Bezmięsny grill w stylu wege i wegan
Sezon na grilla to czas, na który długo wyczekują nie tylko prawdziwi fani dań mięsnych, ale również weganie i wegetarianie. Wbrew pozorom, wegetariański grill to nie tylko cukinia z marynaty czosnkowej czy kawałki papryki. Przede wszystkim to bogate i różnorodne menu, które znakomicie sprawdzi się w przypadku wszystkich miłośników jedzenia!
Wege grill czyli warzywa na ruszcie
Bazą zarówno kuchni wegetariańskiej, jak i wegańskiej są warzywa. W sezonie grillowym, szefowie kuchni łamią schematy i udowadniają, że menu dla wegetarian nie musi być nudne i może zaskoczyć najbardziej wytrawnych smakoszy soczystych steków czy chrupiących, złocistych żeberek. Warzywa z rusztu to rewelacyjna alternatywa dla wszystkich rodzajów mięs. Można je marynować, przyprawiać, a także serwować w wydaniu sauté.
Jeśli chcesz, aby warzywa zyskały wspaniały aromat i głęboki smak, możesz bez obaw dodać do nich sos sojowy, olej szepakowy, vinegret, świeże zioła, sos pomidorowy czy pastę curry.
Grill wegetariański – modnie i smacznie
Potrawy z grilla to jeden z najgorętszych kulinarnych trendów 2018 roku – na stołach królują więc zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie. Niebanalne kompozycje z warzywami z rusztu wspaniale współgrają ze smakiem serów (np. camembert, cheddar, kozi lub owczy). W wersji dla wegan, sery z można zastąpić wędzonym bądź naturalnym tofu, zaś do warzyw przygotować aromatyczne skwarki z tempehu ze sfermentowanych ziaren soi.
Przykładowe dania z grilla dla wegetarian, które możesz zaserwować w swojej kuchni to:
- pizza z grilla z żółtą i czerwoną papryką, kozim serem oraz kolendrą;
- tosty z cheddarem, pomidorem i jajkiem;
- halloumi z grillowanymi pomidorami koktajlowymi, arbuzem i oliwą truflową;
- sałatka z jarmużem, serem ricotta i grillowaną gruszką.
Jeśli natomiast chcesz zaskoczyć swoich gości niebanalnymi potrawami wegańskimi, podaj:
- stek z kalafiora z vege majonezem z mlekiem sojowym i czosnkiem;
- roladki z grillowanego bakłażana z pastą orzechową;
- burgery z batatów z grillowaną morelą, plastrami świeżego ogórka i sosem bbq;
- tacos z grilla z tofu, delikatnym kremem z awokado, kukurydzą, czerwoną papryką oraz limonką.
Inne ciekawe informacja na temat bezmięsnego grillowania znajdziesz tutaj
Bon appétit!
Artykuł sponsorowany.
Może to Ci się spodoba
Quo Vadis Banking? Współpraca banków i spółek z branży Fintech
Czy spółki fintechowe, które wykorzystują nowoczesne technologie w oferowaniu usług finansowych są szansą czy zagrożeniem dla branży bankowej? Od dłuższego czasu to pytanie jest tematem dyskusji. Współpraca pomiędzy bankami a
Ustawa o elektromobilności podpisana przez Prezydenta
Polskie Stowarzyszenie Paliw Alternatywnych (PSPA), wspólnie z kancelarią DLA Piper Wiater sp. k., rozkłada podpisaną przez Prezydenta w dniu 5 lutego br. Ustawę o elektromobilności i paliwach alternatywnych na czynniki
Nie trzymaj w domu złomu!
Trzymasz w domu metalowy złom, niesprawne urządzenia do wytwarzania prądu i nienadające się do użytku kable, bo myślisz, że do czegoś jeszcze się przydadzą? Jeśli ich czas dobiegł końca, to
Na rynku pojazdów ciężarowych szykuje się rekordowy rok. Liczba rejestracji wzrosła o 35 proc
Od początku roku użytkownicy odebrali 11,5 tys. nowych pojazdów użytkowych o ładowności przekraczającej 3,5 tony. To o 29,7 proc. więcej niż rok wcześniej. W grupie najcięższych ciągników, powyżej 16 ton, dostawy są
Czym jest Dual SIM?
Telefony komórkowe, które mają wejście Dual SIM pojawiają się w sklepach coraz częściej. Ta funkcja staje się wśród użytkowników tak popularna, że wejście to mają nie tylko telefony flagowe, ale
Zapowiada się rekordowy rok dla LOT-u. W 2019 roku liczba klientów może sięgnąć 10 mln
To może być wyjątkowo dobry rok dla Polskich Linii Lotniczych LOT. W 2019 roku liczba pasażerów może przekroczyć 10 mln. To w dużej mierze efekt zwiększenia siatki połączeń. W sezonie letnim polski

0 Comments
Brak komentarzy!
You can be first to skomentuj post