Bezmięsny grill w stylu wege i wegan

Bezmięsny grill w stylu wege i wegan

Sezon na grilla to czas, na który długo wyczekują nie tylko prawdziwi fani dań mięsnych, ale również weganie i wegetarianie. Wbrew pozorom, wegetariański grill to nie tylko cukinia z marynaty czosnkowej czy kawałki papryki. Przede wszystkim to bogate i różnorodne menu, które znakomicie sprawdzi się w przypadku wszystkich miłośników jedzenia!

Wege grill czyli warzywa na ruszcie

Bazą zarówno kuchni wegetariańskiej, jak i wegańskiej są warzywa. W sezonie grillowym, szefowie kuchni łamią schematy i udowadniają, że menu dla wegetarian nie musi być nudne i może zaskoczyć najbardziej wytrawnych smakoszy soczystych steków czy chrupiących, złocistych żeberek. Warzywa z rusztu to rewelacyjna alternatywa dla wszystkich rodzajów mięs. Można je marynować, przyprawiać, a także serwować w wydaniu sauté.

Jeśli chcesz, aby warzywa zyskały wspaniały aromat i głęboki smak, możesz bez obaw dodać do nich sos sojowy, olej szepakowy, vinegret, świeże zioła, sos pomidorowy czy pastę curry.

Grill wegetariański – modnie i smacznie

Potrawy z grilla to jeden z najgorętszych kulinarnych trendów 2018 roku – na stołach królują więc zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie. Niebanalne kompozycje z warzywami z rusztu wspaniale współgrają ze smakiem serów (np. camembert, cheddar, kozi lub owczy). W wersji dla wegan, sery z można zastąpić wędzonym bądź naturalnym tofu, zaś do warzyw przygotować aromatyczne skwarki z tempehu ze sfermentowanych ziaren soi.

Przykładowe dania z grilla dla wegetarian, które możesz zaserwować w swojej kuchni to:

  • pizza z grilla z żółtą i czerwoną papryką, kozim serem oraz kolendrą;
  • tosty z cheddarem, pomidorem i jajkiem;
  • halloumi z grillowanymi pomidorami koktajlowymi, arbuzem i oliwą truflową;
  • sałatka z jarmużem, serem ricotta i grillowaną gruszką.

Jeśli natomiast chcesz zaskoczyć swoich gości niebanalnymi potrawami wegańskimi, podaj:

  • stek z kalafiora z vege majonezem z mlekiem sojowym i czosnkiem;
  • roladki z grillowanego bakłażana z pastą orzechową;
  • burgery z batatów z grillowaną morelą, plastrami świeżego ogórka i sosem bbq;
  • tacos z grilla z tofu, delikatnym kremem z awokado, kukurydzą, czerwoną papryką oraz limonką.

Inne ciekawe informacja na temat bezmięsnego grillowania znajdziesz tutaj

Bon appétit!

 

Artykuł sponsorowany.

Previous Wrocławska klinika pomaga chorym na stwardnienie rozsiane
Next Czym wyróżnia się dobra gablota muzealna?

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

Quo Vadis Banking? Współpraca banków i spółek z branży Fintech

Czy spółki fintechowe, które wykorzystują nowoczesne technologie w oferowaniu usług finansowych są szansą czy zagrożeniem dla branży bankowej? Od dłuższego czasu to pytanie jest tematem dyskusji. Współpraca pomiędzy bankami a

Wiadomości 0 Comments

Ustawa o elektromobilności podpisana przez Prezydenta

Polskie Stowarzyszenie Paliw Alternatywnych (PSPA), wspólnie z kancelarią DLA Piper Wiater sp. k., rozkłada podpisaną przez Prezydenta w dniu 5 lutego br. Ustawę o elektromobilności i paliwach alternatywnych na czynniki

Wiadomości 0 Comments

Nie trzymaj w domu złomu!

Trzymasz w domu metalowy złom, niesprawne urządzenia do wytwarzania prądu i nienadające się do użytku kable, bo myślisz, że do czegoś jeszcze się przydadzą? Jeśli ich czas dobiegł końca, to

Wiadomości 0 Comments

Na rynku pojazdów ciężarowych szykuje się rekordowy rok. Liczba rejestracji wzrosła o 35 proc

Od początku roku użytkownicy odebrali 11,5 tys. nowych pojazdów użytkowych o ładowności przekraczającej 3,5 tony. To o 29,7 proc. więcej niż rok wcześniej. W grupie najcięższych ciągników, powyżej 16 ton, dostawy są

Wiadomości 0 Comments

Czym jest Dual SIM?

Telefony komórkowe, które mają wejście Dual SIM pojawiają się w sklepach coraz częściej. Ta funkcja staje się wśród użytkowników tak popularna, że wejście to mają nie tylko telefony flagowe, ale

Wiadomości 0 Comments

Zapowiada się rekordowy rok dla LOT-u. W 2019 roku liczba klientów może sięgnąć 10 mln

To może być wyjątkowo dobry rok dla Polskich Linii Lotniczych LOT. W 2019 roku liczba pasażerów może przekroczyć 10 mln. To w dużej mierze efekt zwiększenia siatki połączeń. W sezonie letnim polski

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to skomentuj post

Zostaw odpowiedź