Dezynfekcja w gastronomii – jakie profesjonalne środki czystości warto wybrać?
W miejscach, w których żywność poddaje się obróbce, kwestia higieny jest niezwykle ważna. Czyszczenie, mycie i dezynfekcja restauracji muszą być przeprowadzane regularnie i przy użyciu odpowiednich preparatów. Jest to niezbędne, by przygotowanie i podawanie posiłków było bezpieczne dla konsumentów. Kwestie prowadzenia prac porządkowych regulują także przepisy. Jakie profesjonalne środki czystości wybrać?
Dezynfekcja w gastronomii – dlaczego tak ważna?
Dezynfekcja w gastronomii jest działaniem niezbędnym. Żywność w sposób naturalny psuje się, a w wyniku tego procesu rozwijają się bakterie i inne mikroorganizmy. Niektóre z nich szkodzą zdrowiu ludzi, dlatego ich skuteczne usuwanie jest absolutną koniecznością. Niedostatki w zachowaniu higieny mogą prowadzić do niebezpiecznych sytuacji – na przykład wywołać choroby zagrażające życiu konsumentów.
Dlatego mycie i dezynfekcja w gastronomii są szczegółowo regulowane przepisami. Ich egzekwowaniem zajmują się przede wszystkim regionalne Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne. Jeśli podczas kontroli lokalu wyjdą na jaw nieścisłości, konieczne jest ich naprawienie. W skrajnych przypadkach restauracja może nawet zostać zamknięta.
Kolejną kwestią jest dezynfekcja restauracji, która ma na celu usunięcie szkodliwych mikroorganizmów z przestrzeni używanych przez konsumentów. Chodzi przede wszystkim o:
- krzesła,
- stoliki,
- lady barowe,
- toalety,
- inne pomieszczenia ogólnodostępne.
To także bardzo istotny element utrzymania czystości w lokalu. Na jego znaczenie szczególną uwagę zaczęto zwracać podczas pandemii koronawirusa, jednak warto mieć na uwadze, że nie tylko ten patogen może szkodzić zdrowiu. Dlatego w gastronomii mycie i dezynfekcja obiektów i powierzchni, z którymi codziennie ma kontakt wiele osób, jest koniecznością.

Higieniczna czystość w lokalach gastronomicznych jest bardzo ważną kwestią. Dotyczy nie tylko pomieszczeń, w których przygotowuje się posiłki, ale także miejsc, gdzie przebywają konsumenci. Skuteczna dezynfekcja jest możliwa dzięki użyciu profesjonalnych preparatów.
Środki do dezynfekcji w gastronomii
Miejsca, w których przygotowuje i podaje się posiłki, są wyjątkowo narażone na rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Dlatego w barze czy restauracji nie sprawdzą się standardowe preparaty używane w gospodarstwach domowych. Niezbędne jest zaopatrzenie się w profesjonalne środki czystości dla gastronomii. Takie produkty są dostępne w wielu wariantach, a wśród najczęściej stosowanych można znaleźć między innymi:
- mydła antybakteryjne,
- spraye na bazie alkoholu do mycia i dezynfekcji powierzchni,
- płyny do dezynfekcji rąk,
- koncentraty do mycia i dezynfekcji narzędzi,
- pianki do wstępnej dezynfekcji.
Specjalistyczne płyny do dezynfekcji powierzchni w gastronomii są dostępne w formach, które ułatwiają ich użytkowanie. Koncentraty można rozcieńczać, aby umyć nimi większe powierzchni, na przykład ściany czy podłogi. Wiele produktów można również kupić w dużych pojemnikach, które wystarczają na długi czas.
Środki do dezynfekcji w gastronomii zawierają składniki biobójcze, które bardzo skutecznie usuwają bakterie, grzyby, wirusy, prątki gruźlicy i inne patogeny. Przy ich pomocy można zatem czyścić i sterylizować wszelkie powierzchnie, narzędzia, urządzenia, ale także dłonie. Dezynfekcja w restauracji jest ważna nie tylko dlatego, że pozwala na prowadzenie lokalu zgodnie z przepisami. Profesjonalne środki czystości dla gastronomii przede wszystkim zapewniają zdrowie i bezpieczeństwo konsumentom i pracownikom.
Może to Ci się spodoba
Polacy muszą gromadzić dokumenty o osiąganych zarobkach na bieżąco
Miliony Polaków mają problem z udokumentowaniem wysokości zarobków sprzed wielu lat. Jeśli jednak nie uda im się zebrać kompletu dokumentów, mogą liczyć, że ZUS przy ustalaniu wysokości emerytury zamiast okresów zerowych przyjmie
Udział źródeł odnawialnych będzie się jednak zwiększał
Węgiel, biogazownie, fotowoltaika, farmy wiatrowe, gaz, atom – bezpieczeństwo energetyczne wymaga stosowania różnych źródeł energii. Zdaniem dyrektora generalnego Grupy Veolia w Polsce węgiel pozostanie najważniejszą składową polskiego miksu energetycznego, choć nowoczesne elektrownie
Jak wybrać producenta środków czystości?
Utrzymanie czystości i zachowanie higieny w naszych domach, w miejscach pracy i w budynkach użyteczności publicznej związane jest z codziennym używaniem środków czystości. W sklepach i hurtowniach można zakupić preparaty
Private Bank – elitarny, choć w zasięgu ręki
Kompleksowa obsługa, osobisty doradca i specjalne traktowanie klienta – z tym najczęściej kojarzy się bankowość prywatna. Jednakże dołączenie do grona klientów Private Banku wiąże się z dostępem do znacznie szerszej
1/3 zawodowych kierowców w Polsce zarabia ponad 6 tys. zł netto
Ponad jedna trzecia kierowców zarabia miesięcznie powyżej 6 tys. zł na rękę – wynika z badania „Zarobki kierowców zawodowych w Polsce 2018” TransJobs.eu. Na to składają się przede wszystkim diety i ryczałty, które
Rośnie popularność mobilnych płatności
Polacy coraz chętniej płacą smartfonem nie tylko za drobne zakupy, lecz także za bilety komunikacji miejskiej, parkingi czy polisy ubezpieczeniowe. Częściej przelewają w ten sposób pieniądze na konto znajomych. Rynek

0 Comments
Brak komentarzy!
You can be first to skomentuj post