Surowe kary za zmianę menu w barze

Surowe kary za zmianę menu w barze

Właściciel baru, który samowolnie rozszerzył profil swojej działalności grożą surowe sankcje ze strony Sanepidu. Ile może kosztować zlekceważenie decyzji o zatwierdzeniu zakładu?

Właściciele barów często ulegają pokusie urozmaicenia posiłków serwowanych klientom z pominięciem procedury obowiązującej w tego typu zakładach. Przekonał się o tym przedsiębiorca, który zgodnie z decyzją o zatwierdzeniu zakładu mógł przygotowywać i sprzedawać dania na bazie mięsa drobiowego dostarczanego mu już po obróbce wstępnej. Aby zadowolić klientów mężczyzna postanowił wprowadzić do obrotu również kebaby. Te zaś wymagały obróbki wstępnej mięsa wołowego. W wyniku kontroli przeprowadzonej przez wojewódzkiego inspektora sanitarnego na bar została nałożona kara w wysokości 2 500 zł.

Kwota, którą musiał uiścić właściciel baru nie była wysoka. Zgodnie z Ustawą z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, za produkcję i wprowadzanie do obrotu żywności w zakresie niezgodnym z decyzją o zatwierdzeniu zakładu grozi kara pieniężna w wysokości do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający ogłaszanego przez prezesa GUS. W bieżącym roku maksymalna wysokość kary to   113 473,80 zł (30 x 3783,46 zł = 113 473,80 zł). Jednocześnie kara nie może być niższa niż 500 zł.

Ze stosowania przepisów wspomnianej ustawy przedsiębiorców nie zwalnia niewiedza, czy też brak wyobraźni co do zagrożeń jakie mogą wyniknąć na skutek zaniedbań. Wspomina o tym Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie. W wyroku, który zapadł 16 października 2014 r. (sygn. akt VII SA/Wa 826/14) sąd stwierdził, że nawet jednorazowe wynikające z niewiedzy czy braku świadomości naruszenie stosownych wymagań i procedur niezbędnych dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia może pociągnąć za sobą narażenie na niebezpieczeństwo zdrowia ludzkiego. W opinii sądu zapewnienie skuteczności i odstraszającego charakteru kar pieniężnych nakładanych na podstawie Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia jest szczególnie istotne z tego względu, że sankcje te służą zapewnieniu przestrzegania wymagań prawa żywnościowego, a tym samym stoją na straży bezpieczeństwa żywności oraz zdrowia ludzi. Organ urzędowej kontroli żywności, wymierzając karę, uwzględnia przede wszystkim potrzebę ochrony konsumentów żywności. Zgodnie z art. 104 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, ustalając wysokość tej kary pieniężnej, organ uwzględnia stopień szkodliwości czynu, stopień zawinienia i zakres naruszenia, dotychczasową działalność podmiotu działającego na rynku spożywczym i wielkość produkcji zakładu.

Czy przedsiębiorca, który raz uzyskał decyzję o zatwierdzeniu zakładu już zawsze będzie musiał trzymać się jej postanowień? Zmiana profilu działalności baru jest możliwa, lecz należy przestrzegać przewidzianych prawem procedur. Zapis zawarty w art. 64 ust. 1 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia daje możliwość zgłoszenia wniosku o dokonanie zmian w rejestrze zakładów. Taki wniosek składa się przed wdrożeniem zmian. Te zaś, można wprowadzać dopiero wtedy, gdy zostanie wydana decyzja o zatwierdzeniu zakładu lub uzyskaniu warunkowego zatwierdzenia w odniesieniu do planowanej działalności.

Previous Utrata oleju zwolnionego z akcyzy grozi sankcją
Next 800 mln zł gwarancji kredytowych dla firm z sektora MŚP

Może to Ci się spodoba

W 2019 roku rewolucja w rozliczaniu leasingu

Od 2019 roku firmy raportujące według MSSF czeka rewolucja w rozliczaniu leasingu. Nowe przepisy zlikwidują pojęcie leasingu operacyjnego w sprawozdaniach finansowych. Od przyszłego roku wszystkie umowy, które spełniają definicję leasingu, mają być

Dotacje 1Comments

Jak dobrze napisać wniosek o dofinansowanie?

Podstawą wniosku o dofinansowanie jest biznesplan, który zawiera informacje na podstawie których prywatni inwestorzy,banki oraz instytucje przyznające dotacje oraz dofinansowania oceniają szansę przedsięwzięcia. Dobry biznesplan: Zachęci potencjalnych inwestorów oraz pokaże,

e-Firma i Startup 0 Comments

Jak nowoczesne technologie wspierają biznes?

Technologie nie tylko ułatwiają prowadzenie biznesu, ale także zmieniają go. Mają wpływ na zarządzanie przedsiębiorstwami oraz na podejmowanie strategicznych decyzji. Dziś trudno sobie wyobrazić nowoczesną firmę bez dostępu do zaawansowanych

Właściciel największego producenta prefabrykowanych domów drewnianych chce sprzedać duży pakiet akcji

Firma Danwood Holding, dostawca prefabrykowanych domów o konstrukcji drewnianej wykańczanych pod klucz, rozpoczyna pierwszą ofertę publiczną akcji. Właściciel chce sprzedać do 50 proc. akcji z możliwością zwiększenia o 10 proc. W przypadku sprzedaży

Eksport w tym roku może wzrosnąć o 8 proc

Polski eksport w tym roku może wzrosnąć o blisko 8 proc., przy zaledwie 2 proc. wzroście w 2016 roku – ocenia Piotr Soroczyński, główny ekonomista KUKE. Wyniki może poprawić przede wszystkim sprzedaż na

Jak zachęcić pracowników, by wybrali naszą firmę?

Najlepsi pracownicy na rynku nie szukają pracy, to ona znajduje ich. Jak jednak sprawić, żeby zdecydowali się związać z naszą firmą? Nie wystarczy już kusić wysokimi zarobkami i możliwościami rozwoju

3 komentarze

  1. serek
    14 listopada, 13:45 Reply
    Czyli w praktyce właściciel, który chciałby zmienić w jakiś sposób menu musi powiadomić o tym sanepid?
  2. żanuaria
    16 listopada, 03:49 Reply
    Z tego wynika, że tak. Jeśli wcześniej zaakceptowane były kurczaki, które do baru przyjeżdżały już po wstępnej obróbce termicznej i nagle zaczniesz sam obsmażać sam na własną rękę wołowinę, która przyjechała w stanie surowym to z punktu widzenia ochrony konsumenta jest to zasadnicza różnica. Prawdopodobnie będzie trzeba zaopatrzyć w kolejną umywalkę, odrębną deseczkę lub/i chłodnię. To oczywiście żart, ale wiadomo jak jest...
  3. kor
    23 listopada, 15:51 Reply
    Wiadomo jak jest, ale jak już przyjedzie do Ciebie kontrola to raczej wątpię, że będziesz miał jakieś szanse na wytłumaczenie się.

Zostaw odpowiedź