Surowe kary za zmianę menu w barze

Surowe kary za zmianę menu w barze

Właściciel baru, który samowolnie rozszerzył profil swojej działalności grożą surowe sankcje ze strony Sanepidu. Ile może kosztować zlekceważenie decyzji o zatwierdzeniu zakładu?

Właściciele barów często ulegają pokusie urozmaicenia posiłków serwowanych klientom z pominięciem procedury obowiązującej w tego typu zakładach. Przekonał się o tym przedsiębiorca, który zgodnie z decyzją o zatwierdzeniu zakładu mógł przygotowywać i sprzedawać dania na bazie mięsa drobiowego dostarczanego mu już po obróbce wstępnej. Aby zadowolić klientów mężczyzna postanowił wprowadzić do obrotu również kebaby. Te zaś wymagały obróbki wstępnej mięsa wołowego. W wyniku kontroli przeprowadzonej przez wojewódzkiego inspektora sanitarnego na bar została nałożona kara w wysokości 2 500 zł.

Kwota, którą musiał uiścić właściciel baru nie była wysoka. Zgodnie z Ustawą z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, za produkcję i wprowadzanie do obrotu żywności w zakresie niezgodnym z decyzją o zatwierdzeniu zakładu grozi kara pieniężna w wysokości do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający ogłaszanego przez prezesa GUS. W bieżącym roku maksymalna wysokość kary to   113 473,80 zł (30 x 3783,46 zł = 113 473,80 zł). Jednocześnie kara nie może być niższa niż 500 zł.

Ze stosowania przepisów wspomnianej ustawy przedsiębiorców nie zwalnia niewiedza, czy też brak wyobraźni co do zagrożeń jakie mogą wyniknąć na skutek zaniedbań. Wspomina o tym Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie. W wyroku, który zapadł 16 października 2014 r. (sygn. akt VII SA/Wa 826/14) sąd stwierdził, że nawet jednorazowe wynikające z niewiedzy czy braku świadomości naruszenie stosownych wymagań i procedur niezbędnych dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia może pociągnąć za sobą narażenie na niebezpieczeństwo zdrowia ludzkiego. W opinii sądu zapewnienie skuteczności i odstraszającego charakteru kar pieniężnych nakładanych na podstawie Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia jest szczególnie istotne z tego względu, że sankcje te służą zapewnieniu przestrzegania wymagań prawa żywnościowego, a tym samym stoją na straży bezpieczeństwa żywności oraz zdrowia ludzi. Organ urzędowej kontroli żywności, wymierzając karę, uwzględnia przede wszystkim potrzebę ochrony konsumentów żywności. Zgodnie z art. 104 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, ustalając wysokość tej kary pieniężnej, organ uwzględnia stopień szkodliwości czynu, stopień zawinienia i zakres naruszenia, dotychczasową działalność podmiotu działającego na rynku spożywczym i wielkość produkcji zakładu.

Czy przedsiębiorca, który raz uzyskał decyzję o zatwierdzeniu zakładu już zawsze będzie musiał trzymać się jej postanowień? Zmiana profilu działalności baru jest możliwa, lecz należy przestrzegać przewidzianych prawem procedur. Zapis zawarty w art. 64 ust. 1 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia daje możliwość zgłoszenia wniosku o dokonanie zmian w rejestrze zakładów. Taki wniosek składa się przed wdrożeniem zmian. Te zaś, można wprowadzać dopiero wtedy, gdy zostanie wydana decyzja o zatwierdzeniu zakładu lub uzyskaniu warunkowego zatwierdzenia w odniesieniu do planowanej działalności.

Previous Utrata oleju zwolnionego z akcyzy grozi sankcją
Next 800 mln zł gwarancji kredytowych dla firm z sektora MŚP

Może to Ci się spodoba

Mała firma 1Comments

Ile zarabia fotograf ślubny?

W ostatnich latach wiele Par Młodych decyduje się na fotografa ślubnego i kamerzystę. Chcą, aby profesjonalista uwiecznić najważniejszy moment w ich życiu. Ile są w stanie zarobić na każdym weselu?

Dotacje 0 Comments

Co zrobić, by nie zwracać dotacji z UE?

Finansowanie projektów ze środków Unii Europejskiej jest obwarowane wieloma warunkami, które beneficjenci pomocy zobowiązani są bezwzględnie przestrzegać. Niestosowanie się do postanowień umów bądź nieprzestrzeganie zasad obowiązujących przy rozliczaniu wydatków grozi

Firma 1Comments

Pożyczka pod zastaw samochodu

Wiele osób prowadzących własną działalność gospodarczą jako jedną z jej największych wad wskazuje brak zdolności kredytowej. Przedsiębiorcy spotykający się z odmową udzielenie kredytu ze strony banku decydują się na tzw.

Mała firma 0 Comments

Dlaczego pracownicy dzielą się na grupy towarzyskie?

W pracy spotykamy ludzi o różnych charakterach i osobowościach. Jedni z nich zaczynają być szybko naszymi kolegami, z resztą nie potrafimy się tak prężnie porozumieć. W związku z budowaniem się

Sposoby na skuteczne dotarcie do potencjalnego klienta

Choć wielu zaprzeczy takiemu stanowi rzeczy, badania pokazują, że pracujemy coraz mniej i dysponujemy coraz większą ilością wolnego czasu. To z kolei przekłada się na nasze preferencje jego zagospodarowania. Niemałym

Budowanie pozytywnego wizerunku w sieci ważne w każdej firmi

Działania employer brandingowe, budujące pozytywny wizerunek, można wdrożyć w każdej firmie, niezależnie od jej wielkości i budżetu. Warunkiem jest, aby firma prowadziła uczciwą politykę wobec pracowników i miała jasno sprecyzowane wartości. – Jeżeli

3 komentarze

  1. serek
    14 listopada, 13:45 Reply
    Czyli w praktyce właściciel, który chciałby zmienić w jakiś sposób menu musi powiadomić o tym sanepid?
  2. żanuaria
    16 listopada, 03:49 Reply
    Z tego wynika, że tak. Jeśli wcześniej zaakceptowane były kurczaki, które do baru przyjeżdżały już po wstępnej obróbce termicznej i nagle zaczniesz sam obsmażać sam na własną rękę wołowinę, która przyjechała w stanie surowym to z punktu widzenia ochrony konsumenta jest to zasadnicza różnica. Prawdopodobnie będzie trzeba zaopatrzyć w kolejną umywalkę, odrębną deseczkę lub/i chłodnię. To oczywiście żart, ale wiadomo jak jest...
  3. kor
    23 listopada, 15:51 Reply
    Wiadomo jak jest, ale jak już przyjedzie do Ciebie kontrola to raczej wątpię, że będziesz miał jakieś szanse na wytłumaczenie się.

Zostaw odpowiedź