Czy chleb może być źródłem dochodu?
Polacy przyzwyczajeni są do zakupu pieczywa. Tylko 10% społeczeństwa wybiera inne produkty żywnościowe chociażby na śniadanie lub kolacje. Czy warto zająć się produkcją samodzielnie? Czy duża popularność pieczywa wystarczy, aby odnieść sukces?
Ze statystyk wynika, że z roku na rok spada zainteresowanie spożyciem chleba. Coraz mniej osób toleruje w swojej diecie pieczywo. Mimo rosnącej świadomości żywieniowej i różnorodnych nawyków wciąż 90% Polaków nie wyobraża sobie minimum jednego posiłku dziennie bez pieczywa.
Wyniki są dość optymistyczne i skłaniają młodych ludzi do uruchomienia działalności gospodarczej właśnie w tej branży. Nie można jednak zapominać, że obecnie konkurencja jest bardzo duża i często dodatkowe podmioty mają problemy ze zdobyciem wiernych klientów oraz sprzedażą całego asortymentu. Aktualnie z powodzeniem działa około 12 tysięcy piekarń oraz cukierni, dlatego nowe przedsiębiorstwa mogą mieć poważne trudności z przebiciem się na rynku.
Rzeczywistość często wcale nie jest kolorowa. Zdecydowana większość walczy o byt, działa na granicy opłacalności, szuka sposobów na przyciągnięcie klientów oraz zwiększenie zainteresowania. Walki cenowe są bardzo znane i wyniszczają najsłabszych i najmniejszych przedsiębiorców. Pozostają tylko ci najwięksi, którzy mogą sobie pozwolić na promocje lub stałe obniżenie cen.
Warunkiem powodzenia jest znalezienie niszy oraz zrozumienie potrzeb i oczekiwań konsumentów. Wbrew pozorom wcale ceny nie są najważniejsze. Zdarzają się bowiem piekarnie, w których ceny są zdecydowanie wyższe niż w pozostałych, a klientów nie brakuje. Powodem są wypieki na naturalnym zakwasie, brak chemicznych dodatków, niezdrowych spulchniaczy i konserwantów. Oprócz tego tylko naturalne składniki, które pochodzą z ekologicznych upraw.
Warto powiedzieć, że otwarcie i wyposażenie piekarni od podstaw to ogromne wydatki. Aby zakupić sprzęt, wyposażenie, niezbędne maszyny oraz pojazdy trzeba posiadać oszczędności sięgające 500 tys. zł. Jest to budżet nieosiągalny dla większości początkujących właścicieli, dlatego wciąż brakuje chętnych na podjęcie wyzwania. Poza tym nie ma gwarancji, że sukces zostanie osiągnięty, a przychody będą zgodne z prognozami.
Wielu klientów zaopatrujących się w piekarniach uważa, że najlepiej radzą sobie przedsiębiorcy, którzy posiadają bogatą ofertę oraz zróżnicowane produkty. Nie wystarczy wypiekać chleba, trzeba również pomyśleć o miłośnikach bułek, drożdżówek, bułek słodkich, ciastek, ciast czy tortów. Podczas jednych zakupów można zaopatrzyć całe gospodarstwo domowe w pieczywo oraz zrobić zapasy na kolejny dzień.
Największym problemem lokalnych piekarzy są duże hipermarkety, które produkują chleby i bułki na skalę masową, niskiej jakości i bez żadnych składników odżywczych. Wszystkie są głęboko mrożone przez pieczeniem i przechowywane w kiepskich warunkach. Jednak ich ceny są skrajnie niskie nawet kilka groszy) i przyciągają poszukiwaczy okazji.
Mniej zamożni mogą skorzystać z kredytu firmowego. Przed podjęciem ostatecznej decyzji dobrze jest wykonać biznesplan, ustalić wszystkie wady i zalety biznesu, ocenić własne szanse, perspektywy na przyszłość oraz strategię działania na wypadek poważnych problemów finansowych.
Jeśli poszukujesz informacji w zakresie finansowania przedsiębiorstw lub obniżenia kosztów prowadzonej działalności gospodarczej to napisz. Postaramy się skutecznie doradzić i zaproponować najlepsze rozwiązanie.
Dziękujemy za wypełnienie formularza!
Może to Ci się spodoba
Sprzedaż wielokanałowa potrzebą czasów
Omnichannel (sprzedaż wielokanałowa) to ukłon w kierunku konsumentów, którzy z jednej strony cenią sobie szybkość i wygodę realizacji zakupów w sieci, a z drugiej strony zdradzają przywiązanie do sklepów stacjonarnych
Branżę zakupową czekają rewolucyjne zmiany
Branżę zakupową czekają duże zmiany. Nowoczesne systemy informatyczne, druk 3D, analityka big data i internet rzeczy to narzędzia, które w największym stopniu wpłyną na procesy zakupowe. Dzięki optymalizacji tego obszaru, firmy są
Reklama – efektywnie i efektownie
Reklama to element, który towarzyszy nam na każdym kroku. Mijamy ją idąc do pracy, widzimy w telewizji, doświadczamy jej korzystając z Internetu. Specjaliści od marketingu wiedzą, że przekaz reklamowy powinien
Blisko 40 proc. polskich firm zatrudnia pracowników spoza Unii
Obecnie 39 proc. polskich firm zatrudnia obcokrajowców spoza Unii Europejskiej. W średniej wielkości przedsiębiorstwach ten odsetek jest znacząco wyższy i wynosi 65 proc., wśród małych firm na taki krok zdecydowała się
Jak rozmawiać z klientem przez telefon? – szkolenie z telefonicznej obsługi klienta
W dzisiejszych czasach, kiedy większość biznesów przeniosła się do świata online, kontakt z klientem przez telefon stał się niezwykle ważny. Dlatego też, jako przedsiębiorcy, musimy zadbać o jakość obsługi klienta
Firmy chętnie badają doświadczenia konsumentów dotyczące produktów lub usług. Lekceważą jednak ich negatywne opinie
Mimo że firmy chętnie inwestują w monitorowanie i analizowanie doświadczeń nabywców swoich produktów i usług, to większość z nich nie podejmuje żadnych działań w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości – wynika z globalnego badania firmy IFS. Przedsiębiorcy tracą w ten
1 Comment
mejk
20 grudnia, 11:50