Pracować na własny rachunek czy dla obcego pracodawcy?

Pracować na własny rachunek czy dla obcego pracodawcy?

Prowadzenie własnego przedsiębiorstwa, jak i praca na etacie, ma priorytetowe podstawowe przeznaczenie. Pozyskanie dochodu pozwalającego na godne warunki życiowe. Ponadto nie dziwi kwestia, iż indywidualności wybierające własna działalność gospodarczą są obarczone większym ryzykiem niepowiedzenia.

Za założeniem firmy stoi kilka aspektów. Po pierwsze są to zarabiane w ten sposób środki. Większe zarobki, a poza tym praca nad swoim dziedzictwem. Polaków motywuje myśl bycia szefem dla siebie samego i nie podlegania pod nikogo innego.

Przy tego rodzaju inicjatywie należy gospodarować jakiś kapitał. Brak środków na start to podstawowy problem młodych biznesmenów. Większość z nich zwiększa posiadane pieniądze pożyczkami i kredytami na pierwsze etapy funkcjonowania działalności. Funkcjonowanie firmy związane jest także z obowiązkiem utworzenia firmy zgodnie z prawem i spełniania określonych wymogów prawnych.

Spora część zainteresowanych rezygnuje z szeregu formalności i decyduje się na pracę na etacie. Wykonuje swoje zadania, dostaje za nie zapłatę i nie martwi się o efektywność pieniężną zakładu pracy.

Oby dwie drogi są jakimś sposobem na utrzymanie odpowiedniego standardu życia. Którą metodę zarobkowania przychodu wybierzemy, zależy ściśle od naszych cech charakteru i umiejętności międzyludzkich? Nie każdy przecież będzie potrafił odnaleźć się w roli kierownika.

Ewelina Uroda
www.biznesgazeta.pl

Previous Sprawiedliwość to podstawa działania pracodawcy
Next Jakie świadczenia przysługują z tytułu choroby zawodowej?

Może to Ci się spodoba

Zakładam firmę 0 Comments

Wzrost popytu na usługi hotelowe i gastronomiczne

Otwarte granice, brak barier formalnych, a przede wszystkim mnóstwo biur podróży zachęca nas do podróżowania. Nic więc nowego, iż obecnie rynek pensjonatów ma się dobrze, a będzie znacznie lepiej. HoReCa

Zakładam firmę 11 komentarzy

Ile kosztuje otwarcie własnej pizzerii?

Jeszcze kilka lat temu pizzerie były uważane za bardzo łatwy i dochodowy biznes. Powstawały w szybkim tempie i przyciągały klientów zainteresowanych jedzeniem typu fast food. Z czasem jednak realia się

Zakładam firmę 0 Comments

Gotówka na rozpoczęcie działalności

Przed rozpoczęciem działalności gospodarczej dobrze jest dysponować gotówką na start. Chodzi przede wszystkim o zakup sprzętu, wyposażenie dla nowej firmy oraz pensje dla pracowników przez pierwsze miesiące. Młodzi przedsiębiorcy zwykle

Zakładam firmę 0 Comments

Czym jest REGON? – Zakładanie firmy

Numer identyfikacyjny REGON jest stosowany do zapisu działalności gospodarczych w rejestrze. Nadawany jest tylko raz i nawet w przypadku, kiedy firma zostanie zlikwidowana i otwarta nowa (na tego samego właściciela)

Zakładam firmę 0 Comments

Kto najlepiej sprawdzi się jako przedsiębiorca?

Wielu młodych ludzi mierzy się aktualnie z wyborem własnej ścieżki awansu zawodowego. Jedni szukają pracy w większych korporacjach, inni chcą założyć swój biznes i żyć na własny rachunek. Jaką formę

Zakładam firmę 0 Comments

Ryzyko działania franczyzy

Franczyza, czyli pewien rodzaj dzielenia się na ściśle określonych zasadach swoją firmą, obarczona jest ogromnym ryzykiem. Najczęstszym powodem zniknięcia z rynku franczyzodawców jest zły dobór partnerów lub brak funduszy na

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to skomentuj post

Zostaw odpowiedź