Kontrola Sanepidu – uprawnienia, przebieg, kary

Kontrola Sanepidu – uprawnienia, przebieg, kary

Firmy, które rozpoczynają swoją działalność nie mają obowiązku zgłaszania tego faktu do Sanepidu, jednak nie oznacza to, że nie podlegają one kontroli prowadzonej przez tę instytucję.

Kto nadal zgłasza swoją działalność do Sanepidu?

Obowiązek zgłaszania pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę przez rozpoczynających działalność gospodarczą przedsiębiorców w Sanepidzie, został zniesiony ponad dwa lata temu. Nadal jednak czynność ta jest koniecznością dla zakładów, w których wymogi sanitarne są bardzo ważne. Zgodnie z przepisami obligatoryjnie zgłoszenia muszą dokonywać m.in. zakłady kosmetyczne i fryzjerskie, wszelkie firmy prowadzące działalność w branży gastronomicznej, czyli restauracje, bary, czy stołówki. Tego rodzaju działalność wymaga kontaktu z Sanepidem już przed otwarciem „interesu”. Wówczas wydawana jest decyzja, co do spełnienia wymagań lokalowych.

Obowiązek zgłoszenia działalności został zniesiony, nie znaczy to jednak, że Sanepid (podobnie jak Państwowa Inspekcja Pracy) nie jest świadomy, że nasza firma funkcjonuje i zatrudnia pracowników. Informacje te uzyskuje z rejestrów prowadzonych przez GUS oraz ZUS.

Choć zatrudnienie przez większość firm, w związku z nowelizacją Kodeksu pracy, nie jest zgłaszane i wydawać by się mogło, że Sanepid nie będzie instytucją zainteresowaną sposobem funkcjonowania tych przedsiębiorstw, trzeba być przygotowanym na kontrolę ze strony tej instytucji.

Kontrola Sanepidu – uprawnienia

Inspektorzy sanitarni mają prawo przeprowadzenia kontroli i czynią to, chociażby w zakresie wypełniania obowiązków pracodawcy w zakresie przepisów BHP.  Kontroli mogą spodziewać się nie tylko podmioty prowadzące zwykłą działalność gospodarczą, ale również:

  • obiekty użyteczności publicznej, obiekty handlowe, ogródki działkowe i nieruchomości,
  • środki transportu i obiekty z nimi związane (na przykład przystanki autobusowe), w tym również na statki morskie, powietrzne i żeglugi śródlądowej,
  • obiekty będące w trakcie budowy.

Sanepid ma obowiązek powiadomić przedsiębiorcę o zamiarze przeprowadzenia kontroli nie później niż na 7 dni przed jej rozpoczęciem. Wyjątek stanowią przypadki, gdy istnieje podejrzenie:

  • zagrożenia życia lub zdrowia,
  • zagrożenia dla środowiska naturalnego,
  • popełnienia przestępstwa.

W takiej sytuacji Sanepid może rozpocząć przeprowadzenie kontroli bez uprzedzenia.

Co może sprawdzić Inspektor Sanitarny?

W trakcie kontroli należy zapewnić inspektorowi dostęp do wszystkich pomieszczeń i urządzeń  mieszczących się w zakładzie. Inspektor może też żądać okazania dokumentów firmy, a także przesłuchiwać pracowników, czy też pobierać próbki do badań laboratoryjnych.

Sprawdzeniu podlega stan sanitarno – higieniczny zakładu, a także:

  • zaświadczenia o braku przeciwwskazań do wykonywania obowiązków przez pracownika (badania lekarskie),
  • zaświadczenia o przejściu szkolenia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy oraz pełną dokumentację BHP,
  • rejestr czynników szkodliwych (biologicznych, rakotwórczych, mutagennych)
  • sprawozdania z pomiarów środowiska pracy,
  • książkę kontroli pracodawcy.

Co po zakończeniu kontroli?

Kiedy inspektor zakończy czynności sprawdzające, sporządza protokół kontroli w 2 egzemplarzach. Protokół zawiera dane kontrolowanego podmiotu, opis stanu faktycznego, opis stwierdzonych nieprawidłowości oraz ustalenia pokontrolne. Przedsiębiorca ma 7 dni na wniesienie zastrzeżeń do protokołu.

W razie zastrzeżeń, wykrytych nieprawidłowości, Sanepid może nakazać wykonanie czynności naprawczych bez wymierzania kar (w przypadku drobnych uchybień ), może też ukarać przedsiębiorcę mandatem, który zazwyczaj jest niewysoki (kilkaset złotych), grzywną (tu kwoty sięgają nawet kilku tysięcy złotych), lub w skrajnych przypadkach skierować pozew do sądu lub zawiadomić prokuraturę.

Jeśli poszukujesz informacji w zakresie finansowania przedsiębiorstw lub obniżenia kosztów prowadzonej działalności gospodarczej to napisz. Postaramy się skutecznie doradzić i zaproponować najlepsze rozwiązanie.



-
* Wymagane

Dziękujemy za zainteresowanie! Nasz konsultant skontaktuje się tak szybko, jak to tylko będzie możliwe!

Previous Zagraniczna podróż służbowa – jak ją rozliczyć?
Next Urlop macierzyński – rok na opiekę nad dzieckiem

Może to Ci się spodoba

Kodeksy 0 Comments

Przywileje ciężarnych pracownic

Każda kobieta ciężarna, która pozostaje w stosunku pracy ma swoje prawa i przywileje. Ze względu na swój stan może liczyć na dodatkowe ulgi. Co należy się pracownicy w ciąży i

Prawo dla firm 0 Comments

Pracodawcy rzadko korzystają z możliwości zawierania umów terminowych na dłużej niż 33 miesiące

Zgodnie z obowiązującymi przepisami pracodawca może zawrzeć z pracownikiem tylko trzy umowy na czas określony, a okres ich trwania nie może przekraczać 33 miesięcy. W obiektywnie uzasadnionych przypadkach są jednak możliwe odstępstwa od

Prawo dla firm 0 Comments

Trwają prace nad projektem przepisów ograniczających sprzedaż alkoholu

Projekt przepisów dotyczących sprzedaży alkoholu ma pozwolić samorządom na regulowanie miejsc i godzin, w których sprzedaż będzie zakazana. Samorządy będą mogły też decydować o liczbie sklepów monopolowych na określonym terenie. Obecnie szara strefa

2 komentarze

  1. Andrzej
    Sierpień 11, 19:47 Reply
    Wszyscy straszą kontrolami sanepidu, ale tyle złego jedzenia co ostatnio jadłem to przez całe życie nie widziałem. Jak to się dzieje, że dobra restauracja jest ciągle nękana, a kuchnia w danym pubie woła o pomstę do nieba i nikt nic nie robi?
  2. aner
    Styczeń 09, 09:55 Reply
    Kontrola sanepidu to dla pracodawcy nic fajnego, ale jeżeli jest wporządku to wydaje mi się, że nie ma się czego obawiać.

Zostaw odpowiedź