Tabela wielkości porcji: jak ustalić gramaturę dania?

Tabela wielkości porcji: jak ustalić gramaturę dania?

Informacje o gramaturze serwowanych potraw powinny obowiązkowo znaleźć się w menu lokalu gastronomicznego. Klient ma mieć możliwość sprawdzenia, jaką wielkość mają wybrane danie oraz jaka jest cena za porcję posiłku. Jak określić wielkość porcji w menu? O tym w artykule!

Spis treści:

  1. Wielkość porcji w menu – wymóg prawny
  2. Gramatura potraw a typ lokalu gastronomicznego
  3. Tabela wielkości porcji – jak ustalić gramaturę dania?

Wielkość porcji w menu – wymóg prawny

Według polskiego prawa w karcie dań proponowanych przez lokal gastronomiczny musi znaleźć się gramatura danej potrawy. Obowiązek ten reguluje Ustawa z dnia 9 maja 2014 roku o informowaniu o cenach towarów i usług. W art. 4. Ust. 1 znajduje się zapis, który informuje, że „w miejscu sprzedaży detalicznej i świadczenia usług uwidacznia się cenę oraz cenę jednostkową towaru (usługi) w sposób jednoznaczny, niebudzący wątpliwości oraz umożliwiający porównanie cen”.

Gramatura potraw a typ lokalu gastronomicznego

Wielkość porcji potraw zależy m.in. od typu lokalu gastronomicznego, w których są one serwowane. Zazwyczaj w eleganckich restauracjach (np. fine dining) porcje są mniejsze, ponieważ stawiają one przede wszystkim na jakość, a nie na ilość. Z kolei w lokalach samoobsługowych, w których sprzedawane jest jedzenie na wagę, to klient decyduje o wielkości porcji na talerzu. Na gramaturę dania wpływa również jego typ. Inną gramaturę będą miały dania, które cieszą się dużą popularnością, marżą oraz sprzedażą a inną dania, które mają np. niską marżę i popularność.

Tabela wielkości porcji – jak ustalić gramaturę dania?

Jak ustalić wielkość porcji na restauracyjnym talerzu? Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim marżę dania, jego wielkość oraz ewentualne dodatki (np. pod postacią dodatkowego ketchupu). Znaczenie ma też popyt, czyli to, czego poszukują konsumenci. W ustalaniu wielkości porcji potrawy pomocna może okazać się tzw. tabela bostońska. Ułatwia ona podział menu na 4 kategorie dań w zależności od wysokości marży i liczby sprzedanych sztuk.i określenie gramatury ich porcji. Jak wygląda taki podział?

  • dania typu pies – niska sprzedaż i marża;
  • dania typu dziecko  – niska sprzedaż, wysoka marża;
  • dania typu dojna krowa – wysoka sprzedaż, wysoka marża;
  • dania typu gwiazda – wysoka sprzedaż, niska marża.

Taki podział dań może pomóc lokalowi w określeniu (wyliczeniu) porcji w gramach, które będzie serwować swoim gościom. Pozwala również na dokonywanie zmian w menu (zmniejszaniu porcji jednych dań i zwiększaniu gramatury innych).

Previous Jak zadbać o skuteczną reklamę dla swojej firmy?
Next Jak spełnić marzenie o własnej kawiarni?

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

Jakie materiały biurowe wybrać?

W dzisiejszych czasach coraz mniej dokumentów wypełniamy ręcznie, a coraz więcej pracy wykonujemy na komputerze. Każdego dnia korzystamy jednak z długopisów, zakreślaczy, teczek, segregatorów. Dodatkowo, aby wszystkie nasze przybory mogły

Wiadomości 0 Comments

Największa na świecie kancelaria doradztwa prawnego otworzyła w Warszawie centrum biznesowe

Grupa Dentons, największa na świecie kancelaria doradztwa prawnego, która otworzyła w Warszawie centrum usług wspólnych, podkreśla, że o wyborze lokalizacji zadecydował dostęp do wykwalifikowanej kadry, atrakcyjna cena wynajmu, nowoczesne otoczenie biznesowe oraz infrastruktura

Wiadomości 0 Comments

Handel w sieci napędza rynek kurierski

Sprzedaż w internecie odpowiadała w ubiegłym roku za 29 proc. rynku paczek, a za trzy lata będzie to już aż 39 proc. – oceniają eksperci PwC. Rosnący handel internetowy wymusza na firmach z branży

Wiadomości 0 Comments

Badania z użytkownikami, czyli jak rozpoznać potrzeby rzeczywistych klientów produktu?

Właściciele stron internetowych często nie potrafią w trafny sposób rozpoznać potrzeb swoich klientów. Tymczasem to właśnie jest kluczem do sukcesu, a tym samym osiągania wysokich przychodów ze sprzedaży. Warto więc

Wiadomości 18 komentarzy

6 powodów, dla których warto wymieniać walutę w internecie

Dawniej, aby wymienić walutę, musieliśmy znaleźć kantor z najlepszymi cenami, ustawić się w kolejce i dokonać transakcji. Dziś wszystko jest prostsze dzięki kantorom internetowym. Wymiana waluty w e-kantorze przynosi jednak

Wiadomości 0 Comments

Skuteczne antykradzieżowe zabezpieczenie auta – tylko z systemem radiowym

Czy wiesz już, że monitoring GPS nie jest dobrą metodą na zabezpieczenie samochodu przed kradzieżą? Dla złodziei obejście tego systemu nie stanowi najmniejszego problemu. To samo dotyczy mechanicznych blokad. Jak

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to skomentuj post

Zostaw odpowiedź