Dezynfekcja w gastronomii – jakie profesjonalne środki czystości warto wybrać?

Dezynfekcja w gastronomii – jakie profesjonalne środki czystości warto wybrać?

W miejscach, w których żywność poddaje się obróbce, kwestia higieny jest niezwykle ważna. Czyszczenie, mycie i dezynfekcja restauracji muszą być przeprowadzane regularnie i przy użyciu odpowiednich preparatów. Jest to niezbędne, by przygotowanie i podawanie posiłków było bezpieczne dla konsumentów. Kwestie prowadzenia prac porządkowych regulują także przepisy. Jakie profesjonalne środki czystości wybrać?

Dezynfekcja w gastronomii – dlaczego tak ważna?

Dezynfekcja w gastronomii jest działaniem niezbędnym. Żywność w sposób naturalny psuje się, a w wyniku tego procesu rozwijają się bakterie i inne mikroorganizmy. Niektóre z nich szkodzą zdrowiu ludzi, dlatego ich skuteczne usuwanie jest absolutną koniecznością. Niedostatki w zachowaniu higieny mogą prowadzić do niebezpiecznych sytuacji – na przykład wywołać choroby zagrażające życiu konsumentów. 

Dlatego mycie i dezynfekcja w gastronomii są szczegółowo regulowane przepisami. Ich egzekwowaniem zajmują się przede wszystkim regionalne Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne. Jeśli podczas kontroli lokalu wyjdą na jaw nieścisłości, konieczne jest ich naprawienie. W skrajnych przypadkach restauracja może nawet zostać zamknięta. 

Kolejną kwestią jest dezynfekcja restauracji, która ma na celu usunięcie szkodliwych mikroorganizmów z przestrzeni używanych przez konsumentów. Chodzi przede wszystkim o:

  • krzesła,
  • stoliki, 
  • lady barowe,
  • toalety, 
  • inne pomieszczenia ogólnodostępne.

To także bardzo istotny element utrzymania czystości w lokalu. Na jego znaczenie szczególną uwagę zaczęto zwracać podczas pandemii koronawirusa, jednak warto mieć na uwadze, że nie tylko ten patogen może szkodzić zdrowiu. Dlatego w gastronomii mycie i dezynfekcja obiektów i powierzchni, z którymi codziennie ma kontakt wiele osób, jest koniecznością.

Higieniczna czystość w lokalach gastronomicznych jest bardzo ważną kwestią. Dotyczy nie tylko pomieszczeń, w których przygotowuje się posiłki, ale także miejsc, gdzie przebywają konsumenci. Skuteczna dezynfekcja jest możliwa dzięki użyciu profesjonalnych preparatów.  

Środki do dezynfekcji w gastronomii

Miejsca, w których przygotowuje i podaje się posiłki, są wyjątkowo narażone na rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Dlatego w barze czy restauracji nie sprawdzą się standardowe preparaty używane w gospodarstwach domowych. Niezbędne jest zaopatrzenie się w profesjonalne środki czystości dla gastronomii. Takie produkty są dostępne w wielu wariantach, a wśród najczęściej stosowanych można znaleźć między innymi:

  • mydła antybakteryjne,
  • spraye na bazie alkoholu do mycia i dezynfekcji powierzchni,
  • płyny do dezynfekcji rąk,
  • koncentraty do mycia i dezynfekcji narzędzi,
  • pianki do wstępnej dezynfekcji.

Specjalistyczne płyny do dezynfekcji powierzchni w gastronomii są dostępne w formach, które ułatwiają ich użytkowanie. Koncentraty można rozcieńczać, aby umyć nimi większe powierzchni, na przykład ściany czy podłogi. Wiele produktów można również kupić w dużych pojemnikach, które wystarczają na długi czas. 

Środki do dezynfekcji w gastronomii zawierają składniki biobójcze, które bardzo skutecznie usuwają bakterie, grzyby, wirusy, prątki gruźlicy i inne patogeny. Przy ich pomocy można zatem czyścić i sterylizować wszelkie powierzchnie, narzędzia, urządzenia, ale także dłonie. Dezynfekcja w restauracji jest ważna nie tylko dlatego, że pozwala na prowadzenie lokalu zgodnie z przepisami. Profesjonalne środki czystości dla gastronomii przede wszystkim zapewniają zdrowie i bezpieczeństwo konsumentom i pracownikom.

Previous Toalety w restauracji – jak zadbać o ich czystość?
Next Zastosowanie robotów przemysłowych we Wrocławiu

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

Praca zdalna przyciąga najlepszych pracowników. 60 proc. firm oferuje taką możliwość

Rosnące możliwości pracy zdalnej to odpowiedź na zmieniające się potrzeby pracowników. Takie elastyczne formy świadczenia obowiązków zawodowych już w momencie rekrutacji oferuje ponad 60 proc. firm na całym świecie – wynika

Wiadomości 0 Comments

Jak powinna wyglądać umowa pożyczki chwilówki?

Podstawą udzielenia zobowiązania pożyczkowego, jakim jest m.in. chwilówka udostępniana klientowi przez firmę pożyczkową, powinna być formalna umowa, spełniająca określone wymagania. Polacy mają problem z wczytywaniem się i zapoznawaniem z warunkami

Wiadomości 0 Comments

Transakcje kartą najbardziej narażone na oszustwa płatnicze w sieci. 18 proc. firm zetknęło się z tym zjawiskiem

Zjawisko oszustw płatniczych w handlu internetowym nie jest w Polsce tak powszechne, jak na świecie – wynika z badania EY i Nethone. W ostatnim roku zetknęła się z nim mniej niż jedna piąta firm, ale straty

Wiadomości 0 Comments

Rusza druga edycja prestiżowego Konkursu!

Włóż energię w swoją przyszłość! Zostań Finalistą ogólnopolskiego konkursu i wygraj ciekawe nagrody! Europejskie Stowarzyszenie Studentów Prawa ELSA Poznań ma zaszczyt zaprezentować II Ogólnopolski Konkurs Prawa Energetycznego „Prawo z energią”!

Wiadomości 0 Comments

Pracownicy z Ukrainy – dlaczego warto ich zatrudnić?

Pracownicy z Ukrainy są coraz częściej zatrudniani przez polskich pracodawców. Nasi wschodni sąsiedzi cieszą się bowiem opinią pracowitych, zmotywowanych do pracy oraz solidnych pracowników. Nic więc dziwnego, że coraz więcej

Wiadomości 2 komentarze

Darmowe chwilówki – chwyt marketingowy czy ukłon w stronę klienta?

Mimo że firmy pożyczkowe nie mogą narzekać na brak klientów, to wciąż starają się przyciągać nowych. Powszechnym sposobem w tym zakresie jest pierwsza pożyczka bez odsetek i wbrew pozorom nie

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to skomentuj post

Zostaw odpowiedź