Herbata na zimno

Herbata na zimno

Cold brew to sposób przyrządzania herbaty bez parzenia. Herbata przygotowana bez użycia gorącej wody ma unikalny smak i doskonale chłodzi organizm podczas upałów. Taki napój świetnie smakuje z różnymi dodatkami, np. z liśćmi mięty, miodem lub całymi kawałkami świeżych owoców. Cold brew można przygotować z każdego rodzaju herbaty, w zależności od gustu. Amatorzy picia herbaty na zimno najczęściej sięgają po czarną, zieloną i czerwoną herbatę, a także yerba mate, herbaty owocowe i ziołowe.

Dlaczego warto parzyć herbatę na zimno?

Istnieje kilka powodów, dla których warto od czasu do czasu sięgnąć po szklankę zimnej herbaty, zamiast gorącej. Faktem jest, że podczas parzenia na zimno z herbacianych liści uwalnia się zdecydowanie mniej katechin i kofeiny. Napar ma inny smak – jest delikatniejszy i mniej w nim goryczy. Przygotowywanie herbaty na zimno pozwala uzyskać zupełnie nowy smak, który czasami nijak nie przypomina dobrze znanego nam smaku herbaty. I co najważniejsze, do zaparzenia cold brew wykorzystujemy wyłącznie zimną wodę, dlatego do jej przygotowania nie potrzebujemy nawet czajnika.

Jak przygotować herbatę na zimno?

Herbata cold brew może być przyrządzona w specjalnym dzbanku lub w szklance, w zależności od tego, na jak dużą ilość napoju masz ochotę. Dzbanek z sitkiem jest o tyle praktyczny, że herbaciany susz nie pływa nam po herbacie, tylko zostaje w koszyczku. Ważne, by do zaparzenia herbaty na zimno wybrać dobrej jakości susz, dostępny między innymi w Czajownia.pl, a także wodę mineralną lub przefiltrowaną. Raczej unikaj przygotowywania naparu z herbat w torebkach.

Ile użyć suszu do zaparzenia herbaty cold brew? Wszystko zależy tak naprawdę od tego, czy wolisz słabszą herbatę czy mocniejszą. Ogólna zasada jest taka, że do przygotowania herbaty na zimno używa się o 50% suszu więcej, niż do parzenia herbaty przy użyciu wrzątku. Po wsypaniu suszu do kubka lub dzbanka i zalania go wodą, naczynie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Im dłuższy czas parzenia, tym intensywniejszy aromat można uzyskać. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby parzyć napój przez 12 godzin, np. zostawiając go w lodówce na noc, by o poranku móc cieszyć się napojem o wyjątkowych walorach smakowych.

Sam widzisz, że przygotowanie domowej Ice Tea nie jest zbyt trudne, a z pewnością jest ona zdrowsza dla organizmu, niż mrożona herbata kupiona w sklepie. Samodzielnie przygotowaną cold brew możesz przelać do butelki i zabrać ze sobą np. do szkoły lub pracy.

Źródło: http://kursnaherbate.pl/herbata-zielona/

Previous Dlaczego warto hodować rośliny w biurze?
Next 60 proc. polskich firm ma problem z zatrudnieniem pracowników

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

ZUS i Uniwersytet Warszawski planują nowy kierunek studiów dotyczący ubezpieczeń społecznych

Zakład Ubezpieczeń Społecznych i Uniwersytet Warszawski rozpoczynają współpracę. W jej ramach instytucje będą mogły dzielić się wiedzą między sobą. Uczelnia uruchomi kursy i studia podyplomowe dla pracowników ZUS. Planowane jest też uruchomienie kierunku

Wiadomości 0 Comments

Polska jest liderem w legislacji dotyczącej dronów. Przepisy pobudzą rynek wart ok. 150 mln zł

Ostatnie zmiany w prawie, które określają m.in. zasady lotów dronów poza zasięgiem wzroku, zdecydowanie uproszczą zasady ich użytkowania i będą impulsem do rozwoju branży – podkreśla Michał Wojas, prezes FlyTech UAV. Jak ocenia,

Wiadomości 0 Comments

Dobre perspektywy dla polskiej gospodarki

Polska gospodarka ma się dobrze, a wraz z nią powinien zyskiwać także rynek finansowy – uważają eksperci Templeton Asset Management Poland TFI SA. Zaznaczają jednak, że przy inwestowaniu w akcje potrzebna jest

Wiadomości 1Comments

Konferencja: „Data Center nowej generacji”

Zapraszamy na spotkanie liderów, ekspertów i specjalistów w zakresie projektowania, budowy i zarządzania nowoczesnym data center już 30 marca w Warszawie podczas konferencji: „Data Center nowej generacji” Prelekcje poprowadzą m.in.:

Wiadomości 0 Comments

Największym wyzwaniem ekonomicznym dla Europy jest przygotowanie się na ostrą konkurencję

Europa powinna przygotować się na ostrą konkurencję – mówi Günter Verheugen, były komisarz Unii Europejskiej. Dodaje, że to obecnie największe wyzwanie ekonomiczne przed jakim stoi europejska gospodarka. Jej słabe strony szczególnie widoczne

Wiadomości 0 Comments

Dom z poddaszem użytkowym – wybór projektu i koszty budowy

Domy z poddaszem użytkowym cieszą się dużą popularnością ze względu na fakt, że są bardzo funkcjonalne, a do tego ich bryła jest niezwykle atrakcyjna. Aby stać się posiadaczem domu z

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to skomentuj post

Zostaw odpowiedź