Czy chleb może być źródłem dochodu?

Czy chleb może być źródłem dochodu?

Polacy przyzwyczajeni są do zakupu pieczywa. Tylko 10% społeczeństwa wybiera inne produkty żywnościowe chociażby na śniadanie lub kolacje. Czy warto zająć się produkcją samodzielnie? Czy duża popularność pieczywa wystarczy, aby odnieść sukces?

Ze statystyk wynika, że z roku na rok spada zainteresowanie spożyciem chleba. Coraz mniej osób toleruje w swojej diecie pieczywo. Mimo rosnącej świadomości żywieniowej i różnorodnych nawyków wciąż 90% Polaków nie wyobraża sobie minimum jednego posiłku dziennie bez pieczywa.

Wyniki są dość optymistyczne i skłaniają młodych ludzi do uruchomienia działalności gospodarczej właśnie w tej branży. Nie można jednak zapominać, że obecnie konkurencja jest bardzo duża i często dodatkowe podmioty mają problemy ze zdobyciem wiernych klientów oraz sprzedażą całego asortymentu. Aktualnie z powodzeniem działa około 12 tysięcy piekarń oraz cukierni, dlatego nowe przedsiębiorstwa mogą mieć poważne trudności z przebiciem się na rynku.

Rzeczywistość często wcale nie jest kolorowa. Zdecydowana większość walczy o byt, działa na granicy opłacalności, szuka sposobów na przyciągnięcie klientów oraz zwiększenie zainteresowania. Walki cenowe są bardzo znane i wyniszczają najsłabszych i najmniejszych przedsiębiorców. Pozostają tylko ci najwięksi, którzy mogą sobie pozwolić na promocje lub stałe obniżenie cen.

Warunkiem powodzenia jest znalezienie niszy oraz zrozumienie potrzeb i oczekiwań konsumentów. Wbrew pozorom wcale ceny nie są najważniejsze. Zdarzają się bowiem piekarnie, w których ceny są zdecydowanie wyższe niż w pozostałych, a klientów nie brakuje. Powodem są wypieki na naturalnym zakwasie, brak chemicznych dodatków, niezdrowych spulchniaczy i konserwantów. Oprócz tego tylko naturalne składniki, które pochodzą z ekologicznych upraw.

Warto powiedzieć, że otwarcie i wyposażenie piekarni od podstaw to ogromne wydatki. Aby zakupić sprzęt, wyposażenie, niezbędne maszyny oraz pojazdy trzeba posiadać oszczędności sięgające 500 tys. zł. Jest to budżet nieosiągalny dla większości początkujących właścicieli, dlatego wciąż brakuje chętnych na podjęcie wyzwania. Poza tym nie ma gwarancji, że sukces zostanie osiągnięty, a przychody będą zgodne z prognozami.

Wielu klientów zaopatrujących się w piekarniach uważa, że najlepiej radzą sobie przedsiębiorcy, którzy posiadają bogatą ofertę oraz zróżnicowane produkty. Nie wystarczy wypiekać chleba, trzeba również pomyśleć o miłośnikach bułek, drożdżówek, bułek słodkich, ciastek, ciast czy tortów. Podczas jednych zakupów można zaopatrzyć całe gospodarstwo domowe w pieczywo oraz zrobić zapasy na kolejny dzień.

Największym problemem lokalnych piekarzy są duże hipermarkety, które produkują chleby i bułki na skalę masową, niskiej jakości i bez żadnych składników odżywczych. Wszystkie są głęboko mrożone przez pieczeniem i przechowywane w kiepskich warunkach. Jednak ich ceny są skrajnie niskie nawet kilka groszy) i przyciągają poszukiwaczy okazji.

Mniej zamożni mogą skorzystać z kredytu firmowego. Przed podjęciem ostatecznej decyzji dobrze jest wykonać biznesplan, ustalić wszystkie wady i zalety biznesu, ocenić własne szanse, perspektywy na przyszłość oraz strategię działania na wypadek poważnych problemów finansowych.

Jeśli poszukujesz informacji w zakresie finansowania przedsiębiorstw lub obniżenia kosztów prowadzonej działalności gospodarczej to napisz. Postaramy się skutecznie doradzić i zaproponować najlepsze rozwiązanie.



* Wymagane

Dziękujemy za wypełnienie formularza!

Previous O co chodzi w opłacie półkowej?
Next Obligacje mogą nie dotrwać do gongu

Może to Ci się spodoba

Grupa Sage wybuduje w Warszawie centrum obsługi kadrowo-płacowej

Sage notuje w Polsce rekordowo wysokie wyniki. Polski oddział spółki uzyskał w roku fiskalnym 2017 przychody wielkości 87,5 mln zł, osiągając wzrost na poziomie 19 proc. rdr. Silnej dynamice wzrostu przychodów towarzyszył

Zakładam firmę 3 komentarze

Plusy i minusy posiadania firmy w Hiszpanii

Wielu polskich inwestorów piszę się na założenie własnego biznesu za granica. Głównie dlatego, że większość kontrahentów pochodzi z różnych krajów Europy. Wśród zaufanych klientów Polski znajduje Hiszpania, w której otwiera

Branża ubezpieczeniowa coraz śmielej wykorzystuje nowe technologie

Firmy ubezpieczeniowe coraz odważniej sprzedają polisy w kanale mobilnym i internecie. Wymuszają to nowe technologie i oczekiwania klientów, zwłaszcza z młodszego pokolenia, które kupuje już głównie online. Grupa Europa wprowadziła na rynek platformę sprzedażową,

Zakładam firmę 0 Comments

Wzrost popytu na usługi hotelowe i gastronomiczne

Otwarte granice, brak barier formalnych, a przede wszystkim mnóstwo biur podróży zachęca nas do podróżowania. Nic więc nowego, iż obecnie rynek pensjonatów ma się dobrze, a będzie znacznie lepiej. HoReCa

Komfortowe i atrakcyjne biuro pomaga przyciągnąć najlepszych pracowników

Piłkarzyki w chillout roomie, minisiłownia, leżaki i hamaki są już częstym widokiem w siedzibach firm, nie tylko tych dużych i nie tylko z branży IT. Blisko 90 proc. pracowników biurowych deklaruje, że design miejsca pracy ma

Inwestycje firm w wykorzystanie surowców wtórnych przynoszą oszczędności i chronią środowisko

Odpady produkcyjne wykorzystywane jako surowce wtórne – to główne założenie gospodarki obiegu zamkniętego. Mądre zarządzanie zasobami ma w dłuższej perspektywie poprawić jakość powietrza, ale też zwiększyć konkurencyjność polskich przedsiębiorstw. Oznacza bowiem

1 Comment

  1. mejk
    20 grudnia, 11:50 Reply
    Chleb może być źródłem dochodu, dlaczego? Dlatego, że ludzie zawsze jedli i będą jeść. A jeszcze jak będziemy mieć swoje przepisy to tym bardziej.

Zostaw odpowiedź