Żywność i alkohol w kosztach uzyskania przychodu
Koszty, o które można umniejszyć przychód od zawsze są przedmiotem zainteresowania przedsiębiorców. Kwestia odliczania artykułów spożywczych, poczęstunków, napojów, wciąż jest dość niejasna dla wielu z nich. Którą żywność można wliczyć do kosztów uzyskania przychodów?
Przepisy podatkowe nie precyzują, które wydatki konkretnie mogą być wliczone do KUP. Zawierają jednak wytyczne, którymi należy się kierować przy kwalifikowaniu wydatków do grupy umniejszającej przychody. Zgodnie z wymogami fiskusa mogą to być wydatki, które:
- zostały faktycznie poniesione,
- wiążą się bezpośrednio z osiąganym przez firmę przychodem,
- są dopuszczalne przez ustawę,
- są w odpowiedni sposób udokumentowane.
Dla odpowiedzi na pytanie, które wydatki na artykuły spożywcze mogą stanowić KUP, kluczowa jest kwestia bezpośredniego powiązania z osiąganym przez firmę przychodem.
Problemu nie mają przedsiębiorcy, którzy prowadzą restauracje, czy kawiarnie. W ich przypadku kwalifikowanie wydatków na zakup żywności jest w oczywisty sposób powiązane z uzyskiwanymi przychodami.
Wątpliwości nie powinni mieć też biznesmeni, którzy kupują napoje dla pracowników. W upalne dni przepisy nakładają na pracodawcę obowiązek zapewnienia pracownikom wody pitnej, ale nawet bez wykorzystywania tego argumentu, pracodawca może wliczyć w koszty zakup napojów, a nawet posiłków dla zatrudnionego personelu.
Kolejnym przypadkiem, w którym bez obaw można dokonywać zakupu żywności i zaliczać ten zakup do kosztów uzyskania przychodów, są punkty usługowe, które w trosce o komfort klienta zapewniają drobny poczęstunek (cukierki, paluszki, itp.), czy zimne i gorące napoje. Z takimi „bonusami” spotykamy się w poczekalni do gabinetu lekarskiego, u kosmetyczki, u agenta ubezpieczeniowego itd.
Wszystkie wymienione sytuacje z pewnością upoważniają podatnika do uwzględnienia wydatków na artykuły spożywcze w KUP i urząd skarbowy nie ma podstaw do kwestionowania takich działań. Związek pomiędzy dokonanymi zakupami, a osiąganym przychodem jest nie do podważenia.
Wiele obaw, co do ujmowania żywności w KUP mają przedsiębiorcy, którzy wydatkują pieniądze na posiłki i napoje poza miejscem prowadzenia działalności (siedzibą firmy), np. w restauracjach i kawiarniach. Takie sytuacje mają miejsce np. podczas spotkań z kontrahentami. Drugim przedmiotem zmartwień jest wliczanie do kosztów zakupionego przy takich okazjach alkoholu.
Tu znowu do rozstrzygnięcia pozostaje kwestia, czy zakup wiąże się z uzyskaniem przychodu. Od niedawna praktyka prowadzenia biura poza siedzibą firmy, np. w kawiarniach jest dość popularna. Wielu freelancerów, agentów, prawników, itp. odbywa spotkania biznesowe właśnie tam, gdyż nie dysponuje odpowiednimi warunkami lokalowym lub po prostu jest to wygodniejsze dla klienta. Podczas takich spotkań zakup poczęstunku „na koszt firmy” wydaje się dość oczywisty, wręcz nie wypada zajmować miejsca w kawiarni i niczego nie zamówić. Z drugiej strony trudno, by przedsiębiorca zamówił kawę tylko sobie, lub kazał płacić swojemu kontrahentowi za poczęstunek. Rzeczą jasną jest, że spotkania przedsiębiorcy z kontrahentem mają charakter biznesowy. Fiskus uznaje te racje. W wyjaśnieniach Ministra Finansów oraz interpretacjach indywidualnych, (Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach w interpretacji z 12 grudnia 2014 r., nr IBPBI/1/415-1075/14/ESZ) organy podatkowe zajmują stanowisko, że w koszty uzyskania przychodu można wliczyć każdy zakupiony poczęstunek lub napój (w tym alkoholowy), jeśli wykaże się, że ma on związek z uzyskanym przychodem. Oczywiście należy spełnić wszystkie pozostałe wymogi stawiane przez fiskusa, tj. wydatek musi być poniesiony, a podatnik musi posiadać fakturę za ten zakup.
Jeśli poszukujesz informacji w zakresie finansowania przedsiębiorstw lub obniżenia kosztów prowadzonej działalności gospodarczej to napisz. Postaramy się skutecznie doradzić i zaproponować najlepsze rozwiązanie.
Dziękujemy za wypełnienie formularza!
Może to Ci się spodoba
Zaproponowana reforma podatkowa negatywnie oceniana przez pracodawców
W ramach Polskiego Ładu rząd chce zmienić limity kwoty wolnej od podatku oraz drugiego progu podatkowego. Według Pracodawców RP nie jest to jednak projekt przemyślany. Skorzystają z niego tylko najubożsi pracujący i emeryci, natomiast
Zwrot podatku VAT – co zrobić, gdy cierpliwość się kończy?
Złożenie do urzędu skarbowego wniosku o zwrot podatku VAT powoduje stres po dwóch stronach barykady. Fiskus niechętnie żegna się ze środkami na swoim koncie bankowym, a podatnik liczy się z
Włączenie mieszkania do majątku firmy – korzyści i ryzyko
Wizja zwiększenia kosztów firmy o amortyzację mieszkania i wydatki na media jest niezwykle kusząca dla przedsiębiorców, którzy swoją działalność prowadzą we własnych czterech ścianach. Ale czy wszystko złoto, co się
Zaproponowana reforma podatkowa negatywnie oceniana przez pracodawców
W ramach Polskiego Ładu rząd chce zmienić limity kwoty wolnej od podatku oraz drugiego progu podatkowego. Według Pracodawców RP nie jest to jednak projekt przemyślany. Skorzystają z niego tylko najubożsi pracujący i emeryci, natomiast
Kary za zwłokę nie są kosztem uzyskania przychodu
Choć kara za niedotrzymanie terminu wywiązania się z umowy nie jest ujęta w katalogu wyłączeń zawartym w art. 16 ust. 1 ustawy o CIT, to jednak nie można uznać jej
Czym charakteryzuje się nadpłata?
Podstawowym zadaniem każdego podatnika jest regulowanie wszystkich zobowiązań zgodnie z roczną deklaracją. Zdarzają się jednak sytuacje, kiedy następuje tzw. nadpłata. Czym się charakteryzuje? Co robić w takiej sytuacji? Zgodnie z
0 Comments
Brak komentarzy!
You can be first to skomentuj post