Kto może otrzymać znak jakości Q i jak się o niego ubiegać?

Kto może otrzymać znak jakości Q i jak się o niego ubiegać?

Znak jakości Q umieszczony na opakowaniu oznacza, że wyrób odznacza się ponadprzeciętnym standardem i wyróżnia się na tle towarów z tej samej kategorii. Certyfikat upoważniający do oznaczania produktów znakiem jakości Q mogą otrzymać produkty spożywcze, które spełniają szereg kryteriów ustalonych przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji. Nadanie znaku jakości Q jest dobrowolne, co oznacza, że producent samodzielnie zgłasza chęć przystąpienia do certyfikacji.

Czym jest znak jakości Q?

Znak jakości Q to zastrzeżone oznakowanie nadawane wyrobom spożywczym przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji (PCBC). Certyfikacja na znak jakości Q jest dobrowolna. Historia znaku sięga lat 60. ubiegłego wieku, kiedy to nadawano go tylko polskim wyrobom o najwyższym standardzie, nieodbiegającym od klasy najlepszych światowych marek. Obecnie znakiem Q mogą być odznaczone zarówno wybitne produkty krajowe, jak i zagraniczne. Jest to symbol najwyższej jakości – litera Q w nazwie znaku pochodzi od angielskiego słowa quality, czyli właśnie jakość. Znak umieszczony na opakowaniu podnosi prestiż producenta i zwiększa zaufanie konsumentów do danego wyrobu. Klienci dużo chętniej wybierają towary oznaczone charakterystycznym logo z biało-czerwoną literą Q na niebieskim tle. Można więc stwierdzić, że znak jakości Q ułatwia promocję produktów i zwiększa konkurencyjność marki. Potwierdzają to liczni przedsiębiorcy, którzy regularnie certyfikują swoje produkty na  znak jakości Q i z dumą umieszczają go na swoich towarach.

Znak jakości Q – jakie warunki muszą spełniać certyfikowane wyroby?

Według regulaminu znaku jakości Q ustalonego przez PCBC certyfikat mogą otrzymać produkty spożywcze krajowe i zagraniczne, które są wytwarzane seryjnie i spełniają wymagania użytkowników w zakresie technicznym, użytkowym i wzorniczym. Towary oznaczone tym znakiem muszą jednocześnie odpowiadać analogicznym wyrobom o najwyższym światowym poziomie jakości. Pod uwagę brane są także takie czynniki, jak ograniczenie zużycia substancji i energii potrzebnej do produkcji. Szczegółowe wymagania certyfikacji na znak jakości Q są zawarte w kryteriach oceny wystosowanych przez Komitet Techniczny ds. Znaku Jakości Q. Kryteria nie są jednakowe dla wszystkich wyrobów – każda grupa produktów posiada odrębne wytyczne. PCBC wyróżnia 16 kategorii wyrobów, dla których kryteria grupowe zostały już ustalone. Są to między innymi produkty przemysłu mięsnego, mleczarskiego, cukierniczego, winiarskiego i zbożowo-młynarskiego. W przypadku, kiedy dla danego wyrobu brakuje jeszcze kryteriów, można wystąpić z wnioskiem do Komitetu o ich opracowanie.

Proces certyfikacji: jak przebiega nadanie znaku jakości Q?

Producent pragnący otrzymać certyfikat upoważniający do oznaczania swoich produktów znakiem jakości Q powinien samodzielnie zgłosić się do Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji. Jeżeli nie posiada właściwych badań zostanie skierowany do właściwej akredytowanej jednostki badającej wyroby danej grupy towarów. Ogólny proces certyfikacji przebiega zwykle w następujący sposób.

  • Klient zgłasza się do PCBC i zapoznaje się z wymaganiami.
  • Klient składa wniosek zgłaszający wyroby do certyfikacji. Do wniosku należy dołączyć także wymagane przez jednostkę dokumenty.
  • Jednostka dokonuje wstępnej oceny dokumentacji, przyjmuje i rejestruje złożony wniosek.
  • Klient podpisuje z PCBC umowę o przeprowadzenie certyfikacji.
  • Opcjonalnie: jednostka dokonuje oceny warunków organizacyjno-technicznych producenta.
  • Jednostka dokonuje oceny wyrobu, stworzonej dokumentacji i wyników badań.
  • Jednostka wydaje decyzję o przyznaniu lub nieprzyznaniu certyfikatu.
  • W przypadku decyzji pozytywnej: jednostka wydaje certyfikat.

Przyznanie prawa do używania znaku jakości Q nie jest ostateczne – PCBC prowadzi stały nadzór nad wydanym certyfikatem i kontroluje, czy jakość wyrobu nie obniżyła się.

Previous Wzrost rynku powoduje rosnący popyt na zasoby IT i cyberochronę
Next Zdolność kredytowa – wskaźnik wiarygodności finansowej potencjalnego kredytobiorcy

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

Innowacyjne narzędzia programu partnerskiego ComperiaLead

Internet daje nam nowe możliwości – również zarobkowe. Właściciele stron internetowych – ale nie tylko – mogą przystępować do programów partnerskich gwarantujących wysokie prowizje i szybkie wypłaty, dzięki którym w

Wiadomości 0 Comments

Jak sprawdzić zdolność kredytową i ją poprawić?

Zbadanie zdolności kredytowej jest pierwszym krokiem, jaki musimy wykonać, jeśli planujemy ubiegać się o kredyt hipoteczny na zakup własnego mieszkania. Aby bank zgodził się na udzielenie nam kredytu musi bowiem

Wiadomości 0 Comments

Doładowanie innego numeru – poradnik jak zrobić to szybko i bezproblemowo

Telefon na kartę to bardzo wygodne rozwiązanie, które od lat ma wielu zwolenników. Brak długoterminowej umowy i zobowiązań w kwestii wysokości czy częstotliwości doładowań to tylko niektóre z nich. To

Wiadomości 0 Comments

Oszczędzanie prądu – kaprys czy konieczność?

Wydatki na energię elektryczną stanowią jeden z najważniejszych elementów domowego budżetu. Z każdym kolejnym rokiem rosną, co wynika po pierwsze z podwyżek stawek za prąd, a po drugie z chęci

Wiadomości 1Comments

Na chmurę, analizę danych i mobilność przeznaczą 60 proc. budżetu na IT

W ciągu najbliższych pięciu lat firmy zainwestują w chmurę obliczeniową 500 mld dol. W centrum cyfrowej rewolucji, na którą stawiają przedsiębiorstwa z każdej branży, znajdą się również rozwiązania big data, mobilność, internet

Wiadomości 0 Comments

Przybywa pszczół w miastach

Od kilku lat pszczelarstwo staje się modnym hobby, a ule coraz częściej pojawiają się w miastach. W Paryżu, Londynie czy Berlinie stoi po 4–5 tys. uli. Szacuje się, że Warszawa ma

1 Comment

  1. Przedsiębiorca
    09 lutego, 11:00 Reply
    Jacy konkretnie przedsiębiorcy potwierdzają zasadność użycia znaku Q? Z jakich powodów jest on wyjątkowy i prestiżowy? Sama długoletnia historia Q nie gwarantuje komercyjnego sukcesu wyrobom z tym znakiem. Za dużo na rynku jest innych, często zresztą nic nie wartych symboli, oznaczeń, certyfikatów, etc..

Zostaw odpowiedź