Kontrola Sanepidu – uprawnienia, przebieg, kary

Kontrola Sanepidu – uprawnienia, przebieg, kary

Firmy, które rozpoczynają swoją działalność nie mają obowiązku zgłaszania tego faktu do Sanepidu, jednak nie oznacza to, że nie podlegają one kontroli prowadzonej przez tę instytucję.

Kto nadal zgłasza swoją działalność do Sanepidu?

Obowiązek zgłaszania pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę przez rozpoczynających działalność gospodarczą przedsiębiorców w Sanepidzie, został zniesiony ponad dwa lata temu. Nadal jednak czynność ta jest koniecznością dla zakładów, w których wymogi sanitarne są bardzo ważne. Zgodnie z przepisami obligatoryjnie zgłoszenia muszą dokonywać m.in. zakłady kosmetyczne i fryzjerskie, wszelkie firmy prowadzące działalność w branży gastronomicznej, czyli restauracje, bary, czy stołówki. Tego rodzaju działalność wymaga kontaktu z Sanepidem już przed otwarciem „interesu”. Wówczas wydawana jest decyzja, co do spełnienia wymagań lokalowych.

Obowiązek zgłoszenia działalności został zniesiony, nie znaczy to jednak, że Sanepid (podobnie jak Państwowa Inspekcja Pracy) nie jest świadomy, że nasza firma funkcjonuje i zatrudnia pracowników. Informacje te uzyskuje z rejestrów prowadzonych przez GUS oraz ZUS.

Choć zatrudnienie przez większość firm, w związku z nowelizacją Kodeksu pracy, nie jest zgłaszane i wydawać by się mogło, że Sanepid nie będzie instytucją zainteresowaną sposobem funkcjonowania tych przedsiębiorstw, trzeba być przygotowanym na kontrolę ze strony tej instytucji.

Kontrola Sanepidu – uprawnienia

Inspektorzy sanitarni mają prawo przeprowadzenia kontroli i czynią to, chociażby w zakresie wypełniania obowiązków pracodawcy w zakresie przepisów BHP.  Kontroli mogą spodziewać się nie tylko podmioty prowadzące zwykłą działalność gospodarczą, ale również:

  • obiekty użyteczności publicznej, obiekty handlowe, ogródki działkowe i nieruchomości,
  • środki transportu i obiekty z nimi związane (na przykład przystanki autobusowe), w tym również na statki morskie, powietrzne i żeglugi śródlądowej,
  • obiekty będące w trakcie budowy.

Sanepid ma obowiązek powiadomić przedsiębiorcę o zamiarze przeprowadzenia kontroli nie później niż na 7 dni przed jej rozpoczęciem. Wyjątek stanowią przypadki, gdy istnieje podejrzenie:

  • zagrożenia życia lub zdrowia,
  • zagrożenia dla środowiska naturalnego,
  • popełnienia przestępstwa.

W takiej sytuacji Sanepid może rozpocząć przeprowadzenie kontroli bez uprzedzenia.

Co może sprawdzić Inspektor Sanitarny?

W trakcie kontroli należy zapewnić inspektorowi dostęp do wszystkich pomieszczeń i urządzeń  mieszczących się w zakładzie. Inspektor może też żądać okazania dokumentów firmy, a także przesłuchiwać pracowników, czy też pobierać próbki do badań laboratoryjnych.

Sprawdzeniu podlega stan sanitarno – higieniczny zakładu, a także:

  • zaświadczenia o braku przeciwwskazań do wykonywania obowiązków przez pracownika (badania lekarskie),
  • zaświadczenia o przejściu szkolenia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy oraz pełną dokumentację BHP,
  • rejestr czynników szkodliwych (biologicznych, rakotwórczych, mutagennych)
  • sprawozdania z pomiarów środowiska pracy,
  • książkę kontroli pracodawcy.

Co po zakończeniu kontroli?

Kiedy inspektor zakończy czynności sprawdzające, sporządza protokół kontroli w 2 egzemplarzach. Protokół zawiera dane kontrolowanego podmiotu, opis stanu faktycznego, opis stwierdzonych nieprawidłowości oraz ustalenia pokontrolne. Przedsiębiorca ma 7 dni na wniesienie zastrzeżeń do protokołu.

W razie zastrzeżeń, wykrytych nieprawidłowości, Sanepid może nakazać wykonanie czynności naprawczych bez wymierzania kar (w przypadku drobnych uchybień ), może też ukarać przedsiębiorcę mandatem, który zazwyczaj jest niewysoki (kilkaset złotych), grzywną (tu kwoty sięgają nawet kilku tysięcy złotych), lub w skrajnych przypadkach skierować pozew do sądu lub zawiadomić prokuraturę.

Jeśli poszukujesz informacji w zakresie finansowania przedsiębiorstw lub obniżenia kosztów prowadzonej działalności gospodarczej to napisz. Postaramy się skutecznie doradzić i zaproponować najlepsze rozwiązanie.



* Wymagane

Dziękujemy za wypełnienie formularza!

Previous Zagraniczna podróż służbowa – jak ją rozliczyć?
Next Urlop macierzyński – rok na opiekę nad dzieckiem

Może to Ci się spodoba

Prawo dla firm 0 Comments

Z podzielonej płatności VAT korzystają tylko największe firmy

Ze split paymentu, czyli mechanizmu podzielonej płatności VAT, korzystają głównie spółki Skarbu Państwa i inne duże firmy. Wśród podmiotów z sektora małych i średnich przedsiębiorstw tylko co czwarta firma jest zainteresowana jego stosowaniem,

Prawo dla firm 0 Comments

W 2022 roku zmienią się zasady urlopu rodzicielskiego

Polska ma czas do sierpnia przyszłego roku, aby wdrożyć zapisy unijnej dyrektywy work–​life balance. Regulacja, która dotyczy równowagi między życiem zawodowym a prywatnym, wprowadzi ważne zmiany dla rodziców i wymusi przebudowę Kodeksu

Prawo dla firm 0 Comments

Ministerstwo Finansów chce wprowadzić Konstytucję Podatkową w II połowie 2020 roku

W ciągu najbliższych tygodni projekt nowej ordynacji podatkowej trafi do akceptacji rządu. Prawdopodobnym terminem wejścia w życie nowych przepisów jest druga połowa 2020 roku – mówi wiceminister finansów Filip Świtała. Ordynacja

Prawo dla firm 0 Comments

Czy warto korzystać z porad prawnych w internecie?

Każdy, kto korzystał w ostatnim czasie z porady prawnej prawnej wie, jak drogie jest wynajęcie adwokata lub wizyta u polecanego i zaufanego radcy prawnego. Zatem nie może szokować fakt, że

Prawo dla firm 0 Comments

Fundamentalne obowiązki syndyka

Najważniejszym zadaniem syndyka jest opieka i zarządzanie majątkiem upadającego przedsiębiorstwa. Oznacza to, że musi odpowiednio rozdzielić wszystkie dobra, żeby każdy wierzyciel odzyskał równowartość powierzonych pieniędzy. Jak uzyskać zezwolenie na pracę

Kodeksy 0 Comments

Kiedy należą się posiłki regeneracyjne?

Posiłki regeneracyjne i napoje to w niektórych przypadkach obowiązek pracodawcy. Muszą być wydawane, gdy praca wykonywana jest w warunkach trudnych i męczących. Kiedy jeszcze pracownik może się ubiegać o świadczenia

3 komentarze

  1. Andrzej
    11 sierpnia, 19:47 Reply
    Wszyscy straszą kontrolami sanepidu, ale tyle złego jedzenia co ostatnio jadłem to przez całe życie nie widziałem. Jak to się dzieje, że dobra restauracja jest ciągle nękana, a kuchnia w danym pubie woła o pomstę do nieba i nikt nic nie robi?
  2. aner
    09 stycznia, 09:55 Reply
    Kontrola sanepidu to dla pracodawcy nic fajnego, ale jeżeli jest wporządku to wydaje mi się, że nie ma się czego obawiać.
  3. kasiw373773
    29 listopada, 08:47 Reply
    Prowadzę mały lokal gastronomiczny, gdzie wcześniej nie dbałam tak o czystość jak teraz, ale wystarczyło kilka kar od sanepidu i zaczęłam kupować profesjonalne środki do sprzątania. Najczęściej zamawiam z Pro Formula, Cify, Domestosa, bo są najskuteczniejsze według mnie.

Zostaw odpowiedź