Czy chleb może być źródłem dochodu?

Czy chleb może być źródłem dochodu?

Polacy przyzwyczajeni są do zakupu pieczywa. Tylko 10% społeczeństwa wybiera inne produkty żywnościowe chociażby na śniadanie lub kolacje. Czy warto zająć się produkcją samodzielnie? Czy duża popularność pieczywa wystarczy, aby odnieść sukces?

Ze statystyk wynika, że z roku na rok spada zainteresowanie spożyciem chleba. Coraz mniej osób toleruje w swojej diecie pieczywo. Mimo rosnącej świadomości żywieniowej i różnorodnych nawyków wciąż 90% Polaków nie wyobraża sobie minimum jednego posiłku dziennie bez pieczywa.

Wyniki są dość optymistyczne i skłaniają młodych ludzi do uruchomienia działalności gospodarczej właśnie w tej branży. Nie można jednak zapominać, że obecnie konkurencja jest bardzo duża i często dodatkowe podmioty mają problemy ze zdobyciem wiernych klientów oraz sprzedażą całego asortymentu. Aktualnie z powodzeniem działa około 12 tysięcy piekarń oraz cukierni, dlatego nowe przedsiębiorstwa mogą mieć poważne trudności z przebiciem się na rynku.

Rzeczywistość często wcale nie jest kolorowa. Zdecydowana większość walczy o byt, działa na granicy opłacalności, szuka sposobów na przyciągnięcie klientów oraz zwiększenie zainteresowania. Walki cenowe są bardzo znane i wyniszczają najsłabszych i najmniejszych przedsiębiorców. Pozostają tylko ci najwięksi, którzy mogą sobie pozwolić na promocje lub stałe obniżenie cen.

Warunkiem powodzenia jest znalezienie niszy oraz zrozumienie potrzeb i oczekiwań konsumentów. Wbrew pozorom wcale ceny nie są najważniejsze. Zdarzają się bowiem piekarnie, w których ceny są zdecydowanie wyższe niż w pozostałych, a klientów nie brakuje. Powodem są wypieki na naturalnym zakwasie, brak chemicznych dodatków, niezdrowych spulchniaczy i konserwantów. Oprócz tego tylko naturalne składniki, które pochodzą z ekologicznych upraw.

Warto powiedzieć, że otwarcie i wyposażenie piekarni od podstaw to ogromne wydatki. Aby zakupić sprzęt, wyposażenie, niezbędne maszyny oraz pojazdy trzeba posiadać oszczędności sięgające 500 tys. zł. Jest to budżet nieosiągalny dla większości początkujących właścicieli, dlatego wciąż brakuje chętnych na podjęcie wyzwania. Poza tym nie ma gwarancji, że sukces zostanie osiągnięty, a przychody będą zgodne z prognozami.

Wielu klientów zaopatrujących się w piekarniach uważa, że najlepiej radzą sobie przedsiębiorcy, którzy posiadają bogatą ofertę oraz zróżnicowane produkty. Nie wystarczy wypiekać chleba, trzeba również pomyśleć o miłośnikach bułek, drożdżówek, bułek słodkich, ciastek, ciast czy tortów. Podczas jednych zakupów można zaopatrzyć całe gospodarstwo domowe w pieczywo oraz zrobić zapasy na kolejny dzień.

Największym problemem lokalnych piekarzy są duże hipermarkety, które produkują chleby i bułki na skalę masową, niskiej jakości i bez żadnych składników odżywczych. Wszystkie są głęboko mrożone przez pieczeniem i przechowywane w kiepskich warunkach. Jednak ich ceny są skrajnie niskie nawet kilka groszy) i przyciągają poszukiwaczy okazji.

Mniej zamożni mogą skorzystać z kredytu firmowego. Przed podjęciem ostatecznej decyzji dobrze jest wykonać biznesplan, ustalić wszystkie wady i zalety biznesu, ocenić własne szanse, perspektywy na przyszłość oraz strategię działania na wypadek poważnych problemów finansowych.

Jeśli poszukujesz informacji w zakresie finansowania przedsiębiorstw lub obniżenia kosztów prowadzonej działalności gospodarczej to napisz. Postaramy się skutecznie doradzić i zaproponować najlepsze rozwiązanie.



* Wymagane

Dziękujemy za wypełnienie formularza!

Previous O co chodzi w opłacie półkowej?
Next Obligacje mogą nie dotrwać do gongu

Może to Ci się spodoba

Małe i średnie firmy będą mogły wytwarzać prąd w mikroinstalacjach. To pomoże im obniżyć koszty energii

Jak pokazują dane Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii, w ubiegłym roku w Polsce powstało 28,36 tys. mikroinstalacji fotowoltaicznych o łącznej mocy 173 MW. Ich liczba ma radykalnie wzrosnąć po uruchomieniu programu Energia Plus, dzięki któremu

Zakładam firmę 0 Comments

Co biznesplan powinien mówić o kadrze pracowniczej?

Każdy przyszły przedsiębiorca, zanim otworzy swoją działalność gospodarczą, powinien sporządzić profesjonalny biznesplan. Może skorzystać z pomocy eksperta lub samodzielnie symulować możliwe kłopoty i utrudnienia. Dość istotne jest dopracowanie szczegółów i

Tylko 16 proc. małych firm oferuje swoim pracownikom prywatną opiekę medyczną

Nawet 60 proc. małych i średnich przedsiębiorstw ma problemy z rekrutacją. Przy dużej konkurencji na rynku czynnikami, które mogą przyciągnąć najlepszych kandydatów, są pozapłacowe benefity, przede wszystkim prywatna opieka medyczne. Obecnie zaledwie

Biuro rachunkowe 2 komentarze

Biuro rachunkowe, jak nie wpaść na minę?

Wiele osób wciąż jeszcze żyje w przekonaniu, że biuro rachunkowe może prowadzić tylko osoba, której kwalifikacje zostały potwierdzone certyfikatem wydanym przez Ministerstwo Finansów i dopiero w oparciu o tenże dokument

Firmy rozwijające innowacje i utalentowana kadra

Polska stoi u progu transformacji cyfrowej, mając atuty, które pozwalają na odegranie istotnej roli w wymiarze globalnym. Krajowe firmy zwiększają potencjał swojej ekspansji zagranicznej dzięki wdrażanym innowacjom cyfrowym. Pomagają im w tym

Karta paliwowa – w stronę profesjonalizmu

W dobie wszechobecnego profesjonalizmu, docierającego do nas zewsząd, wydawać by się mogło, że osiągnięcie wysokiego poziomu zaangażowania powinno być zaskakująco proste. Czy tak jest w rzeczywistości? Otóż niekoniecznie. Aby stać

1 Comment

  1. mejk
    20 grudnia, 11:50 Reply
    Chleb może być źródłem dochodu, dlaczego? Dlatego, że ludzie zawsze jedli i będą jeść. A jeszcze jak będziemy mieć swoje przepisy to tym bardziej.

Zostaw odpowiedź