Tabela wielkości porcji: jak ustalić gramaturę dania?

Tabela wielkości porcji: jak ustalić gramaturę dania?

Informacje o gramaturze serwowanych potraw powinny obowiązkowo znaleźć się w menu lokalu gastronomicznego. Klient ma mieć możliwość sprawdzenia, jaką wielkość mają wybrane danie oraz jaka jest cena za porcję posiłku. Jak określić wielkość porcji w menu? O tym w artykule!

Spis treści:

  1. Wielkość porcji w menu – wymóg prawny
  2. Gramatura potraw a typ lokalu gastronomicznego
  3. Tabela wielkości porcji – jak ustalić gramaturę dania?

Wielkość porcji w menu – wymóg prawny

Według polskiego prawa w karcie dań proponowanych przez lokal gastronomiczny musi znaleźć się gramatura danej potrawy. Obowiązek ten reguluje Ustawa z dnia 9 maja 2014 roku o informowaniu o cenach towarów i usług. W art. 4. Ust. 1 znajduje się zapis, który informuje, że „w miejscu sprzedaży detalicznej i świadczenia usług uwidacznia się cenę oraz cenę jednostkową towaru (usługi) w sposób jednoznaczny, niebudzący wątpliwości oraz umożliwiający porównanie cen”.

Gramatura potraw a typ lokalu gastronomicznego

Wielkość porcji potraw zależy m.in. od typu lokalu gastronomicznego, w których są one serwowane. Zazwyczaj w eleganckich restauracjach (np. fine dining) porcje są mniejsze, ponieważ stawiają one przede wszystkim na jakość, a nie na ilość. Z kolei w lokalach samoobsługowych, w których sprzedawane jest jedzenie na wagę, to klient decyduje o wielkości porcji na talerzu. Na gramaturę dania wpływa również jego typ. Inną gramaturę będą miały dania, które cieszą się dużą popularnością, marżą oraz sprzedażą a inną dania, które mają np. niską marżę i popularność.

Tabela wielkości porcji – jak ustalić gramaturę dania?

Jak ustalić wielkość porcji na restauracyjnym talerzu? Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim marżę dania, jego wielkość oraz ewentualne dodatki (np. pod postacią dodatkowego ketchupu). Znaczenie ma też popyt, czyli to, czego poszukują konsumenci. W ustalaniu wielkości porcji potrawy pomocna może okazać się tzw. tabela bostońska. Ułatwia ona podział menu na 4 kategorie dań w zależności od wysokości marży i liczby sprzedanych sztuk.i określenie gramatury ich porcji. Jak wygląda taki podział?

  • dania typu pies – niska sprzedaż i marża;
  • dania typu dziecko  – niska sprzedaż, wysoka marża;
  • dania typu dojna krowa – wysoka sprzedaż, wysoka marża;
  • dania typu gwiazda – wysoka sprzedaż, niska marża.

Taki podział dań może pomóc lokalowi w określeniu (wyliczeniu) porcji w gramach, które będzie serwować swoim gościom. Pozwala również na dokonywanie zmian w menu (zmniejszaniu porcji jednych dań i zwiększaniu gramatury innych).

Previous Jak zadbać o skuteczną reklamę dla swojej firmy?
Next Jak spełnić marzenie o własnej kawiarni?

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

Ergonomia ponad wszystko

Organizując biuro, jedną z najważniejszych decyzji, a właściwie cały ciąg szalenie ważnych decyzji, będzie dotyczył tego, jakich mebli użyjemy do jego wyposażenia. Będziemy mogli mieć tutaj bardzo wiele różnych priorytetów,

Wiadomości 0 Comments

Szybkie pożyczki gotówkowe na święta — na co warto zwrócić uwagę?

Potrzebujesz szybkiego zastrzyku gotówki? Sięgnij po tanią i wygodną w obsłudze pożyczkę gotówkową. W artykule wyjaśnimy, czym jest pożyczka gotówkowa i dlaczego warto po nią sięgnąć. Podpowiemy także, na co

Wiadomości 0 Comments

Co warto wiedzieć o imprezach integracyjnych?

W pracy spędzamy większość czasu w ciągu tygodnia. Na to, jak efektywnie będziemy wykonywać swoje zadania wpływa wiele czynników, ale czy wiesz, że przyjemna atmosfera w biurze i przyjacielskie relacje

Wiadomości 0 Comments

Organizujemy udany event! Jak wybrać profesjonalną agencję eventową?

Eventy firmowe to bardzo ważne narzędzie marketingowe, z którego regularnie korzystać decyduje się coraz więcej polskich firm. Eventy pozwalają na prezentację nowych produktów i usług, ułatwiają nawiązywanie nowych, intratnych kontaktów

Wiadomości 0 Comments

Polska powinna jak najszybciej wejść do strefy euro. W przeciwnym razie sama zepchnie się na margines

Polska mogłaby wejść do strefy euro, wprowadzając podobne rozwiązanie jak wcześniej Bułgaria, która zmagała się z hiperinflacją. Tzw. currency board, czyli sztywny kurs złotego do euro, zapobiegłby wahaniom, pozwolił na spokojny

Wiadomości 0 Comments

Monitorowanie cen, opłaca sie?

W dzisiejszych czasach zakupy online stają się coraz bardziej popularne ze względu na ich wygodę i dostępność. Wraz z rozwojem handlu elektronicznego konieczne stało się monitorowanie cen swoich produktów w

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to skomentuj post

Zostaw odpowiedź