-commerce. Szacuje się, że jego wartość przekroczyła 36 mld zł. Dynamika wzrostu sprzedaży w zależności od segmentu może sięgnąć blisko 100 proc. Mocno zyskuje sprzedaż elektroniki, AGD,

Wiadomości 0 Comments

W 2019 roku ruszy internetowy system weryfikacji leków

Od 2019 roku farmaceuta lub osoba, która wydaje pacjentowi lek, będzie musiała sprawdzić jego autentyczność w ogólnopolskiej bazie. To odpowiedź na coraz poważniejszy problem, którym jest fałszowanie leków i wprowadzanie ich do

Wiadomości 0 Comments

Podstawowe produkty bankowe – czego warto się dowiedzieć?

Podstawowe produkty bankowe służą do efektywnego zarządzania własnymi finansami. Z racji tego konsumenci powinni dowiedzieć się na ich temat wszystkich fundamentalnych informacji, m.in. celu istnienia oraz optymalnego sposobu wykorzystania kont,

Wiadomości 0 Comments

Na Boże Narodzenie wydamy średnio 720 zł

Na zorganizowanie tegorocznych świąt Bożego Narodzenia przeznaczymy średnio 720 zł – wynika z Barometru Providenta. Co czwarta osoba zamknie się w kwocie 400 zł, ale co dziewiąty wyda ponad 1 tys. zł.

Wiadomości 1Comments

W jakich przypadkach praca jest satysfakcjonująca?

Pragnieniem każdego młodego lub doświadczonego podwładnego jest czerpanie zadowolenia z uprawianego zawodu. Inaczej mówiąc wyznaczone obowiązki wykonuje się szybko, bez narzekania i szukania wymówek. Jest to jednak ciężkie do osiągnięcia

Wiadomości 0 Comments

W przyszłym roku znacząco spadnie rentowność polskich banków

Ustawa dotycząca zwrotu części tzw. spreadów posiadaczom kredytów denominowanych we franku szwajcarskim, nowy podatek bankowy oraz malejące przychody z tytułu operacji kartowych powodują, że przyszłoroczna rentowność krajowych banków będzie znacznie niższa niż

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to skomentuj post

Zostaw odpowiedź