Tabela wielkości porcji: jak ustalić gramaturę dania?
Informacje o gramaturze serwowanych potraw powinny obowiązkowo znaleźć się w menu lokalu gastronomicznego. Klient ma mieć możliwość sprawdzenia, jaką wielkość mają wybrane danie oraz jaka jest cena za porcję posiłku. Jak określić wielkość porcji w menu? O tym w artykule!
Spis treści:
- Wielkość porcji w menu – wymóg prawny
- Gramatura potraw a typ lokalu gastronomicznego
- Tabela wielkości porcji – jak ustalić gramaturę dania?
Wielkość porcji w menu – wymóg prawny
Według polskiego prawa w karcie dań proponowanych przez lokal gastronomiczny musi znaleźć się gramatura danej potrawy. Obowiązek ten reguluje Ustawa z dnia 9 maja 2014 roku o informowaniu o cenach towarów i usług. W art. 4. Ust. 1 znajduje się zapis, który informuje, że „w miejscu sprzedaży detalicznej i świadczenia usług uwidacznia się cenę oraz cenę jednostkową towaru (usługi) w sposób jednoznaczny, niebudzący wątpliwości oraz umożliwiający porównanie cen”.
Gramatura potraw a typ lokalu gastronomicznego
Wielkość porcji potraw zależy m.in. od typu lokalu gastronomicznego, w których są one serwowane. Zazwyczaj w eleganckich restauracjach (np. fine dining) porcje są mniejsze, ponieważ stawiają one przede wszystkim na jakość, a nie na ilość. Z kolei w lokalach samoobsługowych, w których sprzedawane jest jedzenie na wagę, to klient decyduje o wielkości porcji na talerzu. Na gramaturę dania wpływa również jego typ. Inną gramaturę będą miały dania, które cieszą się dużą popularnością, marżą oraz sprzedażą a inną dania, które mają np. niską marżę i popularność.
Tabela wielkości porcji – jak ustalić gramaturę dania?
Jak ustalić wielkość porcji na restauracyjnym talerzu? Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim marżę dania, jego wielkość oraz ewentualne dodatki (np. pod postacią dodatkowego ketchupu). Znaczenie ma też popyt, czyli to, czego poszukują konsumenci. W ustalaniu wielkości porcji potrawy pomocna może okazać się tzw. tabela bostońska. Ułatwia ona podział menu na 4 kategorie dań w zależności od wysokości marży i liczby sprzedanych sztuk.i określenie gramatury ich porcji. Jak wygląda taki podział?
- dania typu pies – niska sprzedaż i marża;
- dania typu dziecko – niska sprzedaż, wysoka marża;
- dania typu dojna krowa – wysoka sprzedaż, wysoka marża;
- dania typu gwiazda – wysoka sprzedaż, niska marża.
Taki podział dań może pomóc lokalowi w określeniu (wyliczeniu) porcji w gramach, które będzie serwować swoim gościom. Pozwala również na dokonywanie zmian w menu (zmniejszaniu porcji jednych dań i zwiększaniu gramatury innych).
Może to Ci się spodoba
Platforma „Property Breakers” – alternatywa dla korzystania z pośredników na rynku nieruchomości oraz motoryzacji?
Już niebawem „w sieci” będzie dostępna nowa, bardzo innowacyjna usługa dla uczestników dwóch dużych sektorów gospodarki: nieruchomości i motoryzacji. Serwis o nazwie „Property Breakers” to pionierskie rozwiązanie pozwalające na zautomatyzowane
Zdolność kredytowa – wskaźnik wiarygodności finansowej potencjalnego kredytobiorcy
Dlaczego bank decyduje się udzielić finansowania w postaci np. kredytu hipotecznego jednej osobie, a innej odmawia przyznania środków? Wszystko zależy od tego, czy w oczach instytucji finansowej przyszły kredytobiorca jest
Zorganizuj sobie prace
Przed przeczytaniem tego artykułu rozejrzyj się po swoim miejscu pracy. Najprawdopodobniej spędzasz tutaj około 8 godzin dziennie od poniedziałku do piątku i prawie nigdy nie zastanawiałeś się „w jaki sposób
Milionowe inwestycje Grupy Azoty. Jesienią ruszy nowe centrum badawcze w Tarnowie
Do końca tego roku nakłady inwestycyjne Grupy Azoty sięgną w sumie 1,6 mld zł – z czego blisko 445 mln zł zostało już wydane w pierwszym półroczu tego roku. Wydatki w przyszłym roku mają
Przybywa upadłości osób prywatnych
Od początku roku do połowy czerwca w Polsce upadło już 490 osób prywatnych. Najwięcej upadłości dotknęło mieszkańców Mazowsza, najmniej woj. opolskiego. Według przewidywań Biura Informacji Gospodarczej InfoMonitor w tym roku
62 proc. polskich pracowników pozytywnie ocenia swoje kompetencje cyfrowe
W związku z pandemią COVID-19 w 2020 roku rozpoczęła się największa od czasów II wojny światowej transformacja umiejętności i kompetencji pożądanych na rynku pracy – wynika z raportu „Niedobór talentów” Manpower Group. Kompetencje cyfrowe
0 Comments
Brak komentarzy!
You can be first to skomentuj post