Czy chleb może być źródłem dochodu?
Polacy przyzwyczajeni są do zakupu pieczywa. Tylko 10% społeczeństwa wybiera inne produkty żywnościowe chociażby na śniadanie lub kolacje. Czy warto zająć się produkcją samodzielnie? Czy duża popularność pieczywa wystarczy, aby odnieść sukces?
Ze statystyk wynika, że z roku na rok spada zainteresowanie spożyciem chleba. Coraz mniej osób toleruje w swojej diecie pieczywo. Mimo rosnącej świadomości żywieniowej i różnorodnych nawyków wciąż 90% Polaków nie wyobraża sobie minimum jednego posiłku dziennie bez pieczywa.
Wyniki są dość optymistyczne i skłaniają młodych ludzi do uruchomienia działalności gospodarczej właśnie w tej branży. Nie można jednak zapominać, że obecnie konkurencja jest bardzo duża i często dodatkowe podmioty mają problemy ze zdobyciem wiernych klientów oraz sprzedażą całego asortymentu. Aktualnie z powodzeniem działa około 12 tysięcy piekarń oraz cukierni, dlatego nowe przedsiębiorstwa mogą mieć poważne trudności z przebiciem się na rynku.
Rzeczywistość często wcale nie jest kolorowa. Zdecydowana większość walczy o byt, działa na granicy opłacalności, szuka sposobów na przyciągnięcie klientów oraz zwiększenie zainteresowania. Walki cenowe są bardzo znane i wyniszczają najsłabszych i najmniejszych przedsiębiorców. Pozostają tylko ci najwięksi, którzy mogą sobie pozwolić na promocje lub stałe obniżenie cen.
Warunkiem powodzenia jest znalezienie niszy oraz zrozumienie potrzeb i oczekiwań konsumentów. Wbrew pozorom wcale ceny nie są najważniejsze. Zdarzają się bowiem piekarnie, w których ceny są zdecydowanie wyższe niż w pozostałych, a klientów nie brakuje. Powodem są wypieki na naturalnym zakwasie, brak chemicznych dodatków, niezdrowych spulchniaczy i konserwantów. Oprócz tego tylko naturalne składniki, które pochodzą z ekologicznych upraw.
Warto powiedzieć, że otwarcie i wyposażenie piekarni od podstaw to ogromne wydatki. Aby zakupić sprzęt, wyposażenie, niezbędne maszyny oraz pojazdy trzeba posiadać oszczędności sięgające 500 tys. zł. Jest to budżet nieosiągalny dla większości początkujących właścicieli, dlatego wciąż brakuje chętnych na podjęcie wyzwania. Poza tym nie ma gwarancji, że sukces zostanie osiągnięty, a przychody będą zgodne z prognozami.
Wielu klientów zaopatrujących się w piekarniach uważa, że najlepiej radzą sobie przedsiębiorcy, którzy posiadają bogatą ofertę oraz zróżnicowane produkty. Nie wystarczy wypiekać chleba, trzeba również pomyśleć o miłośnikach bułek, drożdżówek, bułek słodkich, ciastek, ciast czy tortów. Podczas jednych zakupów można zaopatrzyć całe gospodarstwo domowe w pieczywo oraz zrobić zapasy na kolejny dzień.
Największym problemem lokalnych piekarzy są duże hipermarkety, które produkują chleby i bułki na skalę masową, niskiej jakości i bez żadnych składników odżywczych. Wszystkie są głęboko mrożone przez pieczeniem i przechowywane w kiepskich warunkach. Jednak ich ceny są skrajnie niskie nawet kilka groszy) i przyciągają poszukiwaczy okazji.
Mniej zamożni mogą skorzystać z kredytu firmowego. Przed podjęciem ostatecznej decyzji dobrze jest wykonać biznesplan, ustalić wszystkie wady i zalety biznesu, ocenić własne szanse, perspektywy na przyszłość oraz strategię działania na wypadek poważnych problemów finansowych.
Jeśli poszukujesz informacji w zakresie finansowania przedsiębiorstw lub obniżenia kosztów prowadzonej działalności gospodarczej to napisz. Postaramy się skutecznie doradzić i zaproponować najlepsze rozwiązanie.
Dziękujemy za wypełnienie formularza!
Może to Ci się spodoba
EAGLE podsumowuje rok 2017
Początek nowego roku to czas podsumowań ubiegłych dwunastu miesięcy i planów na przyszłość. Dla firmy POWER – TECH był to okres wytężonej pracy i wzmożonej aktywności, jak również dynamicznego rozwoju rynków –
Tylko 16 proc. małych firm oferuje swoim pracownikom prywatną opiekę medyczną
Nawet 60 proc. małych i średnich przedsiębiorstw ma problemy z rekrutacją. Przy dużej konkurencji na rynku czynnikami, które mogą przyciągnąć najlepszych kandydatów, są pozapłacowe benefity, przede wszystkim prywatna opieka medyczne. Obecnie zaledwie
Nowy typ umów dla pomocników sezonowych przy zbiorach
Nowelizacja ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników reguluje zatrudnianie pomocników przy zbiorach. Wprowadza dla nich specjalny typ umowy cywilnoprawnej, która może zostać zawarta na maksymalnie 180 dni w ciągu roku. Rolnik, który zatrudnia pomocnika
Branża ubezpieczeniowa coraz śmielej wykorzystuje nowe technologie
Firmy ubezpieczeniowe coraz odważniej sprzedają polisy w kanale mobilnym i internecie. Wymuszają to nowe technologie i oczekiwania klientów, zwłaszcza z młodszego pokolenia, które kupuje już głównie online. Grupa Europa wprowadziła na rynek platformę sprzedażową,
System ISO 9001 w małej firmie
System Zarządzania Jakością ISO 9001 jest międzynarodowa normą określającą wymagania, które powinien spełniać system zarządzania jakością w organizacji. Wprowadzony on może zostać zarówno w wielkiej jaki i małej firmie –
Co warto zawrzeć w biznesplanie?
Rozpoczęcie działalności gospodarczej wiąże się z koniecznością skonstruowania dobrego biznesplanu. Dobrze napisany konspekt działalności gospodarczej pomoże nam zdobyć aprobatę banku, jeśli zwracamy się do niego w celu otrzymania kredytu. Cechy

1 Comment
mejk
20 grudnia, 11:50