Dezynfekcja w gastronomii – jakie profesjonalne środki czystości warto wybrać?

Dezynfekcja w gastronomii – jakie profesjonalne środki czystości warto wybrać?

W miejscach, w których żywność poddaje się obróbce, kwestia higieny jest niezwykle ważna. Czyszczenie, mycie i dezynfekcja restauracji muszą być przeprowadzane regularnie i przy użyciu odpowiednich preparatów. Jest to niezbędne, by przygotowanie i podawanie posiłków było bezpieczne dla konsumentów. Kwestie prowadzenia prac porządkowych regulują także przepisy. Jakie profesjonalne środki czystości wybrać?

Dezynfekcja w gastronomii – dlaczego tak ważna?

Dezynfekcja w gastronomii jest działaniem niezbędnym. Żywność w sposób naturalny psuje się, a w wyniku tego procesu rozwijają się bakterie i inne mikroorganizmy. Niektóre z nich szkodzą zdrowiu ludzi, dlatego ich skuteczne usuwanie jest absolutną koniecznością. Niedostatki w zachowaniu higieny mogą prowadzić do niebezpiecznych sytuacji – na przykład wywołać choroby zagrażające życiu konsumentów. 

Dlatego mycie i dezynfekcja w gastronomii są szczegółowo regulowane przepisami. Ich egzekwowaniem zajmują się przede wszystkim regionalne Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne. Jeśli podczas kontroli lokalu wyjdą na jaw nieścisłości, konieczne jest ich naprawienie. W skrajnych przypadkach restauracja może nawet zostać zamknięta. 

Kolejną kwestią jest dezynfekcja restauracji, która ma na celu usunięcie szkodliwych mikroorganizmów z przestrzeni używanych przez konsumentów. Chodzi przede wszystkim o:

  • krzesła,
  • stoliki, 
  • lady barowe,
  • toalety, 
  • inne pomieszczenia ogólnodostępne.

To także bardzo istotny element utrzymania czystości w lokalu. Na jego znaczenie szczególną uwagę zaczęto zwracać podczas pandemii koronawirusa, jednak warto mieć na uwadze, że nie tylko ten patogen może szkodzić zdrowiu. Dlatego w gastronomii mycie i dezynfekcja obiektów i powierzchni, z którymi codziennie ma kontakt wiele osób, jest koniecznością.

Higieniczna czystość w lokalach gastronomicznych jest bardzo ważną kwestią. Dotyczy nie tylko pomieszczeń, w których przygotowuje się posiłki, ale także miejsc, gdzie przebywają konsumenci. Skuteczna dezynfekcja jest możliwa dzięki użyciu profesjonalnych preparatów.  

Środki do dezynfekcji w gastronomii

Miejsca, w których przygotowuje i podaje się posiłki, są wyjątkowo narażone na rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Dlatego w barze czy restauracji nie sprawdzą się standardowe preparaty używane w gospodarstwach domowych. Niezbędne jest zaopatrzenie się w profesjonalne środki czystości dla gastronomii. Takie produkty są dostępne w wielu wariantach, a wśród najczęściej stosowanych można znaleźć między innymi:

  • mydła antybakteryjne,
  • spraye na bazie alkoholu do mycia i dezynfekcji powierzchni,
  • płyny do dezynfekcji rąk,
  • koncentraty do mycia i dezynfekcji narzędzi,
  • pianki do wstępnej dezynfekcji.

Specjalistyczne płyny do dezynfekcji powierzchni w gastronomii są dostępne w formach, które ułatwiają ich użytkowanie. Koncentraty można rozcieńczać, aby umyć nimi większe powierzchni, na przykład ściany czy podłogi. Wiele produktów można również kupić w dużych pojemnikach, które wystarczają na długi czas. 

Środki do dezynfekcji w gastronomii zawierają składniki biobójcze, które bardzo skutecznie usuwają bakterie, grzyby, wirusy, prątki gruźlicy i inne patogeny. Przy ich pomocy można zatem czyścić i sterylizować wszelkie powierzchnie, narzędzia, urządzenia, ale także dłonie. Dezynfekcja w restauracji jest ważna nie tylko dlatego, że pozwala na prowadzenie lokalu zgodnie z przepisami. Profesjonalne środki czystości dla gastronomii przede wszystkim zapewniają zdrowie i bezpieczeństwo konsumentom i pracownikom.

Previous Toalety w restauracji – jak zadbać o ich czystość?
Next Zastosowanie robotów przemysłowych we Wrocławiu

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

Polacy muszą gromadzić dokumenty o osiąganych zarobkach na bieżąco

Miliony Polaków mają problem z udokumentowaniem wysokości zarobków sprzed wielu lat. Jeśli jednak nie uda im się zebrać kompletu dokumentów, mogą liczyć, że ZUS przy ustalaniu wysokości emerytury zamiast okresów zerowych przyjmie

Wiadomości 0 Comments

Udział źródeł odnawialnych będzie się jednak zwiększał

Węgiel, biogazownie, fotowoltaika, farmy wiatrowe, gaz, atom – bezpieczeństwo energetyczne wymaga stosowania różnych źródeł energii. Zdaniem dyrektora generalnego Grupy Veolia w Polsce węgiel pozostanie najważniejszą składową polskiego miksu energetycznego, choć nowoczesne elektrownie

Wiadomości 0 Comments

Jak wybrać producenta środków czystości?

Utrzymanie czystości i zachowanie higieny w naszych domach, w miejscach pracy i w budynkach użyteczności publicznej związane jest z codziennym używaniem środków czystości. W sklepach i hurtowniach można zakupić preparaty

Wiadomości 2 komentarze

Private Bank – elitarny, choć w zasięgu ręki

Kompleksowa obsługa, osobisty doradca i specjalne traktowanie klienta – z tym najczęściej kojarzy się bankowość prywatna. Jednakże dołączenie do grona klientów Private Banku wiąże się z dostępem do znacznie szerszej

Wiadomości 0 Comments

1/3 zawodowych kierowców w Polsce zarabia ponad 6 tys. zł netto

Ponad jedna trzecia kierowców zarabia miesięcznie powyżej 6 tys. zł na rękę – wynika z badania „Zarobki kierowców zawodowych w Polsce 2018” TransJobs.eu. Na to składają się przede wszystkim diety i ryczałty, które

Wiadomości 0 Comments

Rośnie popularność mobilnych płatności

Polacy coraz chętniej płacą smartfonem nie tylko za drobne zakupy, lecz także za bilety komunikacji miejskiej, parkingi czy polisy ubezpieczeniowe. Częściej przelewają w ten sposób pieniądze na konto znajomych. Rynek

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to skomentuj post

Zostaw odpowiedź