Surowe kary za zmianę menu w barze
Właściciel baru, który samowolnie rozszerzył profil swojej działalności grożą surowe sankcje ze strony Sanepidu. Ile może kosztować zlekceważenie decyzji o zatwierdzeniu zakładu?
Właściciele barów często ulegają pokusie urozmaicenia posiłków serwowanych klientom z pominięciem procedury obowiązującej w tego typu zakładach. Przekonał się o tym przedsiębiorca, który zgodnie z decyzją o zatwierdzeniu zakładu mógł przygotowywać i sprzedawać dania na bazie mięsa drobiowego dostarczanego mu już po obróbce wstępnej. Aby zadowolić klientów mężczyzna postanowił wprowadzić do obrotu również kebaby. Te zaś wymagały obróbki wstępnej mięsa wołowego. W wyniku kontroli przeprowadzonej przez wojewódzkiego inspektora sanitarnego na bar została nałożona kara w wysokości 2 500 zł.
Kwota, którą musiał uiścić właściciel baru nie była wysoka. Zgodnie z Ustawą z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, za produkcję i wprowadzanie do obrotu żywności w zakresie niezgodnym z decyzją o zatwierdzeniu zakładu grozi kara pieniężna w wysokości do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający ogłaszanego przez prezesa GUS. W bieżącym roku maksymalna wysokość kary to 113 473,80 zł (30 x 3783,46 zł = 113 473,80 zł). Jednocześnie kara nie może być niższa niż 500 zł.
Ze stosowania przepisów wspomnianej ustawy przedsiębiorców nie zwalnia niewiedza, czy też brak wyobraźni co do zagrożeń jakie mogą wyniknąć na skutek zaniedbań. Wspomina o tym Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie. W wyroku, który zapadł 16 października 2014 r. (sygn. akt VII SA/Wa 826/14) sąd stwierdził, że nawet jednorazowe wynikające z niewiedzy czy braku świadomości naruszenie stosownych wymagań i procedur niezbędnych dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia może pociągnąć za sobą narażenie na niebezpieczeństwo zdrowia ludzkiego. W opinii sądu zapewnienie skuteczności i odstraszającego charakteru kar pieniężnych nakładanych na podstawie Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia jest szczególnie istotne z tego względu, że sankcje te służą zapewnieniu przestrzegania wymagań prawa żywnościowego, a tym samym stoją na straży bezpieczeństwa żywności oraz zdrowia ludzi. Organ urzędowej kontroli żywności, wymierzając karę, uwzględnia przede wszystkim potrzebę ochrony konsumentów żywności. Zgodnie z art. 104 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, ustalając wysokość tej kary pieniężnej, organ uwzględnia stopień szkodliwości czynu, stopień zawinienia i zakres naruszenia, dotychczasową działalność podmiotu działającego na rynku spożywczym i wielkość produkcji zakładu.
Czy przedsiębiorca, który raz uzyskał decyzję o zatwierdzeniu zakładu już zawsze będzie musiał trzymać się jej postanowień? Zmiana profilu działalności baru jest możliwa, lecz należy przestrzegać przewidzianych prawem procedur. Zapis zawarty w art. 64 ust. 1 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia daje możliwość zgłoszenia wniosku o dokonanie zmian w rejestrze zakładów. Taki wniosek składa się przed wdrożeniem zmian. Te zaś, można wprowadzać dopiero wtedy, gdy zostanie wydana decyzja o zatwierdzeniu zakładu lub uzyskaniu warunkowego zatwierdzenia w odniesieniu do planowanej działalności.
Może to Ci się spodoba
Osoby pracujące w kilku państwach nabywają prawo do emerytury w każdym z nich
Przepisy unijne i dwustronne umowy między Polską a innymi państwami pozwalają osobom, które pracowały w kilku krajach, nabyć prawa do emerytury w każdym z nich. W ubiegłym roku do ZUS wpłynęło 111,6 tys. wniosków
Prezesi polskich firm dużo tracą przez brak aktywności w social mediach
Choć obecność firm w mediach społecznościowych jest dziś warunkiem koniecznym do osiągnięcia sukcesu, to badania pokazują, że w Polsce prezesi największych spółek nie palą się do takiej aktywności. Jeszcze do niedawna zaledwie 5
Tylko 220 z 6 tys. firm wykonało obowiązkowy audyt energetyczny
Zaledwie 220 przedsiębiorstw złożyło informację o przeprowadzeniu audytu do Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki. Zobowiązanych jest do tego w sumie ponad 6 tys. podmiotów. Na realizację audytu pozostały im tylko trzy miesiące. Za
3 kroki do stworzenia idealnego welcome packa
Niezależnie od tego, jak duże doświadczenie ma osoba idąca na pierwszy dzień do nowej pracy, będzie to dla niej stresujące wydarzenie. Coraz więcej pracodawców doskonale to rozumie, przygotowując dla świeżo
Coraz silniejszy wpływ konsumentów na działanie firm i kształtowanie marek. Duży nacisk kładą oni zwłaszcza na ekologię
Konsumenci stają się dziś recenzentami, a nawet współtwórcami marek – oceniają eksperci przy okazji przypadającego 15 marca Światowego Dnia Konsumenta. Istotnym narzędziem w ich rękach są media społecznościowe. Szczególnie przedstawiciele pokolenia
Profesjonalne tłumaczenie stron internetowych
Prowadzenie firmy wymaga obecnie stosowania nowoczesnych rozwiązań, dzięki którym można dynamicznie rozwijać swoją działalność i na wielu płaszczyznach starać się o zdobycie klienta. Jeśli chodzi o te rozwiązania jakie obecnie

3 komentarze
serek
14 listopada, 13:45żanuaria
16 listopada, 03:49kor
23 listopada, 15:51