Surowe kary za zmianę menu w barze
Właściciel baru, który samowolnie rozszerzył profil swojej działalności grożą surowe sankcje ze strony Sanepidu. Ile może kosztować zlekceważenie decyzji o zatwierdzeniu zakładu?
Właściciele barów często ulegają pokusie urozmaicenia posiłków serwowanych klientom z pominięciem procedury obowiązującej w tego typu zakładach. Przekonał się o tym przedsiębiorca, który zgodnie z decyzją o zatwierdzeniu zakładu mógł przygotowywać i sprzedawać dania na bazie mięsa drobiowego dostarczanego mu już po obróbce wstępnej. Aby zadowolić klientów mężczyzna postanowił wprowadzić do obrotu również kebaby. Te zaś wymagały obróbki wstępnej mięsa wołowego. W wyniku kontroli przeprowadzonej przez wojewódzkiego inspektora sanitarnego na bar została nałożona kara w wysokości 2 500 zł.
Kwota, którą musiał uiścić właściciel baru nie była wysoka. Zgodnie z Ustawą z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, za produkcję i wprowadzanie do obrotu żywności w zakresie niezgodnym z decyzją o zatwierdzeniu zakładu grozi kara pieniężna w wysokości do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający ogłaszanego przez prezesa GUS. W bieżącym roku maksymalna wysokość kary to 113 473,80 zł (30 x 3783,46 zł = 113 473,80 zł). Jednocześnie kara nie może być niższa niż 500 zł.
Ze stosowania przepisów wspomnianej ustawy przedsiębiorców nie zwalnia niewiedza, czy też brak wyobraźni co do zagrożeń jakie mogą wyniknąć na skutek zaniedbań. Wspomina o tym Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie. W wyroku, który zapadł 16 października 2014 r. (sygn. akt VII SA/Wa 826/14) sąd stwierdził, że nawet jednorazowe wynikające z niewiedzy czy braku świadomości naruszenie stosownych wymagań i procedur niezbędnych dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia może pociągnąć za sobą narażenie na niebezpieczeństwo zdrowia ludzkiego. W opinii sądu zapewnienie skuteczności i odstraszającego charakteru kar pieniężnych nakładanych na podstawie Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia jest szczególnie istotne z tego względu, że sankcje te służą zapewnieniu przestrzegania wymagań prawa żywnościowego, a tym samym stoją na straży bezpieczeństwa żywności oraz zdrowia ludzi. Organ urzędowej kontroli żywności, wymierzając karę, uwzględnia przede wszystkim potrzebę ochrony konsumentów żywności. Zgodnie z art. 104 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, ustalając wysokość tej kary pieniężnej, organ uwzględnia stopień szkodliwości czynu, stopień zawinienia i zakres naruszenia, dotychczasową działalność podmiotu działającego na rynku spożywczym i wielkość produkcji zakładu.
Czy przedsiębiorca, który raz uzyskał decyzję o zatwierdzeniu zakładu już zawsze będzie musiał trzymać się jej postanowień? Zmiana profilu działalności baru jest możliwa, lecz należy przestrzegać przewidzianych prawem procedur. Zapis zawarty w art. 64 ust. 1 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia daje możliwość zgłoszenia wniosku o dokonanie zmian w rejestrze zakładów. Taki wniosek składa się przed wdrożeniem zmian. Te zaś, można wprowadzać dopiero wtedy, gdy zostanie wydana decyzja o zatwierdzeniu zakładu lub uzyskaniu warunkowego zatwierdzenia w odniesieniu do planowanej działalności.
Może to Ci się spodoba
Polski Ład – zmiany w wynagrodzeniach od 1 lipca 2022
W ramach programu Polski Ład wprowadzonych zostało wiele zmian podatkowych. Dotyczą one m.in. sposobu naliczania wynagrodzeń pracowników. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat! Od 1 lipca 2022 r. obowiązują
Krajowy sektor finansowy otwarty na innowacje
Polska jest dużym, chłonnym i otwartym na nowinki rynkiem, a polski sektor bankowy ma stabilną pozycję – ocenia Tomasz Rzeski, wiceprezes Inbanku. Wywodzący się z estońskiego sektora fintech Inbank zadebiutował w Polsce w marcu
Przedsiębiorcy muszą się dostosować do unijnych przepisów o ochronie danych osobowych
W połowie 2018 roku zacznie obowiązywać Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (GDPR). Unijne prawo wprowadza narzędzia, które mają zwiększyć kontrolę osób fizycznych nad ich danymi osobowymi. Z drugiej strony nakłada
Comarch Business Intelligence – zobacz, jak podejmować biznesowe decyzje na podstawie danych?
Zbieranie i analizowane danych firmowych to sine qua non podejmowania poprawnych decyzji biznesowych. Najlepiej to robić z pomocą specjalistycznego oprogramowania, takiego jak choćby aplikacja Comarch BI. Dane – firmowe złoto
Na co należy zwrócić uwagę, rozliczając podatek z Niemiec?
Przed złożeniem deklaracji podatkowej w niemieckim urzędzie skarbowym, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii, które mogą okazać się niezbędne do prawidłowego rozliczenia podatku. Z artykułu dowiesz się, jakie koszty można
Na koniec roku rynek usług w chmurze może być wart 600 mln zł
Rozwiązania chmurowe to najszybciej rosnący segment rynku informatycznego w Polsce. Coroczny wzrost na poziomie ok. 20 proc. powoduje, że na koniec tego roku wartość rynku może sięgnąć 600 mln zł –
3 komentarze
serek
14 listopada, 13:45żanuaria
16 listopada, 03:49kor
23 listopada, 15:51