Dezynfekcja w gastronomii – jakie profesjonalne środki czystości warto wybrać?

Dezynfekcja w gastronomii – jakie profesjonalne środki czystości warto wybrać?

W miejscach, w których żywność poddaje się obróbce, kwestia higieny jest niezwykle ważna. Czyszczenie, mycie i dezynfekcja restauracji muszą być przeprowadzane regularnie i przy użyciu odpowiednich preparatów. Jest to niezbędne, by przygotowanie i podawanie posiłków było bezpieczne dla konsumentów. Kwestie prowadzenia prac porządkowych regulują także przepisy. Jakie profesjonalne środki czystości wybrać?

Dezynfekcja w gastronomii – dlaczego tak ważna?

Dezynfekcja w gastronomii jest działaniem niezbędnym. Żywność w sposób naturalny psuje się, a w wyniku tego procesu rozwijają się bakterie i inne mikroorganizmy. Niektóre z nich szkodzą zdrowiu ludzi, dlatego ich skuteczne usuwanie jest absolutną koniecznością. Niedostatki w zachowaniu higieny mogą prowadzić do niebezpiecznych sytuacji – na przykład wywołać choroby zagrażające życiu konsumentów. 

Dlatego mycie i dezynfekcja w gastronomii są szczegółowo regulowane przepisami. Ich egzekwowaniem zajmują się przede wszystkim regionalne Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne. Jeśli podczas kontroli lokalu wyjdą na jaw nieścisłości, konieczne jest ich naprawienie. W skrajnych przypadkach restauracja może nawet zostać zamknięta. 

Kolejną kwestią jest dezynfekcja restauracji, która ma na celu usunięcie szkodliwych mikroorganizmów z przestrzeni używanych przez konsumentów. Chodzi przede wszystkim o:

  • krzesła,
  • stoliki, 
  • lady barowe,
  • toalety, 
  • inne pomieszczenia ogólnodostępne.

To także bardzo istotny element utrzymania czystości w lokalu. Na jego znaczenie szczególną uwagę zaczęto zwracać podczas pandemii koronawirusa, jednak warto mieć na uwadze, że nie tylko ten patogen może szkodzić zdrowiu. Dlatego w gastronomii mycie i dezynfekcja obiektów i powierzchni, z którymi codziennie ma kontakt wiele osób, jest koniecznością.

Higieniczna czystość w lokalach gastronomicznych jest bardzo ważną kwestią. Dotyczy nie tylko pomieszczeń, w których przygotowuje się posiłki, ale także miejsc, gdzie przebywają konsumenci. Skuteczna dezynfekcja jest możliwa dzięki użyciu profesjonalnych preparatów.  

Środki do dezynfekcji w gastronomii

Miejsca, w których przygotowuje i podaje się posiłki, są wyjątkowo narażone na rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Dlatego w barze czy restauracji nie sprawdzą się standardowe preparaty używane w gospodarstwach domowych. Niezbędne jest zaopatrzenie się w profesjonalne środki czystości dla gastronomii. Takie produkty są dostępne w wielu wariantach, a wśród najczęściej stosowanych można znaleźć między innymi:

  • mydła antybakteryjne,
  • spraye na bazie alkoholu do mycia i dezynfekcji powierzchni,
  • płyny do dezynfekcji rąk,
  • koncentraty do mycia i dezynfekcji narzędzi,
  • pianki do wstępnej dezynfekcji.

Specjalistyczne płyny do dezynfekcji powierzchni w gastronomii są dostępne w formach, które ułatwiają ich użytkowanie. Koncentraty można rozcieńczać, aby umyć nimi większe powierzchni, na przykład ściany czy podłogi. Wiele produktów można również kupić w dużych pojemnikach, które wystarczają na długi czas. 

Środki do dezynfekcji w gastronomii zawierają składniki biobójcze, które bardzo skutecznie usuwają bakterie, grzyby, wirusy, prątki gruźlicy i inne patogeny. Przy ich pomocy można zatem czyścić i sterylizować wszelkie powierzchnie, narzędzia, urządzenia, ale także dłonie. Dezynfekcja w restauracji jest ważna nie tylko dlatego, że pozwala na prowadzenie lokalu zgodnie z przepisami. Profesjonalne środki czystości dla gastronomii przede wszystkim zapewniają zdrowie i bezpieczeństwo konsumentom i pracownikom.

Previous Toalety w restauracji – jak zadbać o ich czystość?
Next Zastosowanie robotów przemysłowych we Wrocławiu

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

Organizacje pozarządowe i spółdzielnie socjalne mają problem z pozyskaniem finansowania z banków komercyjnych

Blisko 900 beneficjentów, 1,1 tys. pożyczek o wartości ok. 100 mln zł, prawie tysiąc nowych i 1,5 tys. utrzymanych istniejących miejsc pracy – to dotychczasowy bilans realizowanego przez Bank Gospodarstwa Krajowego programu wsparcia Ekonomii

Wiadomości 0 Comments

Szybkie pożyczki gotówkowe na święta — na co warto zwrócić uwagę?

Potrzebujesz szybkiego zastrzyku gotówki? Sięgnij po tanią i wygodną w obsłudze pożyczkę gotówkową. W artykule wyjaśnimy, czym jest pożyczka gotówkowa i dlaczego warto po nią sięgnąć. Podpowiemy także, na co

Wiadomości 0 Comments

Diamenty wciąż są pożądanym przez kobiety prezentem. Ich dostępność w ostatnich latach mocno spada

Kobiety kochają diamenty, co czyni je idealnym prezentem dla żony, matki lub partnerki. Naturalny, prawdziwy kamień szlachetny można kupić już za ok. 200 zł, ale najdroższe okazy kosztują nawet kilka milionów

Wiadomości 0 Comments

Pracownicy z Ukrainy coraz ważniejsi dla polskiego rynku pracy

Dziennie tylko przez Dworzec Zachodni przybywa do pracy w Polsce blisko 4 tys. Ukraińców. W 2016 roku pracowało ich w naszym kraju ponad 1,2 mln, a ich liczba wciąż dynamicznie rośnie. Z roku

Wiadomości 0 Comments

Dlaczego klienci chętniej sięgają po produkty w opakowaniach premium?

Opakowanie produktu ma ogromne znaczenie oraz w dużym stopniu warunkuje to, czy nasz produkt przypadnie do gustu klientom i dobrze się sprzeda. Opakowanie to bowiem ten element produktu, z którym

Wiadomości 0 Comments

Od października ubezpieczycieli i pośredników czekają rewolucyjne zmiany

W październiku wchodzi w życie ustawa o dystrybucji ubezpieczeń, która wdraża zapisy unijnej dyrektywy IDD. Dla ubezpieczycieli i pośredników oznacza to poważne zmiany. Nowe przepisy rozwijają m.in. wymóg badania potrzeb klienta i dopasowywania do

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to skomentuj post

Zostaw odpowiedź