Tabela wielkości porcji: jak ustalić gramaturę dania?

Tabela wielkości porcji: jak ustalić gramaturę dania?

Informacje o gramaturze serwowanych potraw powinny obowiązkowo znaleźć się w menu lokalu gastronomicznego. Klient ma mieć możliwość sprawdzenia, jaką wielkość mają wybrane danie oraz jaka jest cena za porcję posiłku. Jak określić wielkość porcji w menu? O tym w artykule!

Spis treści:

  1. Wielkość porcji w menu – wymóg prawny
  2. Gramatura potraw a typ lokalu gastronomicznego
  3. Tabela wielkości porcji – jak ustalić gramaturę dania?

Wielkość porcji w menu – wymóg prawny

Według polskiego prawa w karcie dań proponowanych przez lokal gastronomiczny musi znaleźć się gramatura danej potrawy. Obowiązek ten reguluje Ustawa z dnia 9 maja 2014 roku o informowaniu o cenach towarów i usług. W art. 4. Ust. 1 znajduje się zapis, który informuje, że „w miejscu sprzedaży detalicznej i świadczenia usług uwidacznia się cenę oraz cenę jednostkową towaru (usługi) w sposób jednoznaczny, niebudzący wątpliwości oraz umożliwiający porównanie cen”.

Gramatura potraw a typ lokalu gastronomicznego

Wielkość porcji potraw zależy m.in. od typu lokalu gastronomicznego, w których są one serwowane. Zazwyczaj w eleganckich restauracjach (np. fine dining) porcje są mniejsze, ponieważ stawiają one przede wszystkim na jakość, a nie na ilość. Z kolei w lokalach samoobsługowych, w których sprzedawane jest jedzenie na wagę, to klient decyduje o wielkości porcji na talerzu. Na gramaturę dania wpływa również jego typ. Inną gramaturę będą miały dania, które cieszą się dużą popularnością, marżą oraz sprzedażą a inną dania, które mają np. niską marżę i popularność.

Tabela wielkości porcji – jak ustalić gramaturę dania?

Jak ustalić wielkość porcji na restauracyjnym talerzu? Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim marżę dania, jego wielkość oraz ewentualne dodatki (np. pod postacią dodatkowego ketchupu). Znaczenie ma też popyt, czyli to, czego poszukują konsumenci. W ustalaniu wielkości porcji potrawy pomocna może okazać się tzw. tabela bostońska. Ułatwia ona podział menu na 4 kategorie dań w zależności od wysokości marży i liczby sprzedanych sztuk.i określenie gramatury ich porcji. Jak wygląda taki podział?

  • dania typu pies – niska sprzedaż i marża;
  • dania typu dziecko  – niska sprzedaż, wysoka marża;
  • dania typu dojna krowa – wysoka sprzedaż, wysoka marża;
  • dania typu gwiazda – wysoka sprzedaż, niska marża.

Taki podział dań może pomóc lokalowi w określeniu (wyliczeniu) porcji w gramach, które będzie serwować swoim gościom. Pozwala również na dokonywanie zmian w menu (zmniejszaniu porcji jednych dań i zwiększaniu gramatury innych).

Previous Jak zadbać o skuteczną reklamę dla swojej firmy?
Next Jak spełnić marzenie o własnej kawiarni?

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

Najczęstsze mity o upadłości konsumenckiej – co musisz wiedzieć, zanim podejmiesz decyzję

Upadłość konsumencka, choć coraz bardziej popularna jako sposób na poradzenie sobie z nadmiernym zadłużeniem, wciąż budzi wiele wątpliwości. Wokół tego procesu narosło mnóstwo mitów, które mogą zniechęcić osoby w trudnej

Wiadomości 0 Comments

Większa rata to nie największy problem „frankowicza”

Decyzja szwajcarskiego banku centralnego (SNB) o uwolnieniu helweckiej waluty od kursu euro spadła jak grom z jasnego nieba na ponad 0,5 mln polskich kredytobiorców posiadających zadłużenie nominowane we franku szwajcarskim.

Wiadomości 0 Comments

ZUS chce trafić do najmłodszych Polaków

W tym roku kilkadziesiąt tysięcy uczniów szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski będzie miało lekcje z ubezpieczeń społecznych. W ramach projektu „Lekcje z ZUS” młodzież zdobywa praktyczną wiedzę z zakresu prowadzenia własnej działalności gospodarczej i przysługujących

Wiadomości 0 Comments

Jakie miniaturowe kosmetyki najlepiej jest zabrać ze sobą w podróż

Systematycznie rośnie liczba osób, która chcąc odpowiedzieć na tak postawione pytanie wskazuje przede wszystkim na kosmetyki miniaturowe. Nie ma w tym zresztą przypadku. Mniejsze wersje kosmetyków, po które zwykle sięgamy,

Wiadomości 0 Comments

Wzrost inwestycji w oryginalne treści – czy jakościowy content wypromuje markę?

Budżety na kampanie content marketingowe świadomych, podążających za trendami rynkowymi firm wyraźnie rosną. To istotny sygnał dla każdej marki, która chce się skutecznie wypromować. Firma Apple zamierza w tym roku

Wiadomości 0 Comments

Polski rynek fintech wart 856 mln euro

Wartość polskiego rynku fintechów to około 856 mln euro – szacuje Deloitte. Polska jest liderem w Europie Środkowo-Wschodniej w tym zakresie, ale mimo to wartość inwestycji venture capital w innowacyjne firmy z sektora finansowego

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to skomentuj post

Zostaw odpowiedź