Kto może otrzymać znak jakości Q i jak się o niego ubiegać?
Znak jakości Q umieszczony na opakowaniu oznacza, że wyrób odznacza się ponadprzeciętnym standardem i wyróżnia się na tle towarów z tej samej kategorii. Certyfikat upoważniający do oznaczania produktów znakiem jakości Q mogą otrzymać produkty spożywcze, które spełniają szereg kryteriów ustalonych przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji. Nadanie znaku jakości Q jest dobrowolne, co oznacza, że producent samodzielnie zgłasza chęć przystąpienia do certyfikacji.
Czym jest znak jakości Q?
Znak jakości Q to zastrzeżone oznakowanie nadawane wyrobom spożywczym przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji (PCBC). Certyfikacja na znak jakości Q jest dobrowolna. Historia znaku sięga lat 60. ubiegłego wieku, kiedy to nadawano go tylko polskim wyrobom o najwyższym standardzie, nieodbiegającym od klasy najlepszych światowych marek. Obecnie znakiem Q mogą być odznaczone zarówno wybitne produkty krajowe, jak i zagraniczne. Jest to symbol najwyższej jakości – litera Q w nazwie znaku pochodzi od angielskiego słowa quality, czyli właśnie jakość. Znak umieszczony na opakowaniu podnosi prestiż producenta i zwiększa zaufanie konsumentów do danego wyrobu. Klienci dużo chętniej wybierają towary oznaczone charakterystycznym logo z biało-czerwoną literą Q na niebieskim tle. Można więc stwierdzić, że znak jakości Q ułatwia promocję produktów i zwiększa konkurencyjność marki. Potwierdzają to liczni przedsiębiorcy, którzy regularnie certyfikują swoje produkty na znak jakości Q i z dumą umieszczają go na swoich towarach.
Znak jakości Q – jakie warunki muszą spełniać certyfikowane wyroby?
Według regulaminu znaku jakości Q ustalonego przez PCBC certyfikat mogą otrzymać produkty spożywcze krajowe i zagraniczne, które są wytwarzane seryjnie i spełniają wymagania użytkowników w zakresie technicznym, użytkowym i wzorniczym. Towary oznaczone tym znakiem muszą jednocześnie odpowiadać analogicznym wyrobom o najwyższym światowym poziomie jakości. Pod uwagę brane są także takie czynniki, jak ograniczenie zużycia substancji i energii potrzebnej do produkcji. Szczegółowe wymagania certyfikacji na znak jakości Q są zawarte w kryteriach oceny wystosowanych przez Komitet Techniczny ds. Znaku Jakości Q. Kryteria nie są jednakowe dla wszystkich wyrobów – każda grupa produktów posiada odrębne wytyczne. PCBC wyróżnia 16 kategorii wyrobów, dla których kryteria grupowe zostały już ustalone. Są to między innymi produkty przemysłu mięsnego, mleczarskiego, cukierniczego, winiarskiego i zbożowo-młynarskiego. W przypadku, kiedy dla danego wyrobu brakuje jeszcze kryteriów, można wystąpić z wnioskiem do Komitetu o ich opracowanie.
Proces certyfikacji: jak przebiega nadanie znaku jakości Q?
Producent pragnący otrzymać certyfikat upoważniający do oznaczania swoich produktów znakiem jakości Q powinien samodzielnie zgłosić się do Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji. Jeżeli nie posiada właściwych badań zostanie skierowany do właściwej akredytowanej jednostki badającej wyroby danej grupy towarów. Ogólny proces certyfikacji przebiega zwykle w następujący sposób.
- Klient zgłasza się do PCBC i zapoznaje się z wymaganiami.
- Klient składa wniosek zgłaszający wyroby do certyfikacji. Do wniosku należy dołączyć także wymagane przez jednostkę dokumenty.
- Jednostka dokonuje wstępnej oceny dokumentacji, przyjmuje i rejestruje złożony wniosek.
- Klient podpisuje z PCBC umowę o przeprowadzenie certyfikacji.
- Opcjonalnie: jednostka dokonuje oceny warunków organizacyjno-technicznych producenta.
- Jednostka dokonuje oceny wyrobu, stworzonej dokumentacji i wyników badań.
- Jednostka wydaje decyzję o przyznaniu lub nieprzyznaniu certyfikatu.
- W przypadku decyzji pozytywnej: jednostka wydaje certyfikat.
Przyznanie prawa do używania znaku jakości Q nie jest ostateczne – PCBC prowadzi stały nadzór nad wydanym certyfikatem i kontroluje, czy jakość wyrobu nie obniżyła się.
Może to Ci się spodoba
Zapowiada się kolejny dobry rok dla branży hotelarskiej
Polska branża hotelarska ma za sobą bardzo dobry rok, a obecny ma być równie udany. Głównie dzięki rosnącemu popytowi ze strony turystów oraz zainteresowaniu inwestorów z branży, również zagranicznych sieci. Krajowa baza
Umowa pożyczki pod zastaw – na co szczególnie zwracać uwagę?
Poza pożyczkami online bardzo często możemy się spotkać z różnymi rodzajami biur czy lombardów, które oferują zobowiązania pod zastaw. Ma to swoje zalety: nie trzeba na przykład się logować na
Jakie firmy mogą liczyć na fundusze z UE na rozwój w 2025 roku?
W 2025 roku polskie przedsiębiorstwa ponownie mogą skorzystać z solidnego wsparcia europejskiego. Nowa perspektywa 2021–2027 wchodzi w dojrzałą fazę, a to oznacza więcej konkursów, większą przewidywalność i lepsze narzędzia dla
Czym jest dual sim?
Coraz częściej wśród telefonów znaleźć można te z wejściem Dual SIM. Jest to popularna funkcja, którą znaleźć można zarówno we flagowych produktach, jak i telefonach z nieco niższej półki cenowej.
Klient i bank – miłość czy toksyczny związek?
Czasami analizując relacje między bankami a ich klientami można odnieść wrażenie, że obserwujemy losy zakochanej, ale niedopasowanej pary. Banki początkowo uwodzą promocjami. Wielu zwabionych klientów szybko odkrywa jednak ich tajemnice
Jakie substancje przesyłane w rurociągach wymagają izolacji?
Rurociąg to budowla, która jest wykorzystywana do przesyłania płynów i mieszanin a także gazu. Może być zamontowana w sposób naziemny, a także głęboko pod ziemią a nawet na dnie morza.
1 Comment
Przedsiębiorca
09 lutego, 11:00