Dezynfekcja w gastronomii – jakie profesjonalne środki czystości warto wybrać?
W miejscach, w których żywność poddaje się obróbce, kwestia higieny jest niezwykle ważna. Czyszczenie, mycie i dezynfekcja restauracji muszą być przeprowadzane regularnie i przy użyciu odpowiednich preparatów. Jest to niezbędne, by przygotowanie i podawanie posiłków było bezpieczne dla konsumentów. Kwestie prowadzenia prac porządkowych regulują także przepisy. Jakie profesjonalne środki czystości wybrać?
Dezynfekcja w gastronomii – dlaczego tak ważna?
Dezynfekcja w gastronomii jest działaniem niezbędnym. Żywność w sposób naturalny psuje się, a w wyniku tego procesu rozwijają się bakterie i inne mikroorganizmy. Niektóre z nich szkodzą zdrowiu ludzi, dlatego ich skuteczne usuwanie jest absolutną koniecznością. Niedostatki w zachowaniu higieny mogą prowadzić do niebezpiecznych sytuacji – na przykład wywołać choroby zagrażające życiu konsumentów.
Dlatego mycie i dezynfekcja w gastronomii są szczegółowo regulowane przepisami. Ich egzekwowaniem zajmują się przede wszystkim regionalne Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne. Jeśli podczas kontroli lokalu wyjdą na jaw nieścisłości, konieczne jest ich naprawienie. W skrajnych przypadkach restauracja może nawet zostać zamknięta.
Kolejną kwestią jest dezynfekcja restauracji, która ma na celu usunięcie szkodliwych mikroorganizmów z przestrzeni używanych przez konsumentów. Chodzi przede wszystkim o:
- krzesła,
- stoliki,
- lady barowe,
- toalety,
- inne pomieszczenia ogólnodostępne.
To także bardzo istotny element utrzymania czystości w lokalu. Na jego znaczenie szczególną uwagę zaczęto zwracać podczas pandemii koronawirusa, jednak warto mieć na uwadze, że nie tylko ten patogen może szkodzić zdrowiu. Dlatego w gastronomii mycie i dezynfekcja obiektów i powierzchni, z którymi codziennie ma kontakt wiele osób, jest koniecznością.

Higieniczna czystość w lokalach gastronomicznych jest bardzo ważną kwestią. Dotyczy nie tylko pomieszczeń, w których przygotowuje się posiłki, ale także miejsc, gdzie przebywają konsumenci. Skuteczna dezynfekcja jest możliwa dzięki użyciu profesjonalnych preparatów.
Środki do dezynfekcji w gastronomii
Miejsca, w których przygotowuje i podaje się posiłki, są wyjątkowo narażone na rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Dlatego w barze czy restauracji nie sprawdzą się standardowe preparaty używane w gospodarstwach domowych. Niezbędne jest zaopatrzenie się w profesjonalne środki czystości dla gastronomii. Takie produkty są dostępne w wielu wariantach, a wśród najczęściej stosowanych można znaleźć między innymi:
- mydła antybakteryjne,
- spraye na bazie alkoholu do mycia i dezynfekcji powierzchni,
- płyny do dezynfekcji rąk,
- koncentraty do mycia i dezynfekcji narzędzi,
- pianki do wstępnej dezynfekcji.
Specjalistyczne płyny do dezynfekcji powierzchni w gastronomii są dostępne w formach, które ułatwiają ich użytkowanie. Koncentraty można rozcieńczać, aby umyć nimi większe powierzchni, na przykład ściany czy podłogi. Wiele produktów można również kupić w dużych pojemnikach, które wystarczają na długi czas.
Środki do dezynfekcji w gastronomii zawierają składniki biobójcze, które bardzo skutecznie usuwają bakterie, grzyby, wirusy, prątki gruźlicy i inne patogeny. Przy ich pomocy można zatem czyścić i sterylizować wszelkie powierzchnie, narzędzia, urządzenia, ale także dłonie. Dezynfekcja w restauracji jest ważna nie tylko dlatego, że pozwala na prowadzenie lokalu zgodnie z przepisami. Profesjonalne środki czystości dla gastronomii przede wszystkim zapewniają zdrowie i bezpieczeństwo konsumentom i pracownikom.
Może to Ci się spodoba
Sztuczna inteligencja i cleantech w centrum zainteresowania funduszy VC. Polskie start-upy nieźle sobie radzą w obu tych branżach
– Sztuczna inteligencja i cleantech to w tej chwili dwie kluczowe branże, które są w centrum zainteresowania funduszy venture capital i do nich będą płynąć w nadchodzącym czasie największe środki – ocenia prezes zarządu Orlen VC Marek Garniewski. Statystyki
Wózek widłowy akumulatorowy – do jakich prac warto go wynająć?
Wózki widłowe to pojazdy wykorzystywane w wielu przedsiębiorstwach. Pozwalają one na przewożenie ciężkich ładunków, zazwyczaj umieszczonych na paletach. Na rynku znaleźć można wózki akumulatorowe. Do czego są one wykorzystywane? Jak
Poczta Polska chce być liderem polskiego rynku e-handlu
Poczta Polska realizuje strategię ekspansji na polskim rynku e-commerce. Jednym z jej elementów jest dwuletnia umowa ze sklepem Allegro, w ramach której dostarczy ok. 3 mln przesyłek. Zarząd pocztowej grupy oczekuje, że
Jak wybrać dobry rollup?
Reklama to obecnie rzecz tak oczywista, że w zasadzie już jej nie zauważamy. Z jednej strony nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ ludzki mózg przyzwyczaja się do bodźców, na
Dobra sytuacja branży poligraficznej w Polsce
Blisko 40 proc. Polaków czyta przynajmniej jedną książkę w ciągu roku. Choć poziom czytelnictwa znajduje się na niskim poziomie, to coraz częściej kupujemy książki. Rośnie też liczba publikowanych tytułów, od roku
Wsparcie dla frankowiczów wciąż na etapie prac w Sejmie
Zadłużeni we frankach szwajcarskich nie mogą na razie liczyć na kompleksowe uregulowanie swojej sytuacji. Prezydencki projekt pomocy tej grupie kredytobiorców trafił na półkę. – Dalsze oczekiwanie na ruch ze strony rządu

0 Comments
Brak komentarzy!
You can be first to skomentuj post