Surowe kary za zmianę menu w barze
Właściciel baru, który samowolnie rozszerzył profil swojej działalności grożą surowe sankcje ze strony Sanepidu. Ile może kosztować zlekceważenie decyzji o zatwierdzeniu zakładu?
Właściciele barów często ulegają pokusie urozmaicenia posiłków serwowanych klientom z pominięciem procedury obowiązującej w tego typu zakładach. Przekonał się o tym przedsiębiorca, który zgodnie z decyzją o zatwierdzeniu zakładu mógł przygotowywać i sprzedawać dania na bazie mięsa drobiowego dostarczanego mu już po obróbce wstępnej. Aby zadowolić klientów mężczyzna postanowił wprowadzić do obrotu również kebaby. Te zaś wymagały obróbki wstępnej mięsa wołowego. W wyniku kontroli przeprowadzonej przez wojewódzkiego inspektora sanitarnego na bar została nałożona kara w wysokości 2 500 zł.
Kwota, którą musiał uiścić właściciel baru nie była wysoka. Zgodnie z Ustawą z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, za produkcję i wprowadzanie do obrotu żywności w zakresie niezgodnym z decyzją o zatwierdzeniu zakładu grozi kara pieniężna w wysokości do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający ogłaszanego przez prezesa GUS. W bieżącym roku maksymalna wysokość kary to 113 473,80 zł (30 x 3783,46 zł = 113 473,80 zł). Jednocześnie kara nie może być niższa niż 500 zł.
Ze stosowania przepisów wspomnianej ustawy przedsiębiorców nie zwalnia niewiedza, czy też brak wyobraźni co do zagrożeń jakie mogą wyniknąć na skutek zaniedbań. Wspomina o tym Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie. W wyroku, który zapadł 16 października 2014 r. (sygn. akt VII SA/Wa 826/14) sąd stwierdził, że nawet jednorazowe wynikające z niewiedzy czy braku świadomości naruszenie stosownych wymagań i procedur niezbędnych dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia może pociągnąć za sobą narażenie na niebezpieczeństwo zdrowia ludzkiego. W opinii sądu zapewnienie skuteczności i odstraszającego charakteru kar pieniężnych nakładanych na podstawie Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia jest szczególnie istotne z tego względu, że sankcje te służą zapewnieniu przestrzegania wymagań prawa żywnościowego, a tym samym stoją na straży bezpieczeństwa żywności oraz zdrowia ludzi. Organ urzędowej kontroli żywności, wymierzając karę, uwzględnia przede wszystkim potrzebę ochrony konsumentów żywności. Zgodnie z art. 104 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, ustalając wysokość tej kary pieniężnej, organ uwzględnia stopień szkodliwości czynu, stopień zawinienia i zakres naruszenia, dotychczasową działalność podmiotu działającego na rynku spożywczym i wielkość produkcji zakładu.
Czy przedsiębiorca, który raz uzyskał decyzję o zatwierdzeniu zakładu już zawsze będzie musiał trzymać się jej postanowień? Zmiana profilu działalności baru jest możliwa, lecz należy przestrzegać przewidzianych prawem procedur. Zapis zawarty w art. 64 ust. 1 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia daje możliwość zgłoszenia wniosku o dokonanie zmian w rejestrze zakładów. Taki wniosek składa się przed wdrożeniem zmian. Te zaś, można wprowadzać dopiero wtedy, gdy zostanie wydana decyzja o zatwierdzeniu zakładu lub uzyskaniu warunkowego zatwierdzenia w odniesieniu do planowanej działalności.
Może to Ci się spodoba
40 proc. kierowniczych stanowisk zajmują kobiety
W Polsce odsetek kobiet na najwyższych, kierowniczych stanowiskach sięga już 40 proc. – pokazały tegoroczne badania Grant Thornton. Choć sytuacja się poprawia, kobietom na rynku pracy wciąż jest trudniej ze
Zabezpiecz swoją firmę przed pożarem lub włamaniem
Planując otworzenie biznesu bierzesz pod uwagę wiele czynników. Ale czy pamiętasz o bezpieczeństwie? Ryzykiem dla Twojej firmy jest nie tylko brak powodzenia na rynku. Zagrożeniem są również wypadki losowe, takie
Działalność gospodarczą można już zarejestrować przez telefon
Resort rozwoju wprowadził usługę, która umożliwia zarejestrowanie działalności gospodarczej przez telefon. W trakcie rozmowy konsultant przyjmuje niezbędne dane i wypełnia wniosek, a procedurę można zakończyć, składając podpis przez internet lub w urzędzie gminy. Pod
Czy sprzedaż okazjonalna musi być ewidencjonowana?
W kraju często odbywają się różnorodne kiermasze i dożynki. Gospodynie domowe sprzedają swoje wypieki, a rzemieślnicy rzeźby przez nich wytworzone. Czy muszą oni kupić kasę rejestrującą? Według prawa każda sprzedaż
Czy polskie firmy powinny kupować chińskie produkty?
Nikogo już nie dziwi, że większość towarów w sklepach pochodzi z Chin. Są tanie, prezentują niską jakość, nietrwałość konstrukcji i często wytworzone są z niebezpiecznych materiałów. Czy opłaca się przywozić
Drony coraz częściej wykorzystywane w celach biznesowych
576 mld zł – to według umiarkowanego scenariusza potencjalne korzyści, jakie do 2026 roku może przynieść polskiej gospodarce wykorzystanie dronów – wynika z raportu Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Przy dodatkowych instrumentach prawnych
3 komentarze
serek
14 listopada, 13:45żanuaria
16 listopada, 03:49kor
23 listopada, 15:51